Evenimentul Zilei > Actualitate > Foc pe Coasta de Azur. Pompierii se tem că vântul va intensifica incendiile
Foc pe Coasta de Azur. Pompierii se tem că vântul va intensifica incendiile

Foc pe Coasta de Azur. Pompierii se tem că vântul va intensifica incendiile

Pompierii francezi se tem că incendiile de pe Coasta de Azur s-ar putea extinde în cazul în contextul intensificării vânturilor, la acest final de săptămână.

Incendiile care amenințau orașul Saint-Tropez, de pe Coasta de Azur, au fost stăvilite de pompieri, vineri. Chiar și așa, aceștia fac apel la vigilența autorităților și a localnicilor pentru a supraveghea focarele. Aceasta deoarece se așteaptă o intensificare a vânturilor, în zonă, conform meteorologilor, la finalul acestei săptămâni.

Incendiul de pe Coasta de Azur este cel mai grav care s-a produs în Franța, în această vară. Flăcările au provocat moartea a două persoane și au distrus câteva mii de hectare de pădure.

Focul nu este încă sub control, astfel că pompierii acționează pentru a-l stabiliza, după cum a declarat comandantul Florent Dossetti, din cadrul Brigăzii de pompieri din departamentul Var (sud-est).

Pompierii se așteaptă ca lupta cu focul să mai dureze câteva zile

Totuși, pompierii au mai redus din efectivele mobilizate pentru a interveni la lichidarea flăcărilor. De la 1.200 de persoane, la început, au mai rămas în jur de 800.

„Vrem să transmitem un mesaj populaţiei: în caz de reizbucnire a incendiului, ne-am putea confrunta cu aceeaşi virulenţă pe care am cunoscut-o zilele precedente”, a insistat comandantul pompierilor.

El a precizat că situația se va normaliza încet, însă va mai fi nevoie de câteva zile pentru ca cei implicați să se asigure că focul nu va mai izbucni.

„Încetul cu încetul, vom reveni la normal, însă mai avem câteva zile de muncă”, a insistat el.

Incendiile de vegetație au cuprins bazinul mediteranean

Incendiul de pe Coasta de Azur a izbucnit luni după-amiază în apropierea unei zone de odihnă de pe autostradă, la nord-est de Toulon. Focul a distrus peste 7.100 de hectare de pădure, viţă de vie şi vegetaţie, devastând aproape jumătate din rezervaţia naturală Plaine des Maures.

De altfel, mai multe ţări mediteraneene, din Israel până în Spania, trecând prin Turcia, Grecia sau Maroc, au fost afectate de incendii forestiere grave în această vară. De multe ori acestea au fost soldate și cu numeroase victime umane, așa cum a fost cazul în Algeria.

În zona de sud a Italiei, autoritățile suspectează că focul ar fi fost pus intenționat de piromani sau de membri ai organizațiilor mafiote. Aceștia doresc să pună mâna pe banii pentru reîmpădurire care vor fi alocați de autorități.