Fondul Proprietatea şi-a topit câştigul în criză

Deşi a avut un profit de aproape trei ori mai mare decât în 2007, Fondul e pe pierdere din cauza deprecierii activelor companiilor la care are acţiuni.

Deşi Fondul Proprietatea a avut, anul trecut, un profit de aproape 473 de milioane de lei, acest câştig nu va putea fi folosit pentru acordarea dividendelor sau a despăgubirilor. Aceasta din cauză că un ordin al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) le cere companiilor să-şi înscrie scăderea valorii activelor în înregistrările contabile. În consecinţă, rezultatul net al Fondului Proprietatea (FP), pentru 2008, este o pierdere de peste 3,4 miliarde de lei, conform rezultatelor preliminare, neauditate ale societăţii.

Pierderea este generată în principal de constituirea provizioanelor. Principalele participaţii pentru care s-au constituit ajustări suplimentare pentru pierderea valorii sunt Petrom (3,6 miliarde de lei), Transelectrica (153,7 milioane de lei) şi Alro (79,6 milioane de lei), potrivit conducerii Fondului.

CNVM a anunţat însă că vrea să modifice ordinul buclucaş. „Nu avem niciun fel de bază legală ca să intervenim, pentru că Fondul nu este listat la Bursă, dar i-am solicitat Ministerului Finan ţelor Publice (MFP) să avizeze o modificare a ordinului prin care ajustările din pierderile de valoare raportate de societăţile financiare de investiţii sunt înregistrate în contul de profit şi pierdere, astfel încât acestea să fie reflectate în capitalul propriu”, a declarat Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, citată de Mediafax.   Astfel, criza, care a muşcat din valoarea activelor tuturor companiilor din piaţă, a tăiat 23% din valoarea activelor FP şi i-a lăsat pe acţionarii săi fără dividende. Mai puţini bani pentru despăgubiri Totodată, guvernul are o problemă în plus de rezolvat: de unde să mai ia bani pentru despăgubirile băneşti pe care trebuie să le dea persoanelor deposedate abuziv de regimul comunist. Pe lângă su mele provenite din vânzarea acţiunilor deţinute de MFP la Fond, o parte importantă a fondurilor alocate despăgubirilor băneşti provin din dividendele încasate de instituţie de pe urma participaţiei sale la FP. Potrivit Danielei Lulache, pre şe - din tele societăţii, MFP deţine, acum, 69% din acţiunile Fondului, faţă de 79% cât deţinea la începutul anului trecut.

Anul acesta, Ministerul Finanţelor intenţionează să acorde despăgubiri băneşti în sumă de aproape 100 de milioane de lei. În aceste condiţii ale pieţei, termenul la care FP va fi listat pe Bursă rămâne incert. Dana Lulache recomandă ca actele pentru listare să fie pregătite nu mai devreme de sfârşitul acestui an, când estimează că pieţele vor începe să crească din nou.