FMI recomandă guvernului condus de Marcel Ciolacu să majoreze impozitul până la 25%, pentru salarii, și să aplice în tranșe majorările rezultate din recalcularea pensiilor, programate pentru luna septembrie.
FMI a făcut o serie de recomandări Guvernului condus de Marcel Ciolacu în plin val de proteste și tensiuni sociale. O delegație a fondului se află în România pentru discuții legate despre situația economică a țării. Oficialii FMI poartă discuții cu reprezentanții guvernului, dar și ai unor instituții financiare.
FMI încurajează Guvernul să crească veniturile
Delegația Fondului Monetar discută în cursul zilei de luni, 29 ianuarie, cu reprezentanți ai Ministerului de Finanțe și ANAF, în legătură situația colectării veniturilor. Urmează o nouă rundă de discuții marți, 30 ianuarie, cu reprezentanții Ministerului Muncii, dar și cu instituții financiar-bancare. Joi, oficialii FMI își vor prezenta concluziile premierului Ciolacu.
Oficialii Fondului ar dori ca legea pensiilor să fie amânată de la implementare și ca plata drepturilor rezultate din recalcularea pensiilor să se facă etapizat. Este prima vizită în România a FMI, din anul 2024 și este programată să dureze patru zile. Deficitul bugetar, evoluția inflației și măsurile fiscale sunt principalele teme ale discuțiilor.
Recomandările Fondului
FMI va recomanda Guvernului, conform unor surse citate de Antena 3, să introducă un impozit progresiv de până la 25% pe salarii. Cota maximă va fi aplicată veniturilor salariale de peste 8.000 de lei. Oficialii Fondului mai propun introducerea unei cote unice TVA, fără excepții.
De asemenea, FMI mai propune ca sumele rezultate din recalcularea pensiilor să fie acordate eșalonat. Totodată, se dorește amânarea introducerii formulei de calcul din noua lege a pensiilor. Îngrijorarea oficialilor organismului internațional este că Guvernul nu va avea fonduri pentru aceste majorări de pensii.
În prezent, România nu are în derulare un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, însă instituția financiară evaluează anual evoluția economiei. Acest lucru se întâmplă în cazul fiecărui membru al organismului financiar internațional.
„România nu are acord cu FMI. Guvernul României este un guvern responsabil. Vedeți că toate măsurile care au fost luate pentru creșterea veniturilor românilor s-au făcut la pachet cu măsuri care țin de partea de o mai bună colectare a veniturilor statului, inclusiv e-factura în ceea ce ne privește pe noi, măsuri mai dure cu privire la reducerea muncii la negru”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
FMI a revizuit datele economice ale României
Analiștii Fondului au revizuit datele estimărilor privind creșterea economică a României pentru anul în curs. Noile cifre ale FMI arată o reducere a indicatorilor analizați la 2,2% din PIB. Prin comparație, Banca Mondială estimează o creștere de 3,3%. La rândul său, Guvernul ia în considerare o creștere și mai optimistă, de 3,4%, a PIB.
Anterior vizitei, premierul Marcel Ciolacu declara că Fondul nu poate impune unui stat și unui guvern măsurile pe care trebuie să le adopte.
„FMI nu poate să impună unui stat și unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate țările europene, fac și în Germania aceste evaluării. Noi avem o evaluare de țară, pe care o face Comisia”, declara Marcel Ciolacu.