Filialele liberale, momite cu funcţii

Ludovic Orban susţine că alegerile interne se vor face după europarlamentare, iar şefii de organizaţii nu vor mai fi impuşi de la centru.

Filialele liberale vor avea alegeri pentru posturile de conducere imediat după scrutinul pentru Parlamentul European, a anunţat, ieri, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban. Prin această mişcare, conducerea PNL speră să îi motiveze pe şefii de judeţe, care vor obţine un mandat de 4 ani, să pună umărul la cam pania pentru alegerile prezidenţiale.

De fapt, liderii partidului au hotărât să meargă “pe repede înainte” după ce, în varianta iniţială, alegerile din filiale urmau să aibă loc după cele pre zi denţiale. Realitatea de pe teren a contrazis, însă, planurile conducerii cen trale. Campania pentru europarlamentare a avut de suferit în unele judeţe tocmai în absenţa alegerilor interne. În multe cazuri, oamenii plasaţi de la centru nu au reuşit să dea randament. 19 din cele 45 de or ganizaţii judeţene şi de sector sunt conduse de preşedinţi interimari, instalaţi fie de Tăriceanu (12), fie de Antonescu şi Orban (7) în locul oamenilor fostului şef de partid. Majoritatea celorlalte judeţe sunt conduse de preşedinţi aleşi în 2005.

Democraţie contra voturi

Menţinerea interimatelor după modelul practicat de Tăriceanu nu a avut succes odată cu instalarea la şefia PNL a lui Antonescu. Şi asta pentru că, spre deosebire de fosta conducere, actuala nu poate oferi nimic în schimb din opoziţie. În aceste condiţii, liderii partidului s-au repliat şi au trecut la elogiul democraţiei interne.

“Cei care sunt îndreptăţiţi să judece sunt cei de la baza partidului. De la Bucureşti, putem fixa lideri, să stabilim obiective, dar, personal, nu sunt partizanul unei intervenţii în viaţa unei organizaţii, de genul demiterilor, numirilor interimare sau a altor lucruri de genul acesta”, a explicat, ieri, Ludovic Orban, după o întâlnire cu liberalii bistriţeni. Precizarea a fost făcută în contextul în care a fost întrebat dacă filialele cu rezultate slabe la PE vor fi sancţionate.

Sondaj pentru prezidenţiale

Cu sau fără sancţiuni de la centru, şefii de filiale testează deja terenul pentru alegerile prezidenţiale. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care au primit din partea secretarului general Radu Stroe tabele cu voturile pe care trebuie să le aducă din fiecare colegiu. Centralizarea, care se va face după scrutinul european din 7 iunie, va permite atât monitorizarea campaniei, dar va fi şi o bază de pornire pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie a acestui an.