Evenimentul Zilei > Actualitate > Flota Rusiei din Marea Neagră, studiată de U.S. Navy. Care sunt cele mai mari amenințări ale lui Putin
Flota Rusiei din Marea Neagră, studiată de U.S. Navy. Care sunt cele mai mari amenințări ale lui Putin

Flota Rusiei din Marea Neagră, studiată de U.S. Navy. Care sunt cele mai mari amenințări ale lui Putin

Flota rusească Mării Negre s-ar putea să nu aibă multe nave de război mari, dar are o mulțime de nave mici, sigure, care pot amenința adversarii la o distanță considerabilă. Rusia a avut o flotă a Mării Negre (BSF) într-o formă sau alta încă din 1783, susținând inițial campaniile Moscovei împotriva Imperiului Otoman. Astăzi, flota continuă să asigure flancul maritim sudic al Rusiei, proiectând în același timp puterea navală în Marea Mediterană pentru situații precum războiul civil sirian.

Un studiu publicat de National Interest dezvăluie punctele tari și slăbiciunile Flotei Rusiei din Marea Neagră. Navele cu care Vladimir Putin vrea să domine Marea Neagră au fost studiate de US Navy pentru a li se găsi punctele slabe.

Pe 25 noiembrie, forțele navale și de pază de coastă ruse s-au confruntat cu două mici nave dotate artilerie ucrainene Gyurza-M și un remorcher care încercau să treacă sub un nou pod care leagă continentul rus de Peninsula Crimeea. Navele și avioanele rusești au deschis focul; apoi navele rusești au confiscat bărcile ucrainene și au arestat echipajele. Incidentul a stârnit temeri cu privire la blocada rusă pe termen lung a Mării Azov și la o escaladare a confruntării navale în Marea Neagră.

Rusia are o Flotă a Mării Negre (BSF) într-o formă sau alta încă din 1783, susținând inițial campaniile Moscovei împotriva Imperiului Otoman. În timpul celui de-al doilea război mondial, flota s-a luptat cu forțele Axei care asediau Odessa și Sevastopol prin aprovizionarea forțelor terestre, debarcând soldați sovietici în spatele liniilor germane și evacuând personalul cheie atunci când acele orașe au căzut în cele din urmă.

Astăzi, flota rusă a Mării negre continuă să asigure flancul maritim sudic al Rusiei,

proiectând în același timp puterea navală în Marea Mediterană pentru situații precum războiul civil sirian.

Cu toate acestea, deoarece navele rusești trebuie să treacă prin strâmtoarea Bosfor controlată de turci pentru a intra în Marea Mediterană, un conflict NATO-Rusia ar limita probabil flota rusească doar la Marea Neagră. Drept urmare, BSF are puține nave mari pentru operațiuni maritime și nu are submarine cu propulsie nucleară.

Principala bază a flotei a fost în mod tradițional în Sevastopol, care se află în Ucraina. Când Uniunea Sovietică s-a dizolvat, statele succesoare sovietice au moștenit sistemele militare desfășurate pe teritoriul lor. Cu toate acestea, căpitanii ruși din Sevastopol au refuzat să predea navele lor serviciului ucrainean. În cele din urmă, Kiev și Moscova au ajuns la un compromis în care majoritatea navelor au fost reținute de Rusia, care a închiriat și accesul la baza din Sevastopol.

Ani de zile, condițiile contractului de închiriere au rămas un os al disputei între Kiev și Moscova. Când în februarie 2014 o răscoală l-a dat jos pe președintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, Vladimir Putin a trimis forțele speciale rusești pentru a pune mâna pe peninsula Crimeea într-o lovitură de stat – care a inclus și douăsprezece dintre cele șaptesprezece nave ale marinei ucrainene.

Crucișătorul Moskva – perla Flotei Ruse așteaptă de trei ani

Amiralul flotei Mării Negre este Moskva, primul dintre cele trei crucișătoare din clasa Slava stabilite de Uniunea Sovietică în anii 1970. Un al patrulea rămâne neterminat în Ucraina. Nava purtătoare de rachete de 12.000 de tone are un echipaj de 480 de oameni și are o lungime cât două terenuri de fotbal, aproximativ 186 metri lungime.

Moskva a fost construită pentru a distruge portavioane folosind șaisprezece rachete tip Vulkan P-1000. Rachetele de 5,3 tone pot parcurge peste 480 de kilometri  în timp ce călătoresc cu de două ori și jumătate viteza sunetului. Moskva se mândrește, de asemenea, cu rachete tip S-300F care pot oferi o umbrelă de apărare antiaeriană, o armă dublă cu punte de 130 de milimetri, numeroase rachete de apărare apropiată și tunuri auto și torpile anti-submarine.

Cu toate acestea, există o problemă cu Moskva – este în așteptarea unei modernizări de trei ani, din ianuarie 2016. De asemenea, nu este clar când va veni finanțarea sau dacă va veni vreodată. Aceasta este o problemă comună pentru navele de război de suprafață teoretic formidabile ale Rusiei.

Fregatele din clasa Amiral Grigorovici

Mai utile imediat pentru BSF sunt cele trei noi fregate purtătoare de rachete din clasa Amiral Grigorivici. Vasele de 4.000 de tone sunt proiectate pentru supraveghere tip radar și infraroșu. De asemenea, transportă sisteme de război electronic. Sistemul de lansare verticală cu opt celule a navei poate monta rachete supersonice anti-nave Kalikur sau Oniks, cu propulsie ramjet, care pot lovi nave până la 650 de kilometri distanță. Alte treizeci și două de celule cu lansare verticală poartă rachete Buk care pot ataca avioane și bărci mici pe o rază de 65 de km. În plus, fregatele au torpile și lansatoare de rachete antisubmarin și pot transporta un elicopter Ka-27PL pentru vânătoare anti-submarin.

Cu toate acestea, fregatele folosesc motoare cu turbină cu gaz construite în Ucraina. Astfel, ruptura ruso-ucraineană a pus la index alte trei nave puternic armate.

BSF are, de asemenea, două fregate purtătoare de rachete mai vechi din clasa Krivak și de distrugătorul de rachete Smetlivy, comandat pentru prima dată în 1969.

Corveta din clasa Tarantul

Zece corvete consolidează puterea de foc a flotei în cea de-a 41-a brigadă de rachete. Măsurând mai puțin de o treime din lungimea Moskva, cele cinci corvete din clasa Tarantul ale Brigăzii ar putea părea neimpresionante. Cu toate acestea, fiecare dintre ambarcațiunile de 500 de tone este încărcată cu opt rachete Moskit P-270.

Zboară spre ținte de până la 300 de kilometri distanță la viteza de trei ori mai mare ca a sunetului. Astfel de nave sunt echipate cu blocaje radar puternice pentru a evita să fie lovite.

Brigada a 41-a include, de asemenea, două corvete hovercraft din clasa Dergach armate P-270 cu o viteză de flanc de 55 de noduri, o corvetă Buyan-M montând opt rachete de croazieră Kalibur și două corvete mai vechi Nanuchka-III, dintre care una (Mirzah ) a scufundat o patrulă georgiană cu o rachetă Malakhit în 2008.

Submarinul îmbunătățit din clasa Kilo

Șase submarine Kilo îmbunătățite (Varshavyankas) au sediul la Novorossiysk în Brigada 4 Submarină. O îmbunătățire a unui design din epoca anilor 1980, Kilo este, fără îndoială, unul dintre cele mai sigure submarine diesel-electrice aflate în funcțiune astăzi – fără a lua în considerare tipurile echipate cu propulsie independentă de aer sau baterii cu litiu-ion.

Acest lucru se datorează plăcilor care acoperă carena în formă de lacrimă a Kilo, care absorb și direcționează greșit undele sonare active, reducând în același timp emisiile sonore detectabile de sonarul pasiv și izolarea mașinilor sale. Un studiu a constatat că Kilo-ul îmbunătățit este la fel de eficient ca submarinele îmbunătățite din clasa Los Angeles ale Marinei SUA.

Cu o rază de acțiune de 7.500 de mile și o adâncime maximă de scufundare de 300 de metri, Kilos sunt potrivite pentru patrulele cu rază scurtă de acțiune în limitele puțin adânci ale Mării Negre. Submarinele diesel-electrice transportă optsprezece torpile grele de 533 milimetri, dar pot lansa și rachete de croazieră Kalibur în timp ce sunt scufundate pe țărm sau pe țintă la sute de kilometri distanță. Într-adevăr, în 2015, Rostov-on-Don al BSF a fost primul submarin rus care a tras de la cel de-al doilea război mondial, când a lansat rachete de croazieră împotriva rebelilor sirieni.

Kilos, prin urmare, constituie o amenințare formidabilă pentru navele de război și submarinele adversare – și pot servi, de asemenea, ca o platformă de atac terestru.

Flota Mării Negre are active suplimentare de sprijin. Pentru operațiunile de debarcare amfibie, are o brigadă marină și șapte nave de aterizare din clasa Aligator și Ropucha.

Pentru a pieptăna marea pentru submarine și mine, există șase corvete antisubmarine din clasa Grisha și opt măturătoare. Unitățile de aviație navală locală numără zeci de elicoptere antisubmarin și bombardiere Su-24M cu aripi oscilante și avioane de atac Su-30SM capabile de a naviga.

Rachetele anti-nave și antiaeriene terestre contribuie la o putere de foc suplimentară. Chiar și fregatele și corvetele flotilei caspice din Rusia, fără ieșire la mare, aflată la 500 de mile distanță, pot susține un atac cu rachete de croazieră Kalibur.

Una peste alta, Flota Mării Negre ar putea să nu aibă multe nave de război mari, dar are o mulțime de platforme mici, sigure, care pot amenința adversarii la o distanță considerabilă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: