Președintele Klaus Iohannis s-a întors, astăzi, din Italia după o vizită de trei zile. Joi, șeful statului a participat la Expoziția Universală Milano 2015 și s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești de acolo, iar vineri a efectuat o vizită la Sfântul Scaun.
Astăzi dimineață preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu conducerea Comunităţii Sant'Egidio (organizație de drept pontifical, cu profil internațional, atașată de România), iar apoi a vizitat Bazilica Santa Maria in Trastevere.
Când delegația prezidențială a ajuns la Sant Egidio un băiețel de șapte ani s-a repezit cu un mic aparat de fotografiat galben să-i facă poze lui Klaus Iohannis și echipei de jurnaliști, fascinat de atâtea camere de luat vederi. Nu a reușit să-l fotografieze pe Iohannis, drept pentru care a rămas cu familia sa, mama și bunicii francezi, iar tatăl italian, să aștept ieșirea delegației. Massimo vorbea trei limbi: franceza, italiana și engleza și era încântat de atmosfera generată de sosirea președintelui român: mașini de poliție, camere de luat vederi, aparate de fografiat, ofițeri de securitate, lucruri pe care nu le-a mai văzut.
Președintele a parcurs apoi pe jos, pe străduțele mici și cochete, distanța până la Bazilica Maria in Trastevere. Înainte de a intra, șeful statului a acceptat să răspundă la câteva întrebări ale jurnaliștilor. Președintele a declarat că s-a întâlnit cu Daniel Constantin Horodniceanu propus de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, pentru funcția de șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), precizând că săptămâna viitoare va lua o decizie privind numirea acestuia la conducerea DIICOT.
Șeful statului a mai spus că nu a discutat cu premierul despre o propunere pentru funcțiile pe care Liviu Dragnea le-a vacantat în Guvern și a apreciat că retragerea acestuia din Executiv reprezintă "un răspuns adecvat la condamnare".
VATICAN. Papa l-a întâmpinat pe Iohannis cu un salut în limba germană
Ziua de ieri a fost una plină de emoții. Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen au fost în vizită la Sanctitatea Sa Papa Francisc. În jurul prânzului delegația oficială a ajuns în curtea interioară a Palatului Vatican, șeful statului fiind întâmpinat de garda elvețiană.
Schimb de cadouri
La discuția tete-a-tete, de aproximativ 20 de minute, Papa l-a salutat pe președinte în limba germană, apoi a folosit limba italiană. Iohannis i-a răspuns în germană, iar apoi a vorbit în română. Klaus Iohannis i-a dăruit Suveranului Pontif o gravură cu oraşul în care a fost primar, Sibiu, şi o monedă de aur. Președintele i-a explicat Papei că, în gravură, este reprezentat centrul orașului, unde se află mai multe biserici de diferite confesiuni, semn că, în România, oamenii pot conviețui în armonie, indiferent de religie. Papa s-a arătat foarte interesat de orașul lui Klaus Iohannis. Al doilea dar pe care șeful statului i l-a oferit Sanctității Sale a fost o monedă de aur, dedicată împlinirii a 2000 de ani de creștinism.
La rândul său, Papa i-a oferit președintelui o imagine cu Îngerul Păcii învingând moartea, precizând că a ales un astfel de cadou, pe care îl oferă tuturor șefilor de stat, ca să le reamintească menirea pe care o au, aceea de a promova pacea. Iohannis a mai primit și un text scris de Papa. Carmen Iohannis a purtat o rochie neagră foarte elegantă și a fost vizibil emoționată de întâlnirea cu Sanctitatea Sa.
Joi dimineață, înainte de plecarea în vizita oficială în Italia, Klaus Iohannis a spus că îi va adresa o invitație Papei Francisc să viziteze România, sperând ca aceasta să aibă loc în 2018, ,, un an deosebit de important pentru noi, pentru că este anul în care sărbătorim 100 de ani de existenţă a României moderne”. Papa Francisc a acceptat, ieri, invitația.
S-a lustruit marmura
După vizita la Papă, președintele și soția sa au vizitat Bazilica Sfântul Petru. Înăuntru nu puteai arunca un ac. Sute de turiști și o mare de umbrele colorate, semn de reper pentru ca vizitatorii să nu se piardă de grupuri. Zeci de blitzuri se aprindeau deodată pentru ca nimeni să nu plece fără o amintire. În dreapta culoarului central se află mormântul Papei Ioan Paul al II-lea, unde Klaus și Carmen Iohannis erau așteptați să depună un buchet de flori și să țină un moment de reculegere. Cu mai bine de o jumătate de oră înainte ca cei doi să sosească, credincioșii care se rugau pe băncile din fața mormântului sunt rugați să le elibereze. „Ne cerem scuze! E o vizită oficială! Vine un ambasador”, spune, în italiană, unul dintre domnii responsabili să aranjeze spațiul înainte de vizita oficială.
Băncile au fost ridicate și date la perete, oamenii evacuați, în timp ce marmura a fost spălată cu ajutorul unei mașini speciale și lustruită cu un mop uriaș. „Au mutat și mormântul?”, glumește cineva. Nu , nu l-au mutat. Au lustruit doar marmura și au aranjat băncile înapoi. După ce au făcut un tur al Bazilicii, Carmen și Klaus Iohannis au ajuns în dreptul mormântului. Șeful statului a depus un buchet de trandifiri albi și galbeni. După ce s-au rugat, cei doi soți au făcut și poze. Prima Doamnă a avut intenția să facă poze cu telefonul mobil, dar fotograful oficial a apărut imediat lângă ei și a imortalizat el momentul.
Carmen și Klaus Iohannis nu au părăsit Bazilica fără a vedea și Pieta (renumita sculptură realizată de Michelangelo, care reprezintă trupul lui Iisus mort în brațele mamei sale Maria, după crucificare).
Aseară, şeful statului a vizitat și Colegiul Pontifical "Pio Romeno" din Roma, unde a avut o întâlnire cu studenţii români care studiază în instituţiile de învăţământ pontificale din Roma.
La expoziția din Milano
Joi dimineață, pe aeroportul din București, șeful statului a susținut declarația obișnuită de presă înainte de plecare într-o sală amenajată special la etaj. Carmen Iohannis a mers direct la avion. Președintele a intrat însoțit de consilierii prezidențiali, printre care Dan Mihalache, Ioan Muraru, Cosmin Marinescu. Pentru prima dată, înainte de plecare, Iohannis a acceptat întrebări. Răspunsurile au fost săgeți trimise către premierul Victor Ponta.
La Milano, președintele a participat la Expoziția Universală Milano 2015 cu tema,, Hrănirea planetei, Energie pentru viață,,. Primul pavilion vizitat a fost cel al României. La intrare, două tinere domnișoare îmbrăcate în costume naționale nu mai conteneau să le spună, în italiană, vizitatorilor că „ azi este închis, ne pare rău, avem un oaspete privat”.
Construit în jurul sloganului „ În armonie cu natura” pavilionul este reinterpretarea modernă a unei case tradiționale românești , din sticlă și lemn, cu acoperiș din stuf. La intrare, ghivece cu floarea soarelui. Din boxe răsună muzică folclorică. Un spectacol de teatru de improvizație adună zeci de spectatori în fața pavilionului românesc, în timp ce înăuntru se face controlul de securitate. Ajunge președintele, fără soție. A fost întâmpinat cu pâine și sare. Șeful statului a făcut turul pavilionului, în timp ce pe pereți rulau imagini din România. Când a ajuns în fața standului cu vinuri, Iohannis a fost informat că fetele care vând sunt studente la facultatea de limbă italiană de la Universitatea București.
În onoarea șefului statului a fost pregătit un mic concert de muzică jazz. ,, De-abia aștept!,, a spus încântat Iohannis, care a ținut să dea mâna cu cei trei muzicieni, iar la final le-a mulțumit, zâmbind. La final, șeful statului s-a declarat plăcut impresionat. ,,Am reușit și de data aceasta să ne pregătim foarte bine, e un pavilion care nu impresionează ca mărime, ci ca și concept. Tema e legată de Pământul care ne hrănește. Avem multe filme, imagini, care arată cum noi, românii, înțelegem sustenabilitatea (...) Ținta expoziției este de 20 de milioane de vizitatori și deja s-au vândut bilete pentru aproximativ 11 milioane,, a spus Iohannis. Președintele ar fi vrut însă ca spațiul pe care a fost amplasat pavilionul să fi fost mai mare.
Apoi, a vizitat Pavilionului Sfântului Scaun, cel al Italiei și al Uniunii Europene.
Întâlnirea cu românii
Preşedintele și soția sa, Carmen s-au întâlnit, aseară, la un hotel, și cu românii din Milano.
O fetiţă îmbrăcată în straie populare maramureşene, care se află în Italia de cinci ani şi studiază la o şcoală de artă, a aşteptat-o pe Prima Doamnă pentru a-i oferi un buchet cu flori. Carmen și Klaus Iohannis au fost întâmpinați cu ropote de aplauze, iar românii din Milano le-au spus „bună seara” în cor. Prima Doamnă purta o rochie albă. Românii din Italia i-au pregătit şefului statului şi soţiei acestuia un concert vioară și pian. În timp ce s-a intonat imnul, în sală au fost fluturate fundițe tricolore iar unii au găsit de cuviință să și le pună în loc de papioane. Primarul orașului ține un discurs în italiană. "Am să învăț româna din cauza traducătoarei", spune el, spre amuzamentul soților Iohannis dar și al celor din sală.
Nemulțmit de votul prin corespondență
Şeful statului le-a vorbit celor prezenţi şi despre schimbarea legilor electorale, dar şi despre modificările pe care şi le-ar dori în ceea ce priveşte oamenii politici din România. ,,Sincer, n-am ştiut că sunt primul Preşedinte european, dar cred că este o poziţie care reprezintă cum se vede comunitatea românească în Milano", i-a spus Iohannis primarului orașului. Domnule primar, Milano a fost, în afară de oraşul meu, evident, unul din preferatele mele încă cu mult timp să vin în vizită în calitate oficială. (...)Vreau să mă refer aici și la o lege pe care toate partidele au promis că o vor adopta: cea privind votul românilor din diaspora, respectiv votul prin corespondenţă. Și este momentul s-o spun direct: sunt nemulţumit de modul în care este gestionat acest proiect. În cazul celorlalte legi care privesc partidele politice, finanţarea lor sau alegerile s-au făcut progrese care trebuie recunoscute. În acest caz, din păcate, se bate pasul pe loc. Voi discuta cu partidele politice din nou și o voi face de atâtea ori de câte va fi nevoie pentru a mișca acest proiect important şi pentru dumneavoastră, şi pentru mine şi pentru toţi alegătorii", a mai spus șeful statului.
Apoi, președintele și soția sa au coborât în mulțime."Domnule președinte, am stat nouă ore la coadă să vă votez și sunt mândru de dumneavoastră", i-a strigat președintelui un domn. Nu au lipsit nici de această dată fotografiile, autografele și cadourile simbolice. Un băiețel de vreo cinci ani își anunță victorios mama că se duce și el unde este președintele, "în bulucel" (îmbulzeală).