Planurile Ford de a construi la Craiova un centru pentru un nou model de masina low cost sunt puse in pericol de Comisia Europeana, potrivit "Financial Times".
Presa internationala relateaza pe larg despre cercetarea pe care a demarat-o Comisia in cazul posibilului ajutor de stat acordat de statul roman companiei Ford in afacerea fabricii Automobile Craiova.
Cu dedicatie Oficialii de la Bruxelles au spus miercuri ca au deschis o investigatie pentru a examina daca guvernul roman a incalcat legile UE cand a acceptat luna trecuta sa vanda uzina detinuta in trecut de falimentara Daewoo catre constructorul american.
Ford a declarat ca va coopera cu investigatorii, dar si-a exprimat dezamagirea privind decizia Comisiei. „Ne-am dori sa se faca aceste cercetari cat de repede posibil”, a spus pentru FT John Fleming, directorul executiv al Ford Europa, adaugand ca vor fi „foarte transparenti”.
CE considera ca, prin impunerea pastrarii numarului de salariati si solicitarea investitiilor, statul roman a diminuat valoarea fabricii. Mai mult, CE spune ca stergerea datoriilor Automobile Craiova in favoarea Ford a impiedicat un alt investitor sa participe la privatizare, ceea ce ar echivala cu un ajutor de stat.
Ford a fost singura companie care a prezentat oferta pentru Automobile Craiova, desi rivalul de la General Motors si-a exprimat initial intentia de a participa la privatizare. Ford a cumparat cu 57 de milioane de euro fabrica de la Craiova (72%) si a promis ca va investi 675 de milioane de euro.
Probleme cu sindicatele Sindicatul United Auto Workers, care negociaza un nou contract de munca cu Ford, este nemultumit de investitiile promise de constructorul american in Romania si la o fabrica din Thailanda, potrivit Detroit Free Press.
Sindicatul UAW a protestat prin greve saptamana trecuta impotriva General Motors si Chrysler, iar analistii apreciaza ca Ford este mai putin capabila sa suporte aceste presiuni. Ford a anuntat zece din cele 12 fabrici pe care intentioneaza sa le inchida in SUA pana in 2012.