Un om, nici nu contează în acest moment dacă a fost vreodată milionar de Top 300 sau doar un spălător de vase, sare la bunica lui. O doboară, se urcă cu genunchii pe pieptul ei și o strânge de gât, îi acoperă fața cu palma. E un criminal. E reținut, arestat, intră în malaxorul Justiției care nu are cum să ajungă vreodată îngăduitoare cu ucigașii. Totuși, criminalul din povestea noastră a străbătut un drum lung până să ajungă să simtă viața bătrânei scurgându-se printre degete. Un drum presărat cu multă îngăduință.

Banii n-aduc fericirea

Pentru a ajunge la exclusivitatea de astăzi, filmul și motivul crimei comisă de un miliardar, e nevoie de o recapitulare a unor date legate de crima petrecută în Brașov.

Din relatările de până acum, vă este cunoscută, cel puțin în mare, povestea lui Dan Cămârzan, arestat pentru uciderea bunicii sale. El are 44 de ani și putem spune că a trăit mai multe vieți până pe 7 mai, data crimei.

A fost un tânăr sărac, inovator în lumea de software și partener al ONU, investitor de succes în imobiliare, miliardar excentric, atracție pentru revistele de scandal, „suveran născut viu”, falit care se filmează singur fumând marijuana.

 

Povestea crime i s-a desfășurat într-o casă de la construcția căreia i-a venit o idee aducătoare de mulți bani. Cărmâzan spunea, în 2008, în perioada când revistele financiare îl răsfățau doar ca să afle secretele succesului său, că a construit-o și a observat că nu costă așa de mult, dar case similare se vindeau la prețuri exorbitante. Așa că, a făcut o mulțime de case, blocuri, clădiri de birouri.

Acum, după ce fostul miliardar (cu o avere estimată acum 10 ani la 30 de milioane de dolari) a pierdut în perioada de criză economică sau a cheltuit pe extravaganțe aproape toată averea, Cămârzan locuia aici cu sora sa, în vârstă de 32 de ani, mama sa, care are în jur de 70 de ani, și cu bunica, de 92.

De aici începe îngăduința de care s-a bucurat Cămârzan. Are pe rol un proces de violență, după ce s-a încăierat într-o cârciumă. Mai are la activ un divorț cu scandal, fosta soție cerând ordin de protecție, acuzând hărțuiri și chiar izbucniri violente. În acest din urmă proces, instanța a dispus pentru Cămârzan supraveghere psihologică. A urmărit cineva dacă ea s-a făcut? Pentru că agravarea stării lui era ușor de demonstrat. Cu un simplu click.

Născut viu

La scurt timp după scăpătarea financiară, Dan Cămârzan a început să fie vânat de creditori. Tot atunci, fostul milionar a devenit un personaj pentru siteurile de socializare. Înregistra filme scurte în care lansa teorii care frizau nebunia. Acceptarea CNP-ului te transformă în sclav sau folosirea drogurilor ca un drum al sufletului către divinități sunt doar câteva dintre ele. Refuzul cărții de identitate este ideea care-i unește pe mai mulți „suverani născuți vii”, uniți într-un fel de sectă, din care făcea parte și Dan Cămârzan. Dar trebuie spus că, la arestare, Cămârzan a fost înregistrat cu actul de identitate, ceea ce înseamnă că nu l-a predat sau distrus, cum fac „suveranii” autentici.

Postările nu erau ascunse, le putea vedea oricine și chiar unele au fost destul de urmărite. Câteva au făcut deliciul presei locale sau centrale, de-a lungul anilor. Nu au atras atenția niciunei autorități. Mai mult, încă din aprilie 2018, are pe Facebook un grup de admiratori intitulat „Dan Cristian Cămârzan”, cu deviza: Acest grup are ca scop informarea, unirea și învierea sufletelor noastre. Este timpul să trăim, să înflorim și să ne iertăm! Acum este momentul să ne descoperim sufletul și să-l trezim la viață!”

Mulți considerau că înregistrările erau doar o acoperire pentru a scăpa de datorii. Poate așa și era. Nimeni nu știe adevărul. Dacă e vorba de ”nebunie autentică” ea i-ar putea fi ”folositoare” acum, când va fi judecat pentru crimă. Dacă e nebunie simulată se va depista acest lucru.

Dar Dan Cămârzan nu se comporta ciudat doar în mesajele de pe internet, ci și acasă și asta reiese din relatările singurelor martore la incidentul tragic din 7 mai, sora și mama.

 

„Tu-mi bei creierul!”

Secvențele tragice s-au consumat la parterul vilei dintr-o suburbie de lux a Brașovului. Acolo e dormitorul lui Cămârzan, o sufragerie, o baie, bucătăria și un hol. De câteva zile, Cămârzan refuza să mănânce ce îi ofereau cele trei femei din casă. Spunea că vor să-l otrăvească.

Ca să îl convingă să înghită ceva, ele apelau la tot felul de tertipuri. Puneau patru farfurii la masă, invitându-l să o aleagă pe oricare dintre ele, pentru a se convinge că nu îl paște niciun pericol. Nu a vrut nici așa.

Se pare că bunica era cea mai insistentă. Când bătrâna intra la el în cameră, Cămârzan se enerva. Pe 7 mai, dimineața, după ce a refuzat din nou mic-dejunul, el i-a urlat „Tu-mi bei creierul!” El știe ce a vrut să spună.

Mai enervat decât de obicei, bărbatul a ieșit pe hol după bunică. Aici nu e clar ce s-a întâmplat, dar mama s-a pus între ea și fiul său, dar Cămârzan a tras-o pe bunică de lângă mamă și a doborât-o. A lovit-o sau s-a lovit ea în cădere, cert este că biata bătrână avea sânge în spatele capului. El s-a urcat pe ea cu genunchii și a încercat să o facă să tacă, acoperindu-i fața cu palma. Înfierbântat, a trecut apoi la gesturile aducătoare de moarte. A sugrumat-o, lucru confirmat și de autopsie. Între timp, mama sa îl lovea cu o coadă de mătură, încercând să-l oprească, dar nu a avut efect. Sora a sunat la 112. Poliția a venit după al doilea apel, dar bătrâna era deja moartă.

 

Dan Cămârzan este la Jilava, pentru expertiza psihiatrică

Marți, după ce instanța a dispus efectuarea unei expertize psihiatrice, Dan Cămârzan a fost dus la Spitalul Penitenciar Jilava. Avocatul său, Ioana Dumitrache, ne-a spus că termenul pentru această procedură este până pe 5 iunie, dar că, dacă până atunci nu se pot formula concluzii, termenul se va prelungi. După o primă audiere, în care acuzatul nu a dat declarații coerente, Dan Cămârzan a refuzat să mai fie audiat. De asemena, mama și sora sa vor fi reaudiate, pentru că primele mărturii erau sub imperiul grozăviei trăite.

Trebuie spus că stabilirea unui diagnostic de ordin psihiatric nu înseamnă neapărat că el a avut discernământul abolit.

 

Te-ar putea interesa și: