FMI aruncă în aer Guvernul Grindeanu. Lovitură majoră pentru PSD

Reducerile de taxe şi impozite plus majorarea salariilor publice, fără investiţii de calitate, încep să ameninţe realizările economice ale României din ultimii ani, a atenţionat Reza Baqir, şeful misiunii FMI pentru România, într-o conferinţă de presă în care a prezentat o concluzie a misiunii.

Afirmaţiile şefului misiunii FMI vin după ce acesta a discutat în această săptămână, la Bucureşti, cu premierul Sorin Grindeanu, cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Dezvoltării, cu preşedintele Klaus Iohannis, cu BNR şi cu deputaţii din comisia de buget-finanţe, printre alţii. EVZ a scris în această dimineaţăGrindeanu îşi joacă mandatul de premier în pariul cu economia.

"Dacă ne uităm pe perioada ultimilor 7 ani de evoluţii economice, principalul mesaj pe care vrem să îl transmitem este acela că România şi-a consolidat economia în mod semnificativ după criza financiară globală, iar indicatorii macroeconomici se compară cu cei ai altor ţări. Cu toate acestea, reducerile succesive de impozite şi taxe, majorările salariale, ce depăşesc creşterile de productivitate şi investiţiile publice de calitate de volum redus încep să ameninţe aceste realizări şi restrâng creşterea potenţială", a spus vineri Reza Baqir, şeful misiunii FMI în România.

Potrivit acestuia, se impune reorientarea politicilor dinspre stimularea consumului către sprijinirea investiţiilor. "Asta pentru a avea o creştere sustenabilă care să permită includerea unui număr tot mai mare de români în clasa de mijloc într-o manieră sustenabilă", a explicat oficialul FMI.

El a mai spus că programul de guvernare al PSD-ALDE a dus ca România să aibă un buget cu o "structură mai puţin flexibilă care poate face faţă mai puţin şocurilor şi vulnerabilităţilor ce pot apărea". "Este comparativ mai uşor să reduci impozite şi taxe dar este mult mai greu să le majorezi. La fel, este mai uşor să creşti salariile în sectorul public dar mult mai greu să le reduci", a spus şeful delegaţiei FMI în România.

Potrivit acestuia, nu mai există spaţiu pentru alte reduceri de impozite şi taxe dacă scopul este să se menţină flexibilitatea bugetului. "Obiectivul menţinerii prudenţei fiscale ar fi cel mai bine realizat acordându-se atenţie discuţiilor pe tema legii salarizării unitare şi a îmbunătăţirii calităţii altor cheltuieli, cum ar fi cele care se fac la nivel regional, sume transferate de la bugetul de stat către regiuni", a mai arătat oficialul FMI.