Fitnessul cu greutati usoare reintinereste muschii

Acest tip de sport reactiveaza acele structuri fine din interiorul celulelor, care dau putere si rezistenta tesutului muscular.

Niciodata nu e prea tarziu sa va apucati de sport. Muschii se pot reface datorita unor componente din interiorul lor, capabile sa produca noi tesuturi. Prin miscare, aceste „piese”, numite mitocondrii, pot fi reactivate, astfel incat sa produca energie si tesut muscular.

De avantajele antrenamentelor cu greutati mici ar putea beneficia in special varstnicii pentru a-si reface puterea muschilor. Rezultatele se vad in aproximativ sase luni de sport, daca exercitiile sunt practicate de doua ori pe saptamana, cel putin o ora pe zi.

Antrenati-va cu greutati usoare

Un studiu canadian, citat de publicatia „The Star”, a demonstrat ca antrenamentele cu greutati usoare pot incetini procesul de imbatranire, avand in acelasi timp capacitatea de a reface tesuturi musculare „atrofiate”.

Specialistii in geriatrie si medicina de recuperare au aratat ca exercitiile pot revitaliza mitocondriile, acele structuri fine care elibereaza energie in interiorul celulelor si care pot stimula diviziunea celulara.

„Daca mitocondriile nu functioneaza bine, energia, rezistenta si puterea muschilor se diminueaza”, explica Mark Tarnopolsky, directorul Clinicii Neuromusculare si Neurometabolice „McMaster” din Hamilton.

Procesul de imbatranire a muschilor este reversibil

Datorita oxigenului pe care il pun la dispozitie, mitocondriile permit arderea nutrientilor, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, si transformarea lor in energie. „Procesul de imbatranire a muschilor este reversibil. Poate nu suta la suta, dar cel putin la nivel celular se vede o imbunatatire semnificativa a tesutului muscular atunci cand varstnicii fac miscare”, mai spune Mark Tarnopolsky.

El a amintit de studiul pe care l-a efectuat in randul unor varstnici de 70 de ani, pe care i-a pus sa faca exercitii cu greutati usoare timp de sase luni, de doua ori pe saptamana, cate o ora.

„Masuratorile au aratat ca inainte de exercitii varstnicii erau cu 60a mai lipsiti de putere fata de tinerii cu care i-am comparat. Dupa ce au facut miscare, puterea lor a crescut de doua ori”, a detaliat Mark Tarnopolsky, adaugand ca mitocondriile nu dispar cu varsta si nu isi pierd functia, cu conditia ca muschii sa fie pusi la treaba.

Hormoni cu rol tonic pentru sistemul nervos Rezultatele i se pare surprinzatoare si medicului Ken Maden, specialist in geriatrie la Universitatea „British Columbia”. „Daca procesul de imbatranire a muschilor este reversibil, inseamna ca varsta, indiferent cat de inaintata, n-ar trebui sa fie un impediment pentru practicarea exercitiilor.”

Cei care raman activi fizic, adauga si cercetatorii americani, vor fi sanatosi si din punct de vedere psihic. Studii recente realizate in SUA au aratat ca sportul poate stimula inclusiv productia de hormoni de crestere, asemanatori insulinei, cu rol tonic pentru sistemul nervos.