Finanțele continuă OPERAȚIUNEA XENON!!! Atenție de unde vă cumpărați mașini

Finanțele continuă OPERAȚIUNEA XENON!!! Atenție de unde vă cumpărați mașini

Inspectorii ANAF fac controale, inopinate, la toate persoanele care în decursul unui an de zile au cumpărat mai mult de două mașini.

Operațiunea Xenon a fost lansată pentru a combate traficanții de mașini, care în mod normal, cumpără și vând mai multe de două mașini pe an. La orice tranzacție înregistrată în baza de date a ANAF, inspectorii de la Antifraudă vor demara controale, care trebuia să stabilească dacă pentru vânzarea respectivă a fost sau nu plătit TVA. ANAF anunță că aceste controale vor viza și autoturismele second hand care au fost tranzacționate.

În cadrul operațiunii Xenon, inspectorii antifraudă au primit competențe de a verifica toate transporturile de autoturisme din vestul Europei, către România. Astfel, la descărcare vor fi verificate toate actele de achiziție a autoturismelor respective iar dacă nu au fost plătite taxele aferente, proprietarul va fi pus la plată.

Primele rezultate ale acestei operațiuni au fost anunțate, fiind vizate 38 de firme și de persoane fizice, care au rulat tranzacții de 138 de milioane de lei, fiind stabiite obligații de plată în valoare de 20 de milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosare multe

Pe rolul justiției există mai multe dosare penale care vizează comercianții de mașini. De exemplu, în Cluj, o singură rețea este acuzată că a produs un prejudiciu de peste 20 de milioane de lei. Procurorii susțiin că mai multe persoane fizice au tranzacționat peste 10.000 de autoturisme pentru care nu au fost plătite taxe. „În acest caz trebuia ca facturile să fie înregistrate în contabilitatea societăților comerciale din România și trebuia plătit TVA, la bugetul de stat. În realitate, facturile nu erau înregistrate în contabilitate. Câștigul net al unui astfel de traficant pornea de la 1.500 de euro și putea ajunge lejer la 6.000 de euro”, spune un anchetator.

Inspectorii ANAF și oamenilor legii le este foarte greu să stabilească adevărul în legătură cu samsarii de autoturisme deoarece, mai nou, aceștia și-au deschis firme în Slovacia. Până cînd autoritățile slovace comunice dacă a fost sau nu plătită taxa TVA, celor din România, trece minim o perioadă de șase luni, între timp mașina fiind vîndută la o persoană de bună credință care nu poate fi trasă la răspundere penală sau fiscală.