FMI: deficitul bugetar, în creștere. „Analfabetism și ticăloșie în politica economică a PSD”

Zilele acestea, o delegație a FMI se află în România pentru dezbateri privind evoluţii economice şi financiare. Experții vor discuta cu reprezentanții Guvernului și despre măsurile de reducere a deficitul bugetar din acest an, care a fost estimat la 3,6 la sută din PIB.

 

Deputatul PNL Marilen Pirtea a transmis că cele mai recente prognoze ale FMI au corectat în creștere prognoza deficitului bugetar pe 2018, care este estimat acum la 3,6 la sută, peste ținta de 3 la sută din PIB.

 

 

„Puseele populiste ale guvernării se regăsesc în deciziile despre care politicienii puterii nu vorbesc, decizii ce produc însă consecințe negative în lanț. Guvernanții vorbesc permanent despre bunăstarea românilor bugetari, sprijinită prin creșteri salariale succesive, dar uită intenționat să recunoască faptul că aceste creșteri salariale sunt imediat urmate de inflație, deficit comercial, scumpirea creditării și creșterea prețului energiei. În fapt, bunăstarea generală are o tendință real negativă, ca efect final al acestei politici economice”, susține deputatul.

 

Pirtea susține că, deși economia este în creștere, nu poate fi evitată o criză. „Automatismul retoric al prim-ministrului și al celorlalți responsabili guvernamentali PSD-ALDE nu poate ascunde realitățile economice. Guvernanții evită tactic să amintească de contraperformanțele economice pentru care sunt responsabili, spunând mereu că sănătatea economiei noastre este demonstrată prin creșterea economică permanentă, ceea ce este absolut fals, după cum se poate constata prin citirea și interpretarea celorlalți indicatori ai evoluției economice. Inevitabil, decontul acestei abordări populiste urmează să fie plătit în curând, iar debutul crizei manifeste se va declanșa poate chiar înainte de finalul lui 2018”, conchide deputatul Marilen Pirtea.

 

România nu are un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, dar instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti. Consultările sunt obligatorii pentru toate statele membre.