Editura Evenimentul si Capital

Un violonist celebru radiografiază cultura românească: „Au rămas sechelele din comunism care apasă cultura în jos. Doar aici e neplăcut să muncești”

Violonistul Florin Paul, concertmaistru la NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg (Foto: Adrian Pîclișan)
Autor: | | 5 Comentarii | 1409 Vizualizari

Unul dintre cei mai premiați violoniști români, în prezent concertmaistru la NDR Elbphilharmonie Orchester din Hamburg, declară că este debusolat de direcția în care se îndreaptă cultura românească. Cu o recunoaștere internațională și un palmares impresionant ce numără numeroase premii întâi la competiții prestigioase, precum Marele Premiu J. Thibaud, la Paris și Premiul întâi la Concursul N. Paganini de la Genova, Florin Paul a revenit în țară, săptămâna trecută, pentru un concert și o serie de masterclass-uri la Timișoara.

Florin Paul s-a născut la Lugoj, în anul 1958 și încă din primii ani s-a dovedit un talent extraordinar, luând în paralel lecții de pian, de la cinci ani, și apoi și de vioară, doi ani mai târziu. Din copilărie, artistul are amintiri interesante, care exemplifică modul în care se învăța atunci. ”Când am mers în clasa I m-am plictisit: știam totul, mai puțin scrisul. Din clasa a III-a, părinții mei m-au trimis pentru orele de muzică la Timișoara. Făceam naveta, inclusiv cu camioanele care ajungeau acolo, uneori cu trenul, ceea ce era deja un lux. După școala elementară părinții mei s-au gândit că trebuie neaparat să urmez cursuri la Liceul de muzică din Timișoara”, povestește violonistul. În clasa a V-a a câștigat primul premiu întâi la un concurs național. Deja era clar că instruirea trebuia să continue, iar pasul firesc a fost trimiterea talentatului băiat la școală la București, din clasa a VIII-a. ”Era, atunci, o atmosferă extraordinară. Ministrul Culturii se lupta cu dictatura pentru a susține actul cultural, pentru ca artiștii care ar fi voit să fugă din țară, să rămână”, își amintește celebrul violonist.

Escapada franceză

La 19 ani, violonistul Forin Paul și-a dovedit în fața lumii întregi talentul, câștigând, la Paris, în 1977, Marele Premiu J. Thibaud. Imediat după ce a încasat premiul a făcut ce ar fi făcut orice adolescent. A rămas, trei luni, în Franța. Ilegal. A ratat inclusiv bacalaureatul, neștiind că tatăl său obținuse o derogare și posibilitatea ca el să poată susține examenul separat, ulterior. ”M-am întors în România de prost. Mă îndrăgostisem de o fată și voiam să plec în Amarica. Și am rămas, vrăjit de un securist care mi-a spus că vor face totul pentru mine, că îmi vor da viză”, mărturisește artistul.

Următorii ani în România au fost ciudați. Florin Paul a făcut doi ani într-unul la Conservator, la finalizarea studiilor a fost singurul din generația sa care a primit post de solist și repartiție la Filarmonica din Botoșani. Dar nu a mai putut ieși din țară: ”Mereu a planat o suspiciune asupra mea, că dacă plec nu revin”.

1982. Azilant politic în Germania

În schimb a avut numeroase concerte în țară, onorarii bune, la 24 de ani deja era căsătorit și cu apartament proprietate personală. În 1982 a decis să nu se mai întoarcă în România, după ce a reușit, cu eforturi, să participe la un concurs în străinătate. Era cunoscut în lumea muzicală, pe lângă premiul Thibaud din 1977 mai avea un premiu Paganini, câștigat în 1979, astfel că nu a fost problematic să ceară azil politic în Germania. A rămas în Freiburg, unde a studiat cu profesorul Wolfgang Marschner în 1983, a cucerit noi premii întâi la concursuri precum L.Spohr, la Freiburg în 1982, Tibor Varga, la Sion în 1984 și Yehudi Menuhin, la Paris în 1985. Această recunoaștere internațională a fost urmată de o activitate concertistică bogată, numeroase apariții la radio și înregistrări pe CD ale unor interpretări solistice cu orchestre simfonice și de cameră din Paris, Nisa, Berlin, Riga, Hamburg, Munchen, Stuttgart, Bratislava, Tokyo și Festivalul de la Macao.

În 1983 a devenit concertmaistru al Filarmonicii din Munchen, aflată sub conducerea lui Sergiu Celibidache. Apoi, câțiva ani a fost concertmaistru la Filarmonica din Stuttgart iar din 1994 este concertmaistru la NDR Elbphilharmonie Orchester din Hamburg.

Jean Paler, GRAV bolnav: Medicul mi-a spus ca mor! Ce se intampla cu el in aceste momente

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI