Ford ridică preţurile la imobiliare

Vilele de lângă Daewoo se vând cu 110.000 de euro, iar terenurile au stârnit interesul mai multor companii străine.

Sosirea americanilor de la Ford în Craiova a bulversat piaţa imobiliară din Bănie. Preţurile terenurilor şi ale caselor construite în imediata vecinătate a fostei fabrici de autoturisme Daewoo au început să crească destul de rapid încă de la sfârşitul anului trecut. Astfel, când vine vorba despre imobiliare, orice craiovean vede în sosirea americanilor o afacere profitabilă.

De departe, cel mai mare tun imobiliar îl va reprezenta vânzarea celor 90.000 de metri pătraţi aparţinând Tufon SA, în trecut cea mai mare turnătorie din Oltenia. În ciuda faptului că în zonă preţul metrului pătrat de teren a ajuns la 240 de euro, tot mai multe companii internaţionale şi-au manifestat interesul pentru achiziţionarea terenului pe care ar urma să construiască malluri sau hipermarketuri.

80 de euro pe metrul pătrat

Până şi locuitorii comunei Cârcea, situată la opt kilometri de Craiova, pe drumul dinspre Caracal, speră să dea lovitura în curând. Drept urmare, tot mai mulţi doljeni şi-au scos la vânzare terenurile sau casele, ziarele de mică publicitate fiind pline de anunţuri de acest gen.

„Eu am teren la zece kilometri de Ford. Cer pe metrul pătrat 25 de euro, dar mai negociez. În plus, îmi amenajez occidental casa bă- trânească, cu plasmă şi centrală, şi aştept să vină vreun director american să o închirieze“, spune Ion Udrişte, din comuna Cârcea.

Nici reprezentanţii agenţiilor imobiliare nu au stat cu mâinile în sân şi au devenit tot mai interesaţ i de zonele „Selgros“, „Căpşună rie“ sau „Lizieră“.

„În apropierea fostei Daewoo, actualmente Ford, metrul pătrat de teren ajunge şi la 80 de euro, pământul nefiind în intravilanul Craiovei. Preţurile au crescut destul în ultimele luni, dar cu siguranţă vor stagna până în vară“, susţine un agent imobiliar din cadrul firmei „Casa noastră“.

Licitaţie cu strigare la Tufon

Mina de aur din vecinătatea Ford Craiova o reprezintă terenurile ce aparţin Tufon SA. Fosta turnătorie a intrat în faliment în 2005, după ce a fost cumpărată de omul de afaceri craiovean Constantin Dâlgoci, care are în prezent datorii către stat de aproximativ 9 milioane de euro.

După declanşarea procedurii de faliment şi vânzarea activelor Tufon, Constantin Dâlgoci a declanş at un adevărat război în justiţ ie împotriva lichidatorului juridic. În cele din urmă, judecătorii i-au dat omului de afaceri craiovean câştig de cauză.

„Terenul respectiv este de real interes pentru zonă. Se va vinde prin licitaţie cu strigare, iar compania care va oferi cel mai bun preţ îl va lua. Cel mai important este că statul îşi va primi înapoi toţi banii“, susţine administratorul special Jean Pârvu.

În urma tranzacţiei, omul de afaceri ar rămâne cu aproape 20 de milioane de euro.

AFACERE

Cartiere de vile la marginea Craiovei

După ce presa locală a mediatizat interesul pentru terenul Tufon al unor companii precum Kirkoff (furnizor de subansamble auto), Carrefour, Feeria sau grupul Vinci Construction, investitorii imobiliari nu au pierdut ocazia de a ridica veritabile cartiere de lux în zona respectivă. „O vilă în zonă, cu o curte de 200 de metri pătraţi, costă între 85.000 şi 110.000 de euro. Se construieşte tot mai mult, la preţuri din ce în ce mai mari. Un factor important îl reprezintă sosirea Ford şi iminenta construcţie a unui mall în locul Tufon“, consideră Marius Florescu, specialist imobiliar.