Evenimentul Zilei > Actualitate > Florin Cîțu l-a demis din funcție pe Stelian Ion. „Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat”
Florin Cîțu l-a demis din funcție pe Stelian Ion. „Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat”

Florin Cîțu l-a demis din funcție pe Stelian Ion. „Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat”

Premierul Florin Cîțu l-a demis din funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion, reproșându-i că nu a reușit să-și ducă la capăt obiectivele, printre care se numără și desființarea SIIJ. Declarațiile prim-ministrului vin în contextul în care USR-PLUS nu a dorit să aprobe, miercuri, proiectul de investiții Anghel Saligny.

UPDATE 2: „Vrem o coaliție cu PNL și UDMR, însă fără premierul Florin Cîțu. Numai astăzi a încălcat protocolul de coaliție de două ori. A spus că nu are avize și nu discutăm săptămâna asta și azi a introdus mișelește din nou programul.

Terminăm o ședință de birou în seara asta, mâine vom avea o ședință de coaliție. Vom cere în ședința de mâine înlocuirea premierului Florin Cîțu. PNL are dreptul de a-și pune un nou premier, responsabil.

Florin Cîțu să-și dea demisia. Trebuie să înțeleagă că trebuie să facă un pas în spate. (Vă așteptați să-și dea demisia?) Mă aștept să fie om de stat. Probabil Florin Cîțu va pierde și competiția internă”, a anunțat Ionuț Moșteanu, membru al Consiliului USR-PLUS.

„Domnul Cîțu l-a pus pe Lucian Bode pentru că au o colaborare foarte bună și probabil Lucian Bode va da prima dată avizul pentru Anghel Saligny, care contează foarte mult pentru premier în competiția internă”, a mai spus Ionuț Moșteanu.

UPDATE: În acest moment este în desfășurare o ședință a celor de la USR-PLUS în care se discută despre ieșirea de la guvernare. Potrivit unor voci din sfera politică, nu este vorba doar despre ieșirea de la guvernare, ci și despre modul în care vor face acest lucru. Există pe masă opțiunea de a-și da toți miniștrii demisia în bloc, după care se va înainta o moțiune de cenzură.

Premierul a purtat două discuții telefonice cu liderii USR-PLUS, pe care i-a anunțat despre demiterea lui Stelian Ion. Motivul invocat a fost avizul pe care ministrul Justiției nu l-a oferit pentru programul Anghel Saligny. Florin Cîțu și-a anulat toate deplasările din teritoriu după ce a trimis către Cotroceni cererea de revocare a ministrului Stelian Ion.

Știre inițială: Criză guvernamentală. Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR Stelian Ion, în urma scandalului provocat de introducerea pe ordinea de zi suplimentară a proiectului „Anghel Saligny”. Inițial, ședința de miercuri care a început la ora 11.00 a fost suspendată până la ora 19.00, însă miniștrii au fost chemați de urgență la Guvern la ora 21.00.

Înainte de intervenția premierului Florin Cîțu, ministrul PNL Sorin Cîmpeanu a anunțatcă  nu s-a luat nicio decizie cu privire la proiectul „Anghel Saligny”, iar ședința a fost amânată „pentru o dată pe care o va anunța premierul”.

Florin Cîțu l-a demis din funcție pe Stelian Ion

Florin Cîțu: „Am înaintat cererea de revocare din funcție a lui Stelian Ion. Nu voi accepta miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care, din fericire, nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit obiectivele. De exemplu, desființarea SIIJ, care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată.

A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat. Am informat liderii coaliției despre această demitere. Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să șantajeze.

Trebuie să înțeleagă că noi aici nu vorbim despre primari, vorbim despre comunități și despre interesul cetățenilor. România trebuie dezvoltată. Doar pentru că cei de la USR-PLUS nu au foarte mulți primari, nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. Îmi asum această decizie. Biroul Partidului Național a asumat această decizie care nu este PNDL 3. Este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României după 30 de ani.

Lucian Bode, ministru interimar la Justiție

Am trimis președintelui documentul cu revocarea. Voi propune un ministru interimar care va înțelege importanța investițiilor României. Îmi doresc ca partenerii noștri de coaliție de la USR-PLUS să aibă înțelegerea și responsabilitatea să nu aleagă ieșirea la guvernare așa cum comunică de azi dimineață pe diverse canale.

Această coaliție este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă și că vom depăși și acest moment pentru că interesul public al românilor este mai presus de interesul unui om politic”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Lucian Bode va ocupa funcția de ministru interimar al Justiției.

USR-PLUS reacționează. Florin Cîțu trebuie să plece de la conducerea Guvernului. „Mizerabil și mișelesc gest”

Co-președintele USR-PLUS Dan Barna a reacționat, în urma demiterii lui Stelian Ion, acuzându-l pe Florin Cîțu de abuz de putere. „Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 din București, a reacționat la rândul ei, în urma demiterii ministrului Stelian Ion. „Prim-ministrul României a dat foc coaliției de guvernare pentru lupta internă din PNL. Și a ales prost. A doua oară. Iar greșelile se plătesc. Scump. Mizerabil și mișelesc gest”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

„Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”, s-a exprimat co-președintele USR-PLUS Dacian Cioloș.

Programul Anghel Saligny, promis de Cîțu în plină campanie electorală internă în PNL, prevede cheltuirea a 50 de miliarde de lei în următorii 6 ani pentru mici proiecte de infrastructură în teritoriu. În acest moment, proiectul nu are avizele de la Ministerul Economiei, Ministerul Justiției și Ministerul Transporturilor, toate conduse de miniștrii de la USR. Problema pentru Florin Cîțu este că în lipsa acestor avize decizia nu va putea fi publicată în Monitorul Oficial. Cei de la USR-PLUS se opun categoric acestui proiect și chiar au amenințat că vor părăsi sala de ședințe a Guvernului.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: