Flashmob gigant la Timişoara. Care e mesajul celor 3.000 de tineri

Marijuana e tot mai populară printre tineri, Timişul fiind printre judeţele cu cel mai mare consum de droguri. Acţiunea care mobilizează mii de elevi se va derula în paralel în Timişoara şi Arad

Au constatat că vârsa la care copiii încep să se drogheze e tot mai fragedă, şi nu mai au soluţii pentru a-i face să renunţe. Autorităţile încearcă acum să vorbească pe limba adolescenţilor: le transmit mesaje antidrog prin intermediul tinerilor de vârsta lor.

Costume şi măşti în alb şi negru

Atunci când vorbele bune ale părinţilor sau dascălilor nu mai dau roade, sfaturile prieteneşti de la cei de vârsta adolescenţei pot fi o soluţie. Un număr de 3.000 de elevi de liceu îmbrăcaţi exclusive în alb sau negru vor transmite un mesaj antidrog din centrul Timişoarei. Mesajul lor: "Drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt periculoase pentru ca sunt periculoase". Se întâmplă miercuri, 5 octormbrie, la ora 12.00. Cei 3.000 de elevi îşi vor ascunde feţele în spatele unor măşti, albe sau negre, apoi vor face câteva mişcări de coregrafie în faţa Operei din Timişoara, simulând pe de o parte suferinţa, apoi bucuria. La finalul sincronului, liceenii vor da drumul in aer la o mie de baloane cu heliu. Evenimentul este organizat de CIADO România împreună cu Agenţia Naţională Antidrog. Acţiunea va fi urmată de o alta, identică, la Arad, începând cu ora 16.00.

Unul din zece studenţi se droghează

Fumează marijuana sau înghit ecstasy în căutare de senzaţii tari - aşa apar liceenii şi studenţii din Timişoara în cel mai recent studiu privind consumul de droguri în oraşul de pe Bega, realizat de autoritatea antidrog. Când vine vorba de a-şi motiva consumul de droguri, cel mai adesea tinerii spun că vor "senzaţii tari", însă invocă şi motive compensatorii de genul "mă face să uit de probleme". "Teribilismul asociat cu o vulnerabilitate emoţională crescută sunt cauzele percepute în peste 75% din cazuri pentru consumul de droguri", se arată în studiu. Datele raportului arată că fenomenul consumului de droguri se amplifică în rândul studenţilor, pentru că este vorba de foştii liceeni care deja consumau, drogul preferat fiind marijuana. 10% dintre studenţii timişeni au recunoscut că sunt consumatori de droguri ilicite, comparativ cu 7,6% dintre elevi.