Editura Evenimentul si Capital

Fieful lui Iohannis rămâne la Forumul German | România 4 you

Autor: | | 0 Comentarii | 932 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județele Sibiu și Sălaj.

În Sibiu, aparent liberalii se confruntă cu Forumul Democrat German din România FDGR), în competiția pentru primărie. În realitate, disputa este formală, iar actualul primar interimar, Astrid Fodor, nu are contracandidat de temut. Astrid Fodor este cea care l-a înlocuit pe președintele Klaus Iohannis după ce acesta a ajuns președintele României. Ea a fost director economic al Consistoriului Evanghelic, biserica de care ține și Iohannis.

Potrivit unui sondaj din ianuarie, comandat de PNL, ea va câștiga detașat alegerile, cu 53%. Candidatul liberalilor este Răzvan Pop, directorul Direcției județene de cultură. Fostul prefect Ioan Ovidiu Sitterli este candidatul PSD pentru postul de primar al municipiului Sibiu, în timp ce social-democratul Mihai Ioan Macaveiu, inginer constructor şi administrator de firmă, va candida pentru postul de primar al municipiului Mediaş. Sondajul din ianuarie arată că FDGR va obține majoritatea și în Consiliul Local. Potrivit datelor prezentate de liderii PNL Sibiu, liberalii ar putea obține cele mai multe mandate de aleși județeni și ar prelua președinția CJ. Fostul președinte al CJ, Ioan Cindrea a fost demis recent, după ce a pierdut procesul cu ANI, care l-a declarat incompatibil.

  • Baron PSD

Un securist discret

PSD defilează fără probleme, în județul Sălaj, cu un fost ofițer de securitate. Potrivit EVZ, Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean, a fost, în ultimii ani de comunism, un ofițer conștiincios în slujba statului și a lui Nicolae Ceaușescu. El conduce CJ din iunie 2004 și este unul dintre baronii discreți ai PSD. Între anii 1987-1989, Tiberiu Marc (58 de ani) a avut gradul de locotenent- major în cadrul Inspectoratului Județean Sălaj, Serviciul 2 al Securității. Una din principalele sale misiuni era de supraveghere a angajaților Înterprinderii de Execuție și Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătățiri Funciare Sălaj. „Nu am niciun fel de problemă în legătură cu acest aspect”, a spus Marc. La primăria municipiului reședință de județ, Zalău, se confruntă liberalul Valeriu Crișan și social-democratul Ionel Ciunt, fost prefect al județului. Crișan a fost trimis în luptă după ce Radu Căpâlnașiu, primarul în funcție, PNL, s-a retras. „Am un proces cu ANI la Înalta Curte de Casație și Justiție și, chiar dacă președintele Klaus Iohannis a câștigat într-un caz asemănător, există varianta ca eu să pierd”, a explicat Căpâlnașiu. Valeriu Crișan deține, din 2012, funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Sălaj. Ca independent, mai candidează la Primăria Zalău și un antreprenor, Gheorghe Stanciu.

Fișa județului Sibiu

● Suprafața județului este de 5.432 km pătrați, circa 2,3% din suprafața țării.

● Populația este de 375.000 de locuitori (2011), locul 23 pe țară și în scădere față de vârful din 1977, când se înregistrau 481.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 69,2 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în 2015, de 1.650 de lei.

● PIB pe cap de locuitor, în 2015: 8.441 de euro.

● Speranța de viață: 73,7 ani, cu circa un an sub media națională.

Fișa județului Sălaj

● Suprafața județului este de 3.864 km pătrați, reprezentând 1,8% din teritoriul României.

● Populația este de 217.895 de locuitori (2011), locul 40 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 266.000 de locuitori.

● Densitatea populației este de 56,4 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în ianuarie 2015, de 1.350 de lei, sub media pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2014: 5.184 de euro.

● Speranța de viață: 72,2 ani, cu aproape trei ani sub media pe țară

  • Mai celebru decât Iohannis

Salamul de Sibiu, recunoscut european

În februarie, Comisia Europeană a recunoscut unicitatea salamului de Sibiu. Este al doilea produs românesc care a obținut denumirea de Indicație Geografică Protejată. Istoria salamului de Sibiu începe în 1910, când un italian pe nume Filippo Dozzi, a început să producă, la Sinaia, un salam crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung și garanție de câteva luni. Producătorii vindeau acest produs sub denumirea „salam de iarnă”. Pe ștampila de export era însă inscripționată „Vama Sibiu” întrucât acesta era punctul de ieșire spre Imperiul Austro-Ungar. Astfel, în comenzile venite din străinatate, produsul a devenit mai întâi „salam din Vama Sibiu”, pentru ca abia apoi sa fie numite „Salam de Sibiu”. În perioada interbelică, o bucată avea peste zece kilograme. În perioada comunismului, a existat legenda că ar fi produs cu carne de cal, ceea ce este fals. Se foloseau mațe de cal, pentru că erau foarte lungi și avea calibru mare. De acum înainte, acest salam va putea fi produs doar în județele Călărași, Ilfov și București bineînțeles, Prahova, Sibiu, Brașov și Bacău, unde sunt localizați producătorii care au depuse cerere la Comisia Europeană.

  • Județul bisericilor de lemn

Renovate cu beton și gratii de fier

Sălajul, cu cele 68 de biserici de lemn înscrise pe lista monumentelor istorice, își poate asuma titlul neoficial de ‚„județ al bisericilor de lemn’’, ca un punct forte al promovării din punct de vedere turistic a zonei. Consiliul Județean Sălaj a inițiat un proiect cu finanțare europeană privind realizarea unui „Circuit al bisericilor de lemn’’, în care au fost incluse șapte lăcașe de cult. Pe lângă bisericile de lemn, și cele de piatră pot constitui obiective turistice. De exemplu, actuala biserică reformată din Uileacu Șimleului este unică în România și printre puținele din Europa datorită coridorului intermural, dintre peretele interior și cel exterior, păstrat parțial. Multe biserici de lemn sunt însă abandonate sau au fost restaurate astfel încât a fost distrus elementul tradițional. De exemplu, la Chichișa biserica veceh din secolul XVIII are acum gard de fier forjat, acoperiș de tablă și gratii la ferestre. La fel arată și biserica din lemn din Romita. Învelitoarea și fundația din beton au fost refăcute în perioada comunistă. Preotul din sat a contribuit și el l-a schimbare. Și-a construit casa pe terenul monumentului protejat.

  • MUNCĂ ȘI ȘOMAJ

Două județe susținute de marii investitori industriali

Județele Sibiu și Sălaj, situate în centrul și, respectiv, nord-vestul țării, s-au dezvoltat în ultimii ani în mare parte datorită investițiilor străine în industrie. Din acest punct de vedere, Sibiul este mai avantajat de infrastructură, dar și de populația vorbitoare de limbă germană. Printre cele mai mari companii din județ sunt: Romgaz, Transgaz, Continental, Marquardt Schaltsysteme, Takata, Banca Comercială Carpatica, Polisano, Ambient, Atlassib, Scandia Food etc.


BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI