FMI: Creşterea exagerată a salariului minim ar avea efecte negative

Dacă salariul minim ar creşte cu o valoare prea mare, ar exista efecte negative importante în economie, a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, după discuţiile cu liderii sindicali.

El a precizat că salariul minim ar putea creşte, în 2011. "Există o posibilitate de creştere a salariului minim, dar trebuie să vedem cu cât", a spus Jeffrey Franks. El a precizat că a avut un schimb de opinii util cu liderii sindicali despre evoluţia pieţei muncii şi a economiei româneşti, precum şi despre creşterea salariului minim. Limită pentru salariile bugetarilor "O creştere a salariului minim trebuie calculată cu grijă, pentru că, dacă se exagerează, se poate ajunge la efecte negative importante. S-ar putea să fie o oarecare posibilitate de creştere a salariului minim, dar trebuie să vedem cu cât", a afirmat Jeffrey Franks.

În aceste condiţii, salariile bugetarilor trebuie să se încadreze în limitele stabilite. Şeful misiunii FMI a reiterat că există "o limită strictă a anvelopei totale a cheltuielilor cu salariile în domeniul public, care nu poate fi depăşită". În cazul domenilor cu probleme speciale, precum sănătatea şi educaţia, unde există deficit de personal, Jeffrey Franks a declarat că Guvernul poate decide "în cadrul limitelor stabilite".

Sindicatele vor salariile dinainte de reducerea cu 25%

Reprezentanţii sindicatelor spun însă că delegaţia FMI ar fi de acord cu o creştere de până la 15% a salariilor bugetarilor în anul 2011, potrivit Agerpres. Sindicatele doresc însă ca salariile bugetarilor să revină, de anul viitor, la nivelul de dinainte de reducerea de 25%, aplicată începând cu 1 iulie. Experţii FMI au spus categoric că această majorare a veniturilor este imposibilă în contextul economic actual. Liderii sindicali au mai solicitat creşterea salariului minim până la 750 lei, în 2011.

Date incomplete Potrivit surselor citate, o problemă în discuţiile cu FMI privind Legea salarizării unitare a personalului bugetar a constituit-o faptul că Ministerul Finanţelor Publice a furnizat date incomplete despre salariile bugetarilor, fiind puse la dispoziţie numai informaţii despre circa 850.000 de bugetari din totalul de 1,29 milioane.