Taxa pe valoarea adăugată (TVA) ar putea rămâne la nivelul de 19%, însă Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea accepta creşterea deficitului bugetar şi a cotei unice de impozitare.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a spus că nu va face nicio declaraţie cu privire la măsurile de politică fiscală înainte de a se ajunge o înţelegere cu autorităţile române. Franks se va întâlni în această seară cu premierul Emil Boc, care şi-a amânat vizita în SUA pentru a participa la negocierile cu FMI.
Sebastian Vlădescu a confirmat că se fac calcule pe marginea noilor proiecţii privind bugetul din acest an şi că unele din variantele de creştere a fiscalităţii prezentate de presă sunt discutate cu echipa FMI.
Vlădescu nu a dat detalii despre ce măsuri este vorba, însă surse apropiate negocierilor susţin că FMI ar putea accespta un deficit bugetar mai mare.
„Cu siguranţă vom vedea o revizuire a ţintei de deficit bugetar. Condiţiile externe s-au înrăutăţit şi, în consecinţă, şi anumiţi indicatori macroeconomici”, au declarat surse guvernamentale, citate de Agerpres.
BNR se opune creşterii TVA, deoarece aceasta ar alimenta inflaţia.
„Banca Naţională se opune majorării TVA. Probabil că se gândesc că vor rata ţinta de inflaţie al doilea an consecutiv în perioadă de recesiune. Banca centrală argumentează că o astfel de măsură nu ar ajuta bugetul, pentru că încasarea este oricum deficitară şi s-ar îngreuna relansarea economiei. Cel mai probabil nu va fi o decizie privind TVA, va fi amânată pentru următoarea evaluare”, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Conform prognozei economice de primăvară a Comisiei Europene, deficitul bugetar al României ar putea ajunge la 8% din PIB în acest an, dacă nu se iau măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor. În raportul CE se menţionează că aceste măsuri ar putea stabilite în cadrul misiunii de evaluare a FMI şi a UE.
Investiţii vs. deficit
Deficitul bugetar s-a plasat la 7,2% din PIB în 2009, iar acordul cu FMI prevede reducerea acestuia la 5% anul acesta. Numeroase voci, printre care şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, au susţinut că România are nevoie de investiţii pentru a ieşi din recesiune şi că acestea nu pot fi realizate, dacă se va păstra actuala ţintă de deficit.
Majorarea cotei unice de la 16% la 20%, cum este pevăzut în una din cele patru variante de creştere a fiscalităţii propuse de guvern reprezentanţilor FMI, nu este o măsură care va avea efecte benefice în viitor, consideră patronatele.
„Executivul trebuie să fie atent la observaţiile mediului de afaceri pe care îl reprezentăm şi să ia în considerare efectele negative ale unor eventuale creşteri de taxe şi impozite. O asemenea măsură nu poate fi adoptată fără consultarea patronatelor şi fără măsuri de compensare bine gândite pentru a nu distruge sectorul privat care oricum plăteşte singur factura crizei”, a declarat Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România.
Echipa FMI va rămâne în România şi după 7 mai, dată la care ar trebui să prezinte concluziile evaluării trimestriale. În funcţie de aceste rezultate, conducerea Fondului va decide dacă va vira următoarea tranşă din împrumutul acordat României, în valoare de 850 de milioane de euro.