Consiliul General al Capitalei a respins în şedinţa de joi un proiect de hotărâre care viza achiziţionarea a 177 de apartamente cu destinaţia de locuinţe pentru personalul angajat în unităţile sanitare aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.
Proiectul, introdus pe ordinea de zi suplimentară, a întrunit 32 de voturi pentru, 8 împotrivă şi 9 abţineri, neavând astfel susţinerea de două treimi, necesară adoptării.
Potrivit anexei ataşate proiectului de hotărâre, era vorba despre şase garsoniere, 71 de apartamente cu două camere şi 100 de apartamente cu trei camere. Ofertanţii erau: Cubic Residence SRL (47 de apartamente), Iridex Group Import Export SRL (43 de apartamente), Impact Developer&Contractor SA (70 de apartamente), Ipsilanti Invest SRL (17 de apartamente).
După respingerea proiectului, primarul general, Gabriela Firea, a dat citire numelor consilierilor municipali care au votat împotrivă ori s-au abţinut şi le-a reproşat faptul că medicii nu se vor putea muta în aceste locuinţe cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Ea le-a reamintit, de asemenea, că în campania electorală toate partidele politice s-au pronunţat în favoarea măsurilor care să împiedice plecarea medicilor în străinătate.
„Dacă cineva - consilier general sau simplu cetăţean - are vreo informaţie cu privire la faptul că membrii Comisiei de selecţie a apartamentelor pentru medici au comis vreo ilegalitate, eu vă rog urgent, astăzi, după şedinţă, să mergeţi să depuneţi o plângere. Dacă nu depuneţi o plângere, înseamnă că planează o suspiciune (...) Am mai auzit o altă gogomănie, că de ce sunt şi apartamente selectate la marginea, să spunem, Capitalei şi nu sunt toate în centru. Dar restul medicilor şi asistenţilor şi personalului auxiliar care deţin în proprietate o locuinţă stau toţi în buricul târgului? (...) Este normal să ne batem joc de nişte medici care ştiu că sunt pe lista de aşteptare, care au trimis cererea la managerul spitalului?”, a întrebat Gabriela Firea.
Ana-Maria Ciceală (USR) a atras atenţia asupra faptului că proiectul vizează achiziţionarea a 177 de apartamente, în valoare totală de 92,8 milioane lei, şi că dezvoltatorii care au câştigat licitaţia construiesc mai ales în zonele limitrofe.
„Nu e nicio hartă (în proiect, n.r.). Practic, dăm 20 de milioane de euro şi nu ştim unde vor fi aceste apartamente. Pot să ghicesc după locurile unde au dezvoltat cei care au câştigat aceste proceduri de ofertare de pe site. Nu se vine cu nicio evaluare ANEVAR la acest proiect. Deci, practic, nu ştim dacă preţul pe care l-au ofertat cei care l-au ofertat în plic închis este real sau nu. (...) Nu ştiu cum vă imaginaţi că poate trece acest proiect şi să nu avem controale de la Curtea de Conturi şi din alte locuri, având în vedere că el nu s-a făcut pe SEAP, procedura s-a desfăşurat pe site-ul Primăriei. (...) Eu o să cer tot dosarul de achiziţie şi de ofertare şi în funcţie de ce documente sunt acolo vom putea sesiza Curtea de Conturi şi ale instituţii”, a spus ea.
Cristian Olteanu (PNL) a precizat că liberalii nu resping proiectul de principiu, dar nu sunt de acord ca o iniţiativă de asemenea "amplitudine" să fie introdusă pe ordinea suplimentară de zi.
„PNL a fost de la început de acord cu ideea de a susţine medicii şi personalul din spitalele pe care le administrăm, dar nu putem să fim de acord cu a vota aşa ceva pe ordinea de zi suplimentară. Este un subiect care trebuie discutat cu seriozitate în CGMB. Nu vreau să fac aprecieri pe ceva ce am văzut aseară şi tocmai pentru că nu vreau să fac aprecieri despre cum s-a ajuns la un preţ care este destul de mare, de ce s-au ales zonele care s-au ales - eu cred că asta trebuie să fie discutat într-o şedinţă ulterioară. Până atunci să vedem toţi paşii care s-au parcurs şi să votăm în consecinţă”, a spus el.
Potrivit viceprimarului Aurelian Bădulescu, caietul de sarcini care a fost urcat pe site-ul PMB respectă rigorile legii 114/1996, iar personalul medical va achita chirii pentru deţinerea locuinţelor de serviciu, conform legii.
„Principiul prin care s-au ales aceşti câştigători este cel al licitaţiei. La licitaţia la care au fost şi aceşti patru câştigători, de fapt au participat 28, dar punând şablonul din legea 114 nu au corespuns”, a precizat el.
Voicu Valentin (ALDE) a precizat că au fost organizate trei licitaţii în vederea achiziţionării de locuinţe de serviciu.
„Am făcut parte din această comisie şi am fost pe teren şi pe acele persoane care nu şi-au îndeplinit obiectivele din procedura de achiziţie noi le-am respins. (...) De acum şapte luni de zile se discută despre aceste locuinţe”, a declarat el.
Claudiu Catană (ALDE) a anunţat susţinerea formaţiunii sale pentru acest proiect.
Roxana Wring (USR) a declarat că Uniunea Salvaţi România nu ar fi susţinut proiectul nici dacă ar fi fost introdus pe ordinea de zi iniţială.
„Nu cred că bucureştenii trebuie să plătească 1.530 euro/metru pătrat pentru nişte dezvoltatori (...) Eu cred că aceşti bani pot fi utilizaţi mai bine pentru toţi bucureştenii, pentru alte proiecte. 1.530 euro/metru pătrat, când piaţa imobiliară scade... mi se pare că nu avem limită”, a spus ea.
Pe 4 mai, CGMB a aprobat un proiect care viza identificarea de ansambluri de locuinţe, în vederea achiziţionării şi repartizării acestora, ca locuinţe de serviciu, cadrelor medicale care îşi desfăşoară activitatea în spitalele aflate în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arăta că una dintre problemele cu care se confruntă Municipiul Bucureşti este deficitul de specialişti din cadrul spitalelor aflate în administrarea CGMB, transmite Agerpres.