Editura Evenimentul si Capital

Financial Times: Putin, marele propagandist al Rusiei

14-04/meet-the-pr-firm-that-helped-vladimir-putin-troll-the-entire-country-465x390
Autor: | | 21 Comentarii | 577 Vizualizari

Vladimir Putin utilizează simbolismul din perioada sovietică, provocând temeri cu privire la instituţiile democratice ale ţării, iar după anexarea Crimeei naţionalismul a devenit o componentă puternică a acestor mutaţii la nivelul sistemului politic, comentează Financial Times, preluat de Mediafax.

După anexarea Crimeei, în martie, au fost adoptate măsuri care simbolizează o renaştere sovietică, scrie prestigioasa publicaţie britanică într-un material amplu, citând între altele reintroducerea unor competiţii sportive din perioada respectivă, crearea unui Consiliu pentru "dezvoltarea inovaţiei industriei ruse" în care au fost numiţi excusiv foşti miniştri sovietici şi introducerea de către unii producători alimentari a unor simboluri sovietice pe ambalaje - mizând pe convingerea consumatorilor că fosta Uniune Sovietică era mai strictă în controalele asupra calităţii.

Unii observatori consideră aceste măsuri drept concesii simbolice faţă de nostalgia publicului, care simte că noii Rusii îi lipseşte o identitate naţională puternică, însă schimbările recente merg cu mult dincolo de nostalgie, naţionalismul devenind o componentă puternică a unei renaşteri sovietice, denunţată de critici ca prezentând "conotaţii sinistre clare".

"Aş spune că, de mai mulţi ani, am observat ceea ce se poate numi o nazificare a elitei", declarată pentru FT Igor Iakovenko, un fost conducător al Asociaţiei Ruse a Jurnaliştilor, referindu-se la instalarea unor persoane loiale lui Putin în posturi-cheie la nivel academic şi în mass-media. Însă susţinătorii preşedintelui resping trimiterile la fascism şi subliniază că acuzaţiile privind subminarea democraţiei sunt exagerări, invocând câştigarea de către opoziţie a alegerilor de la Novosibirsk şi continuarea unei "liberalizări a sistemului politic".

Însă unii susţinători ai lui Putin sunt de acord că preşedintele îşi consolidează acapararea asupra puterii. "Este convins că Occidentul se va purta în Rusia ca în Ucraina şi că vor încerca să-l detroneze", declară Serghei Markov, un consilier politic apropiat Kremlinului.

Preşedintele rus intenţionează să rescrie programa şcolară pentru istorie, scrie Financial Times, preluat de Mediafax, citând în acest sens cazul unui profesor de istorie, Igor Doluţki, care obişnuieşte să conteste versiunile oficiale şi tabuurile politice, motiv pentru care şi-a pierdut în mai multe rânduri postul, în cei 35 de ani de carieră la Moscova. Din 2013, există iniţiativa înlocuirii unui evantai larg de manuale cu două sau trei manuale care urmează un concept unificat.

Între "detaliile" care aproape sigur nu vor mai apărea în noile manuale de istorie se află atrocităţi comise de către Armata Roşie în Europa de Est, întrebări despre modul în care Rusia a obţinut unele teritorii noi şi o istorie detaliată a Ucrainei altfel decât în cadrul Rusiei. "Ideea principală este că elevii nu trebuie să pună la îndoială faptul că ţara noastră are întotdeauna dreptate", declară pentru FT Nikita Petrov, un istoric de la Memorial, un ONG specializat în represiunea din perioada sovietică

Guvernul rus nu este pregătit să se oprească doar la manualele de istorie, continuă publicaţia britanică, citând declaraţia unui membru al Partidului Rusia Unită, la putere, care a apreciat săptămâna aceasta că este necesar un concept unificat, similar celui adoptat pentru programa şcoalară la istorie, şi pentru literatură şi gramatică.

Surpriza la LOTO, de Florii! Ce numere au putut sa iasa! Cine ar fi crezut!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI