Zi grea pentru Florian Coldea! Fostul șef operativ al SRI, audiat la SIIJ

Zi grea pentru Florian Coldea! Fostul șef operativ al SRI, audiat la SIIJ Florian Coldea. Sursă foto: arhivă EVZ

Fostulșef operativ al SRI, Florian Coldea, va fi audiat joi de procurorii SIIJ, în dosarul aducerii în țară a „tatălui” FNI, Nicolae Popa, în care este cercetată și fosta șefă a DNA, Laura Kovesi, potrivit Mediafax.

Fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații (SRI) a mai fost audiat, pe 23 aprilie, de procurorii Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Atunci, potrivit jurnaliştilor de la B1 TV, fostul șef operativ al SRI Florian Coldea ar fi dat declarații în dosarul ce o vizează pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, în dosarul privitor la finanțarea repatrierii lui Nicolae Popa din Indonezia.

Reprezentanţii Poliției Române au anunțat, despre această speță, că repatrierea a fost făcută conform legislației, prezentând în acest sens facturile plătite de Ministerul de Interne (MAI). 

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarul a fost deschis după plângerea formulată de Sebastian Ghiță, care a susținut că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în România a lui Nicolae Popa, în anul 2011.

La sfârșitul lunii martie, SIIJ a anunțat că a demarat acțiunea penală împotriva fostei șefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruța Kovesi. Ea a fost acuzată de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă și, inițial, a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Ulterior, Kovesi a contestat măsura, iar magistraţii Înaltei Curţi de Casație și Jutiție (ÎCCJ) i-au dat câștig de cauză, anulând măsura controlului judiciar.

La data derulării evenimentelor, Laura Codruța Kovesi era Procurorul General al României, iar Nicolae Popa era cunoscut drept omul de încredere a lui Sorin Ovidiu Vântu, care fusese condamnat, definitiv, la peste 10 ani de detenție în dosarul FNI.

Procurorii SIIJ acuză că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

„Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt - în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă - n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia - Jakarta. (...) În perioada 2010 - aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, preciza SIIJ într-un comunicat.

Pe 6 mai, jurnalista Adina Anghelescu, de la Lumea Justiției, a făcut publică nota de fundamentare pentru aducerea în țară a „tatălui” FNI Nicolae Popa, despre care Sebastian Ghiță spune că a plătit-o din propriul buzunar.

„Până acum, din momentul în care au venit toate dezvăluirile în subiectul acțiunii operative de aducere în țară a condamnatului de la acea vreme, Nicolae Popa, au existat date care au fost oferite opiniei publice prin intermediul Antenei 3. Exclusivitatea este că nimeni nu a văzut acest document. Această notă de fundamentare a stat la baza aducerii în țară a lui Nicoae Popa, sub coordonarea directă a doamnei Kovesi. După cum se vede în acest document, este semnătura doamnei Kovesi. Ea spunea că nu a fost implicată niciodată. Este și semnătura domnului Coldea”, a declarat Adina Anghelescu la Antena 3.

„Ce e foarte interesant e că această notă de fundamentare e deschiderea către achiziționarea unui avion particular. Știut fiind până atunci că extrădații se aduceau în țară cu avion de linie, aici se pare că aveau nevoie de un avion particular. De ce? Pentru că se apreciază că în situația alegerii unor curse comerciale de linie poate exista probabilitatea respingerii solicitărilor de tranzit sau refuzul comandanților aeronavelor implicate de a îmbarca și transporta un deținut. Aberant! Nu am văzut până acum vreun comandant de aeronavă să spună stop că pe ăsta nu-l iau”, a mai spus Adina Anghelescu.

Reamintim că fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a demisionat din funcție în urma unui scandal declanșat de fostul deputat Sebastian Ghiță, după ce a prezentat dovezi ale vacanțelor petrecute împreună în cele mai exotice locuri de pe Planetă.