Ministrul Finanțelor vrea să oblige cultele religioase să-și aloce o parte din venituri pentru finanțarea unor cheltuieli guvernamentale
Noul ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici (PSD), a avansat pe 10 februarie ideea ca un procent din veniturile pe care le realizează Biserica Ortodoxă Română să fie destinate în exclusivitate unor activități cu caracter social și Guvernul să aleagă unde anume merg banii respectivi.
Impozit
„Acele sume pe care statul teoretic ar trebui să le ia (sub formă de impozite, n.red.) rămân la Biserică iar biserica de acei bani întreprinde activităţi cu caracter social pe care statul le menţionează şi anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă”, a spus Teodorovici la Antena 3. „Va exista o discuţie informală cu Patriarhul. După slujba de Duminică, putem să discutăm”, a zis ministrul.
Întrebat dacă Guvernul intenționează să impoziteze afacerile bisericilor, Teodorovici a răspuns marți seară, la TVR 1: „Orice afacere comercială trebuie să aibă același regim, indiferent de cine o practică”
Refuz politic
În iunie 2017, în timp ce era consilier onorific al fostului premier PSD Mihai Tudose, Teodorovici spunea că Guvernul și BOR trebuie să ajungă la un „compromis” legat de „acele activităţi cu caracter economic (ale Bisericii, n.red.) care pot fi impozitate”. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a respins atunci ideea. „Nu s-a discutat în coaliție și nici nu vreau să discut despre asta”, a spus Dragnea.
În noiembrie 2013, când era vicepremier în Guvernul Ponta, Dragnea mai afirma, pe aceeași temă: „Eu nu-s de acord să punem impozit şi pe credinţă”.
Nunta și botezul
Singurele venituri ale cultelor religioase din Romania care sunt scutite de impozitare sunt cele provenite din vânzarea obiectelor de cult și contribuții pentru nunți, botezuri și alte servicii religioase care nu sunt activități comerciale, potrivit Patriarhiei Române.
Aceste fonduri scutite de impozite sunt folosite de BOR pentru autofinanțarea Bisericii și sunt reinvestite în întreținerea și repararea lăcașurilor de cult, precum și în activități cu caracter social-filantropic.
Contribuții
Pe de altă parte, „Biserica Ortodoxă Română plătește impozit pe clădiri și terenuri aflate în folosință, pe salariile angajaților (personal clerical și neclerical), precum și pe orice venit obținut dintr-o activitate cu caracter economic, dacă fondurile rezultate din acea activitate nu sunt direcționate către opere social-filantropice, religioase, educaționale și culturale”, a spus Patriarhia într-un comunicat din 27 iulie 2017.