Evenimentul Zilei > Politica > Florian Bichir la mormântul Elisabetei Rizea: „Lupta anticomunistă însemna lupta pentru libertate, proprietate, tradiție și religie”
Florian Bichir la mormântul Elisabetei Rizea: „Lupta anticomunistă însemna lupta pentru libertate, proprietate, tradiție și religie”

Florian Bichir la mormântul Elisabetei Rizea: „Lupta anticomunistă însemna lupta pentru libertate, proprietate, tradiție și religie”

Profesorul universitar Florian Bichir, candidat PMP la Senat în județul Argeș, se declară revoltat de dezinteresul autorităților locale pentru amenajarea unui muzeu al luptei anticomuniste în localitatea Nucșoara, unde a trăit Elisabeta Rizea.

Într-o postare pe rețelele de socializare, în urma unei vizite la mormintele Elisabetei Rizea, a lui Grigore Rizea și a preotului Ion Drăgoi, martiri ai luptei împotriva comunismului, Florian Bichir a arătat că nepăsarea autorităților va avea drept consecință dispariția din memoria comună a tot ceea ce a însemnat rezistența și anticomunistă din Munții Muscelului.

„Dacă aș fi putut să urlu pe ulițe, așa aș fi făcut. Să mă aud până în Munții Muscelului, prin codrii care au mai rămas netăiați și să trezesc nepăsarea sătenilor Elisabetei Rizea față de tot ce a însemnat cea mai îndelungată rezistență anticomunistă cu arma în mână, din toată Europa. Rezistența din munții României s-a dus până la sfârșitul anilor 70. În 89, am răsturnat regimul comunist și acum? Ne lăsăm duși cu zăhărelul de neo-marxiști și moștenitorii partidului comunist. Tolerăm politica anti-creștină doar pentru că e la modă prin Europa și peste Ocean și uităm mâinile crăpate ale bunicilor care ne învățau să ne facem cruce”, a scris în postarea de pe Facebook candidatul PMP la Senatul României.

El a continuat arătând că vizita la Nucșoara, la care au mai participat președintele PMP Argeș, Cornel Catalin Bulf, primul pe lista pentru Camera Deputaților și Eduard Stefan Dima, locul 2, a reprezentat un gest simbolic menit să atragă atenția asupra nepăsării autorităților față de ceea ce a reprezentat lupta împotriva sistemului comunist.

„Am fost la Nucșoara, să aducem un semn de respect simbolic pentru ceea ce a însemnat Elisabeta Rizea și întreaga rezistență a Argeșului, din anii 49 – 58. Sunt revoltat de ceea ce am găsit acolo, căci ar trebui să le fie rușine tuturor guvernelor ce s-au perindat din 1990 încoace și n-au făcut nimic pentru a ține viu spiritul luptătorilor anticomuniști din Nucșoara. Pentru ei, lupta anticomunistă însemna lupta pentru libertate, pentru proprietate, pentru tradiție și, deloc în ultimul rând, pentru religie”, a mai scris Florian Bichir.

Autoritățile sunt nepăsătoare

Candidatul PMP și-a exprimat regretul că Elisabeta Rizea nu și-a putut vedea visul de a avea la Nucșoara un muzeu al luptei anticomuniste și că nimeni nu ia măsuri pentru ca locuința acesteia să fie renovate și pusă în valoare pentru cei care doresc să o viziteze.

„Elisabeta Rizea a trecut la cele veșnice în 2003. Nu și-a putut vedea împlinit visul de a avea acolo, în Nucșoara, un muzeu al luptei anticomuniste.  Casa ei este degradată, deși demersurile pentru a o transforma în casă memorială au fost începute de strănepotul Elisabetei Rizea. Nu cred că eforturile de restaurare și întreținere a unei case muzeu ar fi imposibil de susținut de către autoritățile argeșene, dacă s-ar dori acest lucru. Cred însă că se dorește ștergerea memoriei durerii îndurate pentru libertate și pentru credință, căci fără memorie, tinerii sunt mult mai ușor de manipulate”, a mai scris Florian Bichir.

Florian Bichir și-a încheiat mesajul arătând că a fost împreună cu echipa PMP Argeș și a aprins o lumânare la mormintele Elisabetei și lui Gheorghe Rizea, la al preotului Ion Drăgoi, executat la Jilava, în 1959 în semn de omagiu.

„E foarte puțin, e doar un gest simbolic că nu i-am uitat. Câtă vreme autoritățile nu mișcă un deget, poate că dacă fiecare trecător prin Nucșoara ar face măcar acest gest, lumina ar ajunge la ei, așa cum au ajuns sufletele lor de martiri la Dumnezeu”, a încheiat candidatul PMP la Senat.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: