Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli în ceea ce privește contractele pentru întreținerea spațiilor verzi, atribuite de Primăria condusă de Nicolae Robu. Prejudiciul depășește 8 milioane de lei.
Ultimul raport al Curții de Conturi arată că administrația Nicolae Robu (PNL) a alimentat cu sume mari afacerile cu spații verzi ale unor afaceriști liberali, în detrimentul companiei de profil a Municipalității.
Deși Horticultura SA (cu acționar majoritar Consiliul Local Timișoara), oferă servicii de întreținere a spațiilor verzi din oraș la preț redus, administrația de pe Bega a preferat să plătească cel puțin dublu. Raportul Curții de Conturi a fost finalizat luna trecută. Numai din serviciile de întreținere a spațiilor verzi ale Timișoarei bugetul local a fost păgubit cu peste 8,1 milioane lei. „Există indicii cu privire la săvârșirea unor fapte prin încălcarea legilor penale, sau chiar a unor posibile fapte de corupție”, susțin auditorii de la Curtea de Conturi.
Firmă fără utilaje, declarată câștigătoare
Este cazul firmelor Tradecomia SRL și Rogera SRL, pe lângă Drufec SRL (activă de pe timpul fostului edil).
Primăria Timișoara a semnat un contract pentru tăieri de corecție și tăieri de arbori cu Tradecomia SRL, care s-a asociat cu Trustul de Construcții SA, deoarece, la momentul licitației, nu deținea nici măcar un singur utilaj. Nici firma cu care s-a asociat nu avea utilaje, dar aceasta a închiriat echipamentele din Drobeta Turnu Severin.
„Tradecomia SRL, cu sediul în București, nu deținea nici un utilaj, nici un mijloc de transport, însă participă la o licitație cu astfel de contracte încheiate cu terți și câștigă licitația, fapt ce explică și prețurile lucrărilor, care sunt de 10-11 ori mai mari decât prețurile pieții”, au stabilit auditorii.
De menționat că fostul președinte al CNAS, europarlamentarul Cristian Bușoi, născut în Drobeta Turnu Severin, este nașul copilului unuia din asociații de la Tradecomia, Bogdan Militaru. Acesta este apropiat de un alt intim al lui Bușoi, Vlad Iman, un prosper tânăr om de afaceri liberal, care s-a îmbogățit vânzând spitalelor din vestul țării aparatură medicală sofisticată care nu a mai fost pusă în folosință.
Nicolae Robu: „Habar nu aveam”
Când i s-au cerut explicații, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a susținut că abordarea auditorilor „devoalează un demers pur de poliție politică” și că nu a avut știință nici de licitații, nici de sumele practicate.
„Habar nu aveam până la semnarea contractului că există firma SC Tradecomia SRL (lucru, de altfel, valabil și pentru SC Rogera SRL)”, a susținut primarul Robu.
Prețuri de 10 ori mai mari
„La rubrica utilaje și transport, executantul a menționat sume foarte mari”, se arată în raportul Curții de Conturi.
În timp ce Horticultura SA, încasa 5 lei pe oră pentru transport, Tradecomia SRL a primit câte 60 de lei pe oră. Horticultura SA e plătită pentru funcționarea tocătorului de crengi 59,72 lei-oră, în timp ce Tradecomia SRL a fost plătită cu 154,2 lei.
Dacă la folosirea autoutilitarei PRB (lucru la înălțime), Horticultura primea 77,75 leioră, Tradecomia încasa 250 lei – oră. Auditorii au descoperit că Rogera SRL, care a folosit în 7 luni 1.830 de salariați ca să lucreze la spațiile verzi din Timișoara, a facturat Primăriei un volum de muncă ce nu putea fi efectuat decât de peste 440.000 de persoane.