Assange a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare, fiind acuzat că a încălcat, în 2012, condiţiile de acordare a liberării condiţionate impuse de justiţia britanică asupra unui ordin de extrădare în Suedia.

Fondatorul WikiLeaks s-a prezentat personal în fața tribunalului din Southwark, care l-a condamnat. Australianul, în vârstă de 47 de ani, a găsit vinovat pentru aceeaşi infracţiune la 11 aprilie, de un alt tribunal britanic, după ce fusese arestat în interiorul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde a fost refugiat timp de aproape şapte ani.

Procesul judiciar se desfăşoară în paralel cu o solicitare de extrădare în SUA a fostului jurnalist, informează EFE, AFP şi Reuters, citate de Agerpres. 

În 2012 Julian Assange a primi azil politic, iar de la momentul respective până azi a locuit în Ambasada Ecuadorului din capitala Marii Britanii. În 2012, Assange fusese eliberat pe cauțiune de autoritățile suedeze, fiind acuzat de abuz sexual.

La momentul respectiv, Assange susținea că dacă va fi extrădat în Suedia ar putea fi arestat de autoritățile din SUA pentru acuzații legate de scandalul Wikileaks.Assange a publicat documente oficiale ale Guvernului privind conflictele din Afganistan şi Irak.

Wikileaks era o platformă unde au fost publicate sute de mii de documente americane care țin de diplomație.

Te-ar putea interesa și: