Evenimentul Zilei > Economie > FMI trage un semnal de alarmă privind criptomonedele. Stabilitatea economică este în pericol
FMI trage un semnal de alarmă privind criptomonedele. Stabilitatea economică este în pericol

FMI trage un semnal de alarmă privind criptomonedele. Stabilitatea economică este în pericol

Stabilitatea financiară a statelor lumii ar putea fi afectată de extinderea folosirii monedelor digitale pe piețele emergente.

Avertismentul vine din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) care atrage atenția asupra „criptoizării” economiilor. Analiștii FMI atrag atenția că în ultimul an, bitcoin şi alte criptomonede au crescut atât ca preţ cât şi ca popularitate. Astfel, unele economii emergente şi în curs de dezvoltare, precum Vietnam, India şi Pakistan, au făcut paşi spre adoptarea criptomonedelor.

Teoretic, criptomonedele oferă o modalitate mai ieftină şi mai rapidă pentru a transfera bani peste hotare, iar susţinătorii acestora spun că acestea ar putea proteja economiile de inflaţia ridicată şi fluctuaţiile monedelor locale.

De altfel, în septembrie, El Salvador a devenit prima ţară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată. Astfel, arată cei care au propus proiectul se vor reduce costurile pentru remitenţele în valoare de miliarde de dolari trimise anual către ţara din America Latină.

FMI apreciază că politicile macroeconomice nesănătoase şi sistemele de plăţi ineficiente sunt câţiva dintre factorii care influenţează adoptarea criptomonedelor. Credibilitatea scăzută a băncilor centrale şi un sistem bancar local slab sunt factori care pot contribui la creşterea gradului de utilizare a criptomonedelor.

Pandemia firmele piață

Adoptarea criptomonedelor poate produce probleme economiilor

Adoptarea pe scară largă a criptomonedelor stabile ar putea ridica de asemenea provocări semnificative prin întărirea forţelor actuale în favoarea „dolarizării”, susţine FMI.

„Dolarizarea” este un fenomen prin care o monedă străină, de obicei dolarul american, este utilizată alături, sau în schimbul, unei monede locale. Inflaţia ridicată şi instabilitatea unei monede sunt factorii principali care stimulează acest fenomen.

„Dolarizarea poate afecta implementarea efectivă a politicii monetare a băncilor centrale şi poate genera riscuri la adresa stabilităţii financiare prin neconcordanţe monetare în bilanţurile contabile ale băncilor, firmelor şi gospodăriilor”, spune FMI.

„Criptoizarea ar putea deveni de asemenea o ameninţare la adresa politicii fiscale, în condiţiile în care activele digitale pot facilitate evaziunea fiscal”, susțin reprezentanții FMI.

Fondul a îndemnat statele dezvoltate să îşi consolideze politicile macroeconomice şi să evalueze posibilele beneficii care ar putea apărea de pe urma emiterii unor monede digitale, ca răspuns la avansul produs de criptomonede.