Eu aș merge cu ideea și mai departe în sensul că s-ar găsi și un teren spațios unde să li se dea posibilitatea oamenilor să învețe carte, să învețe o meserie, chiar și o facultate. Oferind condiții bune ar trebui să existe și obligativitatea deținuților de a învăța sau munci. A fost un caz cu un deținut care a crescut la orfelinat și era foarte mulțumit că în închisoare are unde să se culce întrun pat și are ce să mănânce. Atâția tineri dorm în canale sau direct pe stradă. Mă întrebam chiar unde au dispărut în ultimul timp zecile de tineri din jurul Gării de Nord? Au crescut vertiginos transplanturile de organe, aproximativ 1.500 în 2014. Și m-au trecut fiorii. Într-o închisoare cu oameni cu stare materială bună ar trebui să se încurajeze sportul și m-am mirat că este criticat Cristi Borcea pentru bicicleta adusă în arest. Oare e mai bine să se joace barbut, să se agreseze fizic din plictiseală? Acolo unde există acordul, familia ar putea chiar să-și hrănească zilnic deținutul. Ar trebui să se permită doritorilor să aducă cărți și alte lucruri utile în aceste instituții. Cum ar fi: lenjerii, saltele, televizoare, materiale sanitare, veselă de inox, medicamente, fructe. Foarte multe familii nu au posibilitatea de a aduce pachete tinerilor închiși. Se mănâncă multe mezeluri – în genere de proastă calitae – și se beau în exces sucurile carbogazoase, de asemeni nesănătoase. Aș marge și mai departe și aș cere prin lege ca cei cu situație materială bună să-și plătească detenția așa cum în delegație își plătesc cazarea la gazdă sau hotel. Și am avea destui în această situație, începând cu cămătarii și sfârșind cu miniștri. În ce-l privește pe dl Voiculescu, cred sincer că este bolnav, la fel și dl Constantinescu, președintele CJ Constanța. N-aș zice că sunt prea sănătoși, nici sfrijitul Radu Mazăre sau obezul ministru Oprea. De domeniul absurdului mi s-a părut părerea acelui ziarist american care sugera să fie grațiați toți corupții din România dacă își recunosc vina. Se scapă în America de proces și de condamnare la moarte dacă îți recunoști vina, dar te duci la închisoare pe viață, fără drept de ieșire din închisoare, până la moarte, dacă ai ucis. Pe când la noi scapi după 7 ani, uneori se exagerează când afirmă că la Jilava ar fi murit un tânăr de TBC. Am avut ocazia să ajung în zona Spital Jilava. Era o curățenie de farmacie, în jur existau medicamente de tate categoriile și medici atenți. Spitalul Jilava bătea Spitalul Județean Ilfov sau Colțea. Multe s-ar face în țara asta dacă ar fi mai puțină birocrație și mai multă voință și miniștri mai onești și mai culți.

Cu stimă, Irina Diaconu

„Cei doi saltimbanci de la Antena 3, doi măscărici”

Stimați confrați jurnaliști, sper că urmăriți cu atenție bătaia de joc la care vă supun de-atâta vreme, Mircea Badea și Mihai Gâdea. Trăiesc de 33 de ani în Occident, dar nu mi-a fost dat să aud și să văd pe vreun canal de televiziune asemenea injurii, batjocoriri, miștocării, calomnii, denigrări și insulte dintre cele mai grave, adresate unor jurnaliști de renume din presa română, precum Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Dan Andronic și foarte mulți alții. Toate proferate de cei doi saltimbanci de la Antena 3, doi măscărici lipsiți de talent și de haz, dar și de un bun simț elementar. Nu mai vorbesc de adevăratele „linșaje” mediatice inițiate de postul de televiziune menționat, împotriva unor oameni politici sau magistrați, în frunte cu fostul președinte Traian Băsescu…

Eu știu că CNA-ul îi protejează, dar dumneavoastră de ce nu reacționați? De ce nu-i dați în judecată? Făceți-le, fraților, o sută de procese, cereți-le mulți bani și-o să vedeți cum se vor potoli…

Cu prietenie, I.P.

„Bucureștenii simpatizanți FSN au încurajat minerii”

Am fost prezent la toate „Mineriadele” ca gură-cască, fiind atunci bucureștean. Să merg la Universitate era mult mai interesant ca la teatru sau film. În mai 1990 câștigase FSN-ul la scor mare, dar în perioada următoarea, dacă treceai prin zona Pieții Universității și te demascai ca simpatizat al Frontului, riscai să iei bătăie. În 13 și 14 iunie a fost prăpăd, se spărgea și se dădea foc în draci, poliția și armata păreau depășite. În 15 iunie au venit minerii, primiți cu flori și aplauze la scară mare de bucureștenii aliniați pe trotuar, simpatizanți FSN. La actele de violență, acești bucureșteni, simpatizanți FSN, au încurajat minerii, îi predau pe „bărboși” minerilor, pentru o corecție.

Gheorghe Bozgan

Dragi cititori,

Această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dvs. pe adresa: „Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu nr 6, sect. 2, București”. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată!

Simona Ionescu,

redactor șef

 

 

Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori

Te-ar putea interesa și: