Filiera „lămâilor” Jocul speculei a scumpit citricele ca pe vremea prohibiției

Filiera „lămâilor” Jocul speculei a scumpit citricele ca pe vremea prohibiției

În numai câteva luni, un kilogram de lămâi a ajuns să coste mai mult de 15 lei. În spatele exploziei de preț se află atât calamități naturale, care au condus la scăderea ofertei, dar și specula, au declarat specialiștii pentru EVZ.

Dacă la începutul anului, un kilogram de lămâi avea preţul de 7-8 lei, situaţia de la sfârșitul verii a adus un maxim istoric de preț în România. Un kilogram de citrice ajunge în prezent și la 17 lei. Preţul citricelor creşte sau scade în funcţie de sezon. Factorul care decide acest lucru este ţara din care sunt aduse fructele, costurile transportului crescând. Cu toate astea, speculatorii de citrice sunt cei care aduc adevăratele majorări.

Probleme în Argentina

Atunci când are loc vreun incident de ordin meteorologic, importatorii sunt nevoiţi să găsească rapid altă piaţă. Uneori, vremea distruge o cultură întreagă ce poate satisface şi 50% din piaţa mondială a unei categorii de citrice, au declarat specialiști pentru EVZ. În mod normal, importatorii români preferă piaţa din Grecia, dar la eleni sezonul s-a terminat acum câteva luni. Cum vara cererea de lămâi crește, deoarece se deschid terasele și limonada este la mare căutare, românii apelează la piețe alternative, precum Argentina și Israel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vara aceasta, culturile din Argentina (peste 30% din piața mondială de lămâi) au suferit din cauza condițiilor meteo nefavorabile. „Citricele din Grecia sunt preferatele importatorilor, având în vedere costul transportului. Atunci când se termină o cultură în Grecia, sursa de rezervă este Argentina. Anul acesta, am fost nevoiţi să importăm lămâi din Israel, situaţie foarte rar întâlnită în România. Preţul lămâilor a fost unul exagerat în ultimele luni, foarte mulţi clienţi preferând să comande lime, deoarece preţul ajunsese sub cel al lămâilor”, a declarat pentru EVZ Marius Niţă, de la importatorul Fru&Leg.

Nici după ce noile recolte din piețele mai apropiate de România au început să dea rod, lucrurile nu s-au schimbat.

Jocul speculatorilor

Argentina a vândut foarte scump recolta către Rusia și Asia, din cauza faptului că producția a scăzut. Speculând noul preț venit pe filieră sud-americană, pentru noua recoltă din Grecia și Turcia exportatorii au crescut prețul lămâilor la nivelul celui fixat de Argentina. Deşi calitatea lămâilor a fost inferioară celor din America de Sud, acestea au reprezentat ultimele soluţii pentru a satisface cererea europeană.

„Mulţi producători au ales să cumpere lămâi din Turcia fiind presaţi de cerere, recolta fiind mai ieftină, dar necoaptă. Preconizăm că preţul lămâilor va scădea în săptămânile următoare”, a mai declarat Marius Niţă. În sezonul trecut, exporturile de lămâi ale Turciei au crescut cu 31%, potrivit publicației freshplaza. com. În aceeași publicație, președintele „Consiliului Internațional al Citricelor” a declarat că prețurile lămâilor urma să rămână ridicate până când apare noua recoltă, care avea să intre pe piață în jurul datei de 20 august.

Nici cu „localii” nu e de glumit

O sursă EVZ a declarat că, de foarte multi ori, importatorii sunt presați de exportatori, aceștia anunțând creșteri de prețuri pe diferite categorii de citrice pentru a vinde cantități mai mari dintr-un singur foc. „Posibil să fie un joc în care se încearcă piața, prețul fiind unul exagerat, urmând apoi să atingă unul mediu, consumatorii fiind deja obișnuiți”, a declarat fostul secretar de stat al MADR, Adrian Rădulescu pentru EVZ. Nici importatorii locali nu sunt străni de creșterile de preț, știut fiind că de fiecare dată când oferta scade și marja lor de profit crește.