Premierul Florin Cîțu a făcut câteva declarații de presă din fața Sediului Prefecturii Constanța, după întâlnirea cu reprezentanții sectorului HoReCa.

Mai mult, premierul a vorbit şi despre modul cel mai simplu de a reveni la viaţa pe care ne-o dorim cu toţii după un an de pandemie. Întrebat dacă autoritățile din România vor apela la stimulentul financiar pentru românii care au dubii dacă să se vaccineze, Cîțu a declarat că nu are de gând să apeleze la metoda deja adoptată de țări ca Serbia și SUA.

Premierul Cîţu: „Cea mai bună soluție e revenirea la o viață normală. E ușor să apelăm la banii de la buget, dar astfel de măsuri nu funcționează. Cel mai bine funcționează să revenim la viața pe care o aveam. Să nu mai trebuiască să circulăm noaptea cu declarație. Putem face acest efort bugetar, dar nu cred că e nevoie”, a spus premierul.

Şi continuă: „După un an de zile de pandemie vreau să arăt că putem deschide sezonul estival. După discuția de azi am încredere că așa va fi. Am avut niște soluții foarte bune. Am înțeles cu toții că pentru a avea un sezon de succes pe litoral trebuie să lucrăm împreună. Vreau să-i asigur pe toți de susținerea mea. Avem mai multe propuneri ce vizează industria turismului de pe litoral. Pe unele dintre ele le știți, să putem fi pe plajă fără mască, la restaurant la capacitate maximă, în anumite condiții, la hotel la fel, a declarat premierul”.

Florin Cîţu: Avem soluții foarte bune pe care le vom rediscuta mâine

Vom avea aceste soluții aprobate la timp. Toată lumea a înțeles că nu putem deschide totul de la 1 iunie. Redeschidem în 2 etape: la 1 iunie prima relaxare și a doua de la 1 august.

Astăzi știm că se poate verifica dacă persoanele sunt vaccinate prin CNP. Avem timp până la 1 iunie să găsim soluții. Vom vedea cum vom deschide restaurantele. E ușor să verificăm dacă cineva e vaccinat, subliniat Florin  Cîţu.

Pentru 1 iunie putem vorbi de renunțarea la mască pe plajă. O distanțare ar trebui să existe pe plajă între șezlonguri. Va fi o discuție referitoare la operatorii economici. Depinde și de evoluția vaccinării. E o legătură directă între rata de vaccinare și evoluția pandemiei. Putem să ne gândim la o atenuare a pandemiei. Vom pune pe masă și o propunere vizavi de operatorii economici. Deja nu mai e niciun județ în zona roșie, clar ne putem gândi la relaxare, a concluzionat premierul în conferinţa de presă.