Ministerul de Finanţe a făcut adrese de email speciale prin care FMI să poată monitoriza rapid datoriile companiilor de stat către buget. Astfel, pentru urmărirea datoriilor, a fost creată adresa de email generală monitorizareFMI@mfinante.gov.ro, plus alte 42 de adrese personalizate pentru fiecare judeţ în parte, după modelul monitorizareFMI.B@mfinante.gov.ro, pentru Bucureşti, sau monitorizareFMI.CT@mfinante.gov.ro, pentru judeţul Constanţa.
Asta înseamnă că se schimbă regulile jocului pentru institutele de cercetare şi pentru entităţile la care statul sau o autoritate locală deţine peste jumătate din capitalul social.
În această categorie intră şi regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, precum şi filialele acestora.
Acestea trebuie să raporteze de urgenţă la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) situaţia datoriilor la sfârşitul anului trecut şi la finele primului trimestru din 2011, potrivit unui ordin al ministrului finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Respectivul ordin de ministru a fost emis "ţinând cont de condiţionalităţile cuprinse în Aranjamentul stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional".
Termenul până la care trebuie depuse cele două raportări ale indicatorilor economico-financiari este 20 iunie 2011. Astfel, companiile mai au la dispoziţie cinci zile calendaristice pentru a trimite bilanţurile.
Totodată, de acum încolo, companiile vizate trebuie să trimită trimestrial către MFP anumiţi indicatori economico-financiari din bugetele de venituri şi cheltuieli în termen de 25 de zile calendaristice de la încheierea trimestrului. În caz contrar, vor urma sancţiuni.
Cum se centralizează datele
Ordinul explică modul în care companiile şi institutele de cercetare cu capital majoritar de stat vor transmite datele către MFP. Astfel, entităţile economice vor descărca de pe site-ul MFP, www.mfinante.ro, machetele speciale cu anumite rubrici, pe care le vor completa cu datele solicitate.
Operatorii economici din subordinea autorităţilor publice centrale şi institutele de cercetare vor transmite datele pe adresa monitorizareFMI@mfinante.gov.ro.
Firmele care se află în subordinea autorităţilor publice locale vor transmite datele prin email la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, unde îşi au sediul, la o adresă de email care cuprinde prescurtarea judeţului.
Arieratele companiilor de stat, boală veche
Odată cu aplicarea acestui ordin, guvernul va avea un control mult mai strict asupra situaţiei datoriilor companiilor de stat către buget.
De altfel, reducerea arieratelor companiilor de stat către buget a fost o ţintă pe care nu am reuşit să o îndeplinim în acordul anterior cu FMI.
După ce au studiat situaţia din România, reprezentanţii FMI au recunoscut faptul că aceste datorii sunt greu de cuantificat.
În cadrul ultimei sale vizite la Bucureşti, Jeffrey Franks, şeful delegaţiei Fondului, a declarat că, deşi FMI nu impune nicio măsură guvernului, în anumite companii de stat ar trebui să aibă loc disponibilizări, în timp ce altele ar putea fi chiar închise.
Totodată, oficialul FMI a pledat pentru înlocuirea managerilor actuali care nu fac performanţă cu unii selectaţi riguros la nivel internaţional.