Filipescu îşi păstrează fotoliul la CJ Călăraşi

Liberalul Răducu Filipescu este câştigătorul unui nou mandat de preşedinte al Consiliului Judetean Călăraşi, de data aceasta întrecerea fiind uninominală. Beneficiind de sprijinul a peste 20 de candidaţi puternici la primării, aşa cum s-a dovedit a fi inclusiv Nicolae Dragu, Filipescu căştigat fotoliul de preşedinte pentru următorii patru ani.

PSD a tras să recupereze judeţul lui Iliescu

După răsturnarea de putere în favoarea Alianţei DA în 2004, PSD şi-a jucat la Călăraşi ultima şansă de a recupera din terenul perdut în judeţul de origine a lui Ion Iliescu. PDL a ţintit la preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ), în timp ce PNL a tras să-şi păstreze primăriile cu banii primiţi de la guvern.

Dinulescu şi Drăgan, favoriţi la CJ

Cu un minus de notorietate, mai ales în mediul rural, candidaţii la CJ s-au aruncat în cursa uninominală aproape umăr la umăr. Chiar dacă un sondaj al PDL, făcut de CSOP în aprilie, îl dă căştigăror la CJ pe Marian Dinulescu (PDL), cu 37%, urmat de Marian Drăgan (PSD), cu 25%, şi de actualul şef al CJ, Răducu Filipescu (PNL), cu 13%, lupta pe bugetul de 96 de milioane de lei rămâne strânsă având în vedere tranşarea sa într-un singur tur. Cu atât mai mult cu cât procentul nehotărâţilor sare de 20%.

Dacă PDL şi PNL sunt avantajate de numărul mare de primării în mediul rural (aproximativ 19 fiecare partid), PSD şi-a păstrat, în jurul senatorului Doru Ioan Tărăcilă, un minim 20% stabil. Filiala lui Dinulescu porneşte cu avantajul procentului de 29% obţinut în noiembrie la europarlamentare. Cea a lui Filipescu are în mânecă cele câteva dotări la şcoli şi spitale în ultimii ani cu bani de la guvern, dar are şi de înfruntat criticile privind privilegierea exclusivă a primarilor liberali cu aceste fonduri. Trecut prin numeroase conflicte interne, PSD mizează pe promisiunile în mare parte nerespectate pe plan local ale Alianţei acum patru ani, dar şi pe faptul că oamenii lui Tărăcilă şi-au păstrat în general influenţa în judeţ.

Bătaie politică pe linia de feribot

În cel mai recent raport de activitate făcut public, cel din 2007, CJ se laudă cu reabilitarea câtorva drumuri, cu alimentarea cu apă a unor comune afectate de inundaţii şi foarte multe proiecte. Pe lista realizărilor apar în schimb numeroase achiziţii pentru CJ: completarea parcului auto, lift, soft şi tehnică de calcul, laptopuri.

Inaugurarea liniei de feribot Călăraşi-Silistra e revendicată şi de PNL, respectiv de PDL, care au dus proiectul la final, dar şi de PSD, care l-a început în 2002. Banii au venit însă în mare parte de la PHARE, CJ acoperind doar 37% din sumă. Între timp, Danubius Park, proiectul de dezvoltare turistică a malului Dunării, fluturat de Alianţă în 2004, a rămas tot pe hârtie.

Cu toate acestea atacurile împotriva actualei puteri în privinţa cheltuirii banului public nu s-au ascuţit încă. De altfel social-democraţii au anunţat dinainte să înceapă campania că sunt deschişi la o formă de înţelegere cu PNL care să le asigure funcţii.

MARIAN DINULESCU

Vârsta: 52 de ani;

Familie: căsătorit, doi copii;

Profesie şi studii: economist, absolvent al ASE Bucureşti, master în management la SNSPA;

Apartenenţa politică: lider al PD-L călăraşi, fost lider ApR Călăraşi;

Avere: o casă în Călăraşi, bijuterii în valoare de 150. 000 lei (cumpărate între 1990-2006), două bărci cu motor Johnson Mercury, un ponton plutitor, economii de 100.000 de euro şi firma de construcţii Incom Impex;

Puncte tari: opt ani experienţă în administraţie (vicepreşedinte al CJ, fost consilier local);

Puncte slabe: i s-a reproşat că Danubius Park, proiectul de dezvoltare turistică a malului Dunării fluturat de Alianţă în 2004 a rămas tot pe hârtie.

MARIAN DRĂGAN

Vârsta: 55 de ani;

Familie: căsătorit, un copil;

Profesie şi studii: inginer constructor, în prezent preşedintele Camerei de comerţ, Industrie şi Agricultură;

Apartenenţa politică: PSD, preşedintele filialei municipale Călăraşi;

Avere: un apartament în Călăraşi, o casă în comuna Al. Odobescu şi o garsonieră în Constanţa. Mai deţine un autoturism Renault Clio şi 25% din acţiunile Trustului de Construcţii-Montaj SC CONFORT SA Călăraşi;

Puncte tari: 10 ani de experienţă în administraţia publică (fost vicepreşedinte al CJ);

Puncte slabe: a pierdut în 2004 cursa pentru Primăria Călăraşi pe fondul scandalurilor privind cheltuirea incorectă a banilor publici din jurul acestui partid.

RĂDUCU GEORGE FILIPESCU

Vârsta : 52 de ani;

Familie: căsătorit;

Profesie şi studii: inginer, absolvent Institutului Politehnic Bucureşti, master în management la ASE şi la SNSPA;

Apartenenţa politică: lider PNL Călăraşi;

Avere: patru terenuri, din care două achiziţionate în 2007 (Ilfov şi com. Ciocăneşti - 8 ha) de soţie, două case în Călăraşi şi un apartament în Bucureşti din 2006, un Cielo, bijuterii de 80.000 de lei, economii de 60.000 de lei, acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti – SIF2, 3, SNP, ATB;

Puncte tari: poziţii în administraţie din 1993, din 2004 este preşedinte al CJ;

Puncte slabe: realizarea doar parţial a proiectelor promise în campanie, acuzat că ar fi făcut angajări la CJ pe criterii politice şi ar fi favorizat primăriile PNL.