Editura Evenimentul si Capital

Florile democratiei, crescute in sera de la "Stefan Gheorghiu"

6664bcd43a4d2c0d77fc14cd38c7789e
Autor: | | 51 Comentarii | 0 Vizualizari

In cladirea celebrei academii functiona Institutul pentru studierea problemei nationale, unde au lucrat multi dintre actuali lideri de opinie.

Una dintre pepinierele de cadre ale elitei noii puteri postdecembriste a fost Institutul de stiinte politice si de studiere a problemei nationale, care functiona in sinistra cladire a Academiei "Stefan Gheorghiu" de pe actualul bulevard Iuliu Maniu.

Aici erau pregatite studii si expertize pentru organele de conducere de partid si de stat la nivel central (CC al PCR, Consiliul de Ministri, Ministerul de Externe, ambasade etc.).

Figura importanta a politicii romanesti de dupa 1989, Iosif Boda a fost timp de mai multi ani (1976-1984) directorul stiintific al acestui institut care, desi desfiintat in 1984, a fost reinfiintat in 1990 sub o alta denumire: Institutul de teorie sociala (condus dupa ‘90 de un fost istoric de casa al partidului comunist, Stelian Neagoe).

Astazi analistul politic Iosif Boda vorbeste cu detasare despre perioada petrecuta la institut. EVZ: Cand s-a infiintat Institutul de stiinte politice si de studiere a problemei nationale si la ce servea?Iosif Boda: Institutul a luat nastere in perioada in care problema drepturilor omului si problema minoritatilor incepusera sa fie un criteriu pentru acordarea Clauzei natiunii celei mai favorizate din partea Statelor Unite.

Iar Ceausescu a avut aceasta problema in ceea ce priveste drepturile omului si minoritatilor, tinand cont si de perioada in care statul isi vindea cetatenii romani de nationalitate germana si evreiasca.

Institutul s-a infiintat in 1971, iar din 1972 am inceput sa lucrez aici. Ceva mai tarziu, in ‘76, am fost numit secretar stiintific (intre 1969-1972 am lucrat la Centrul de cecetari pentru problemele tineretului, unde l-am cunoscut pe Ion Iliescu).

Institutul nu a fost practic o scoala de tehnocrati, este foarte adevarat, era o zona privilegiata in ceea ce priveste accesul la literatura de specialitate, pe de-o parte biblioteca in sine (pe care o frecventa si Vladimir Tismaneanu), pe de alta parte datorita burselor externe de care beneficiau cei ce lucrau aici (eu am fost cu o bursa a guvernului francez, la Sorbona, din toamna lui ‘81 pana in toamna lui ‘82).

In cadrul institutului era editata o revista in limba engleza, "Newspaper", si care era scoasa la tipografia interna a Academiei "Stefan Gheorghiu".

Sub aspectul continutului, noi eram subordonati Academiei de stiinte social-politice, care avea sediul vizavi de actualul Minister al Internelor.

Care erau temele de cercetare?Existau mai multe directii de cercetare, cele pe linie de partid, pe care nu dadeai doi bani, teme formale gen "Dezvoltarea natiunii in Africa", pana la directii de studii foarte serioase, cum ar fi: "Sistemul politic din Italia", "Cursa inarmarilor si procesul dezarmarii", "Miscarea de nealiniere", "Teoria Statului", "Studierea problemelor pacii si ale razboiului", "Progres istoric contemporan", teme de propaganda externa si un departament de relatii internationale.

Obligatoriu inainte de a fi predate si publicate, lucrarile erau dezbatute in colegiu. Multe dintre lucrari le faceam la cererea Ministerului de Externe sau a anumitor ambasade, in functie de contractele pe care le semnam.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI