FOST MINISTRU: PEDEPSE prea MARI în CODURILE penale

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, spune că actualele coduri conduc la pedepse mult prea mari, iar aceste legi trebuie schimbate, în contextul propunerilor de înăsprire a pedepselor pentru ultraj şi ultraj judiciar.

Conform AGERPRES, Raluca Prună spune că „Pe de o parte, spunem că penitenciarele sunt încărcate (perfect adevărat). Politicianismul dâmboviţean se prinde repede că discursul despre aglomerarea penitenciarelor e o pedală bună pentru derapat în plină luptă cu corupţia de stat. (...) După ce mai umblă la constituţionalitatea unor prevederi care nu îi lasă să facă într-adevăr din Romania o ogradă proprie, pam, pam: vor să elimine amenda pentru tulburarea liniştii publice şi să crească pedeapsa cu închisoare de la minim 2 luni - maxim 3 ani, la minim 1 an - maxim 5 ani. Cică asta asigura "o protecţie efectivă a celor însărcinaţi cu aplicarea legii" şi e menit să "evite percepţia populaţiei că sistemul sistemul judiciar nu este eficient şi îndeajuns de preocupat în a-i asigura securitatea socială.”

Fostul ministru spune că protecția cetățenilor trebuie să fie mai efectivă, iar actualele coduri sunt ineficiente și duc la pedepse prea mari, „Apoi, din faptul că pedeapsa pentru tulburarea liniştii publice (...) este închisoarea de la 1 la 5 ani nu pot deduce că sistemul judiciar ar deveni mai eficient. (...) Eu am fost în multe penitenciare anul trecut - sunt pline de condamnaţi care primesc pedepse mult prea mari pentru faptele pe care le-au săvârşit. Asta pentru că avem coduri care conduc la pedepse mult prea mari - am mai explicat că dacă furi mai multe oglinzi de maşina într-o parcare, poţi risca o pedeapsă mai mare decât pentru o tentativă de omor. Aşa e codul, judecătorul nu are ce face. Aici trebuie să umblăm. Nu la incriminarea încă şi mai gravă a tulburării liniştii publice. De cele mai multe ori, nişte nefericiţi care nu îşi pot plăti avocaţi ajung să supraaglomereze puşcăriile ani lungi şi nu ies de acolo mai buni. Aşa că eu citesc propunerea MAI în cheia mai largă a strategiei de demantelare a oricărei forme de protest social.”