Economia românescă şi sectorul public au nevoie de ele, dar contextul devine tot mai dificil pentru băncile locale, care au un grad mare de credite neperformante, sunt supuse unor reglementări tot mai dure şi resimt criza tot mai accentuată a zonei euro, este ideea care se desprinde dintr-un articol publicat în Financial Times.
Guvernul Ungureanu ştie că are nevoie de bănci pentru a permite economiei să nu ajungă în recesiune, de unde de abia s-a desprins în 2011, scrie ziarul britanic.
Totodată, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a cerut băncilor într-o conferinţă recentă să nu mai crească dobânzile la depozite pentru a îşi creşte lichiditatea, deoarece astfel lovesc în consum.
Spre finele anului, rata creditelor neperformante a scăzut pentru prima oară în ultimii ani în sistemul bancar românesc, până la 14,1%. Nivelul este însă unul ridicat orice standarde am lua în considerare - media Uniunii Europene a fost sub 5 procente în 2011, potrivit unui raport realizat de Ernst&Young.
Însă rata de adecvare a capitalurilor în băncile româneşti este de 14,5 %, ceea ce sugerează că acestea îşi pot permite să absoarbă unele şocuri viitoare, scrie ziarul britanic. Ce spun băncile
"Creşterea economică modestă va pune sub presiune piaţa bancară în 2012, atât în termeni de cerere de noi credite, dar şi a capacităţii de a atrage resurse, gradul de economisire fiind unul dintre cele mai reduse din regiune", a spus Lucian Anghel, economist şef la Banca Comercială Română (BCR).
Acesta a completat că, de la începutul crizei, “toţi jucătorii din piaţă s-au focusat asupra unui model prudent de business, care implică o bază mult mai diversificată de finanţare şi creşterea independenţei în raport cu grupurile mamă".
Legat de acest aspect al indepedenţei, banca centrală a Austriei a cerut băncilor austriece să îşi limiteze expunerea în Europa emergentă şi să ajungă la un nivel credite depozite de 110%, pe baza de resurse atrase de pe pieţele pe care se află.
Deşi recomandarea a creat agitaţie, Manfred Wimmer, CFO al Erste Group şi membru al comisiei de supraveghere al BCR, a insistat ca aceste reglementări să fie implementate în acord cu băncile centrale din pieţele ce vor fi afectate de aceste decizii.
Wimmer a spus că se aşteaptă că expunerea Erste în România (ca peste tot în zona ECE) să fie la un nivel adecvat creşterii economice şi încrederii consumatorului, dar că banca se va concentra asupra creditării în moneda naţională.
Vlad Muscalu de la ING spune că băncile au un motiv puternic să fie optimiste, luând în calcul perspectivele de creştere într-o economie prea puţin bancarizată. "Nivelul creditelor este în România de 40% din PIB în timp în restul regiunii este de 150%",a spus acesta.