Cinematograful în aer liber de la festivalul de la Cluj aduce pelicule cu tentă spaţială precum "Cerul de fier" şi "Odiseea spaţială 2001".
Anul acesta, TIFF-ul priveşte către frontiera spaţiului, prin deschiderea celor zece zile dedicate cinefililor "fanatici" cu filmul mut clasic al lui Georges Méliès, "Le voyage dans la lune/ Călătorie pe lună", la 110 ani de la prima sa proiecţie.
De altfel, strănepoata cineastului, Marie- Hélène Lehérissey, şi fiul acesteia, Lawrence, vin la Cluj.
Acesta din urmă va acompania mai multe pelicule ale lui Méliès cu muzică live la pian, compusă de el, în timp ce mama lui va nara filmul în direct, aşa cum se întâmpla în cafenelele de la 1900.
Considerată pierdută pentru totdeauna, varianta color, pictată manual, a acestui prim science-fiction din istorie a fost descoperită în 1993.
Imagine din „Călătorie spre lună”
De "Călătorie pe lună" s-a legat şi regizoarea Iulia Rugină atunci când a filmat unul dintre spoturile TIFF 2012, încheiat cu eroul care priveşte la lună şi o vede scoţând limba la el.
Din filmografia lui Stanley Kubrick, care va putea fi văzută integral la ediţia de anul acesta a festivalului, organizatorii au ales "Odiseea spaţială 2011" pentru a fi văzută de un public larg, în aer liber, în spaţiul Ursus Open Air din Piaţa Unirii.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0Fs3fqFylmU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Naziştii care s-au mutat pe lună
Tot cu Luna vitală pentru acţiune este şi filmul "Cerul de fier", un SF al cărui buget a fost strâns parţial din donaţii de la sute de mii de fani (mai precis 300.000 de euro provin din crowdfunding şi circa 680.000 de euro din crowd investement).
În "Cerul de fier", un grup de nazişti se refugiază pe lună în 1945 şi, după ce şi-au construit o navă spaţială, se întorc în 2018 pentru a cuceri Pământul.
Invitata specială la TIFF Geraldine Chaplin (fiica lui Charlie Chaplin) va putea fi văzută de publicul strâns în Piaţa Unirii în filmul din 2011 "Hai să trăim împreună", în care mai joacă Jane Fonda şi Pierre Richard. Comedia are ca protagonişti cinci prieteni vechi care decid, atunci când unul dintre ei suferă un infarct, să se mute împreună, ca alternativă la azilul de bătrâni.
Din programul Ursus Open Air mai fac parte şi versiunea restaurată a lui "Taxi Driver" (cu Robert De Niro, în regia lui Martin Scorsese), dar şi filmul norvegian "Headhunters", lungmetrajul danez "Superclasico", coproducţia "Parada" şi comedia "Hasta la vista".
Acesta din urmă este despre trei tineri care-şi doresc din tot sufletul să-şi piardă virginitatea într-o excursie, deşi unul e orb, altul paralizat şi al treilea în scaun cu rotile.
Filmul "Călătorie pe lună", al lui Georges Méliès, va putea fi văzut în aer liber, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca
Eroii din „Hai să trăim împreună”
Donatori de spermă
Între lungmetrajul "Despre oameni şi melci", regizat de Tudor Giurgiu, care deschide TIFF-ul, şi comedia canadiană "Starbuck", care va fi proiectată la închiderea festivalului, există o simetrie ciudată: ambele filme tratează subiectul donării de spermă.
"Despre oameni şi melci" e povestea unor muncitori care vor să doneze spermă pentru a-şi salva fabrica. Iar "Starbuck" e povestea unui donator de spermă atât de popular, încât acesta află că are 533 de copii.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/AD_DtK2ejso" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Citiţi şi:
- CONCURS! Evz.ro şi TIFF vă trimit la film!
- TIFF: filmele autohtone
- Spoturile oficiale TIFF: Filmul e o religie care te hrănește. Cinefilii sunt "credincioșii" | VIDEO
- Ofertă pentru toate gusturile, la TIFF