Evenimentul Zilei > Politica > Florin Cîțu anunță că PNL și PSD au acord pentru pensii și premier. Luni poate fi ziua cea mare
Florin Cîțu anunță că PNL și PSD au acord pentru pensii și premier. Luni poate fi ziua cea mare

Florin Cîțu anunță că PNL și PSD au acord pentru pensii și premier. Luni poate fi ziua cea mare

Președintele PNL, Florin Cîțu, a dezvăluit duminică faptul că liberalii au ajuns la un acord cu PSD pentru pensii și premier. Luni va fi prezentată forma finală a programului de guvernare, după care se va trece la schițarea protocolului noii coaliții de guvernare (PNL-PSD-UDMR). De asemenea, luni sau marți, Cîțu și Marcel Ciolacu (președintele PSD) îi vor prezenta președintelui Klaus Iohannis numele celor care ar putea prelua ocupa funcția de prim-ministru.

PNL și PSD au variante de premier

În ceea ce privește premierul, vom merge la domnul președinte Klaus Iohannis și pe urmă vom anunța. Sunt mai multe soluții. (n.r. – a fost întrebat de jurnaliștii care îl așteptau la Parlament dacă sunt mai multe varinte de premier din ambele partide, dar a refuzat să răspundă)

(n.r. – s-a referit la partea economică) Este forma finală de text. Sunt măsuri și pentru antreprenori. Când vor fi concret, le vom prezenta. Noi vrem măsurile pentru un sistem public eficient și performant. Acum căutăm forma finală.

(n.r. – s-a referit la desființarea SIIJ) Am agreat că vom găsi o soluție care să respecte recomandările MCV, pentru a putea discuta în continuare despre aderarea la zona Schengen.

(n.r. – a confirmat că românii vor avea pensii mari mari) La nivel de principiu, cresc și alocațiile. Am agreat că vor crește și pensiile, și alocațiile, dar și investițiile. La unele va crește mai mult decât este prevăzut în legislația actuală, dar trebuie să calculăm impactul.

Sursa foto: EVZ – Ciolacu și Cîțu

Pensii mai mari cu cel puțin 7%

La pensii am discutat de o creștere mai mare de 7%, dar trebuie să vedem care va fi impactul. La alocații rămâne legea veche în vigoare, cu doar câteva modificări. Toate modificările ar trebui făcute de la 1 ianuarie, dar trebuie să vedem întâi impactul.

În funcție de calcul, putem vedea dacă rămâne ce am stabilit cu PSD. Încă nu avem o dată pentru întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. Azi, mâine vom rezolva și această problemă. Sunt mai multe variante de premier.

Am agreat că mâine (n.r. – luni, 15 noiembrie 2021) va fi forma finală a programului de guvernare. O vom lua din aproape în aproape. După aceea urmează și protocolul de guvernare.

Nu am discutat azi, aici, despre certificatul verde. Noi vrem să încurajăm vaccinarea. Trebuie să vedem ce se întâmplă și în restul Europei, unde măsurile sunt și mai dure. Acum există certificatul verde sub formă de ordonanță. Vedem dacă va fi și lege. Cota unică rămâne″, a declarat Florin Cîțu la finalul negocierilor purtate duminică.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.