Filiera Coldea din SRI impune şefi locali prin intermediul generalului de brigadă Elena Istode, zisă „Anaconda”, şefa acoperiţilor din presă, ANAF și alte instituții, cea despre care Ion Cristoiu a prezentat imagini în timp ce se distra în vacanţe de lux, alături de fostul deputat, condamnat penal, Cristian Rizea şi de soţia acestuia. Dezvăluirea a fost făcută, pentru EVZ, de un fost ofiţer al serviciului secret. Anaconda ar fi fost, vineri, la Ploieşti, acolo unde a avut o întâlnire “de taină” cu şefii locali ai serviciului în faţa cărora a anunţat numirea unui nou şef la SRI Prahova. Mai mult, emisarul şefilor de la Bucureşti a anunţat, înaintea concursului ce urmează să aibă loc, că îl susţine, pentru funcţia de adjunct al aceluiaşi serviciu pe un ofiţer cu ajutorul căruia fostul procuror Mircea Negulescu, alias “Portocală”, a întocmit dosare penale “fabricate”.
Filiera Coldea din SRI impune şefi locali prin intermediul generalului de brigadă Elena Istode, zisă „Anaconda”, şefa acoperiţilor din presă, ANAF și alte instituții. Dezvăluirea a fost făcută, pentru EVZ, de un fost ofiţer al serviciului secret care susţine că Anaconda ar fi preluat rolul îndeplinit, până la începutul acestui an, de Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, trecut în rezervă după dezvăluirile făcute de ex-deputatul PSD, Sebastian Ghiţă. Mai exact, Coldea, în calitate de membru al Biroului Executiv al SRI, se ocupa doar de SRI Prahova, deşi fiecare membru avea în subordine câte 3-4 judeţe.
Aceeaşi sursă ne-a dezvăluit că Elena Istode a fost, vineri, la Ploieşti, acolo unde a avut o întâlnire “de taină” cu şefii locali ai serviciului. Elena Istode i-a anunţat pe subalternii din Ploieşti care va fi noul şef la SRI Prahova, ce urmează să fie numit, oficial, marţi. Este vorba despre Silviu Deatcu, adjunctul şefului Diviziei W, cea care se ocupă de combaterea criminalităţii organizate. Şeful acestei structuri, ne-a explicat fostul ofiţer Adrian Radu, a fost generalul Răzvan Ionescu, actualul prim-adjunct al directorului SRI, Eduard Hellwing.
Mai mult, Elena Istode, emisarul şefilor de la Bucureşti a anunţat că îl susţine, pentru funcţia de adjunct al şefului SRI Prahova pe Dragoş Neculăiţă, actualul şef al Sectorului A – apărarea Constituţiei, din cadrul Serviciului Judeţean de Informaţii (SJI). Anunţul de susţinere a ofiţerului ar fi fost făcut de Anaconda, înainte de concursul ce urmează să aibă loc pentru postul de prim-adjunct al SRI Prahova. Totodată, Anaconda ar fi avertizat ofiţerii serviciului secret prahovean că va veni cel puţin odată la 10 zile să verifice rapoartele întocmite de aceştia.
Amănunte legate de vizita "inopinantă" a Elenei Istode la SRI Prahova au fost relatate, de altfel, şi de liderul PMP, Gelu Vişan, în emisiunea realizată de Silviu Mănăstire.
Despre serviciul pe care îl conduce Neculăiţă, publicaţia Incisiv de Prahova a scris că a colaborat cel mai mult cu fostul procuror Mircea Negulescu, zis “Portocală”, de la DNA Ploieşti, care a instrumentat dosare penale pe baza informaţiilor furnizate de ofiţerii serviciului secret, unele dintre ele “fabricate”. Sistemul din “Republica Ploieşti” a funcţionat în baza unui protocol între DNA şi SRI şi a înţelegerilor dintre Negulescu şi Sabin Iancu, fostul şef al SRI Prahova. Sabin Iancu ar fi fost avansat la şefia Direcţiei de Informaţii a Municipiului Bucureşti (DIMB) sau, mai pe scurt, SRI Bucureşti, tot la presiunile Elenei Istode. Controlul impus de Anaconda la SRI Prahova, prin oamenii puşi în funcţii de Florian Coldea ar avea ca scop salvarea de la urmărirea penală a fostului procuror Mircea Negulescu.
Protejatul SRI
În ultimele luni, în mass-media au apărut informaţii privind nereguli existente în activitatea procurorului Mircea Negulescu, care a activat la DNA Ploieşti. Relevantă a fost înregistrarea difuzată de România TV, pe 14 februarie, care a prezentat un dialog între “Portocală” şi soţia lui Vlad Constantin, un om de afaceri cercetat penal, în care fostul anchetator anticorupţie îi dezvăluia date din dosarele penale pe care le cerceta. În dată de 20 februarie, mai multe instituţii de presă au preluat înregistrarea în care procurorul Mircea Negulescu vorbea despre protecţia care i-ar fi asigurată de către şeful SRI Prahova, colonelul Sabin Iancu, în baza unui protocol instituţional existent între DNA şi SRI, dar şi a unei colaborări preexistente între cei doi.
De asemenea, în cadrul mai multor emisiuni televizate, omul de afaceri Nicolae Onea a declarat explicit că “toate presiunile şi abuzurile procurorului Negulescu îl aveau drept ţintă pe fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma”.
În urmă dezvăluirilor, Mircea Negulescu a solicitat detaşarea din funcţie şi, apoi, retragerea din magistratură.
Audieri în Comisia Parlamentară
Deputatul PSD Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, condamnat pe fond la opt ani de închisoare pentru corupţie, a trimis, pe 28 februarie 2017, comisiei de control a activităţii SRI o solicitare în care reclamă nereguli referitoare la procurorul DNA Mircea Negulescu şi instrumentarea unor dosare penale care o vizează pe ea şi familia ei. Ea a cerut comisiei să verifice dacă Negulescu dicta ofiterilor SRI interceptări telefonice pentru fabricarea unor dosare bazate pe probe “modificate”.
Andreea Cosma şi fostul ofiţer SRI Daniel Florea au fost audiaţi de comisie pe 21 februarie. Atunci, preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu, declara că nu l-a chemat la audieri pe Sabin Iancu, şeful SRI Prahova, deoarece nu vrea să facă o regulă din audierea unor ofiţeri de informaţii, în condiţiile în care întreaga activitate a comisiei ar fi „denaturată”.
Ţuţuianu preciza că în urma audierii au fost depuse mai multe documente, care vor fi analizate de comisie, apoi se va decide dacă vor fi solicitate SRI şi alte date, informaţii şi rapoarte.
Adrian Ţuţuianu preciza că Andreea Cosma a semnalat relaţiile procurorului Mircea Negulescu cu şeful SRI Prahova şi precedesorul acestuia, legat de instrumentarea unor dosare penale.