Fico: Ucraina nu va adera niciodată la NATO, cât timp sunt eu la conducere

Robert Fico. Sursa foto: Facebook

Prim-ministrul slovac Robert Fico a promis, duminică, că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât va fi șef al guvernului. Admiterea noilor țări în NATO necesită acordul unanim al membrilor alianței.

Premierul slovac nu este de acord cu Mark Rutte

Conducerea NATO dorește ca Ucraina să se alăture alianței militare după ce războiul său cu Rusia se încheie, pentru a descuraja orice agresiune ulterioară din partea Moscovei, dar declarația lui Robert Fico subliniază dificultățile politice care sunt susceptibile să apară în urmărirea acestui obiectiv.

„Atâta timp cât voi fi șeful guvernului slovac, voi îndruma deputații care sunt sub controlul meu ca președinte al partidului [de guvernământ Smer] să nu fie niciodată de acord cu aderarea Ucrainei la NATO,” a declarat el în cadrul emisiunii săptămânale „O päť minút dvanásť” (5 Minute până la 12).

Comentariile lui Fico contrastează puternic cu poziția lui Mark Rutte, noul secretar general al NATO, care a declarat joi că „Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată și va continua pe acest drum până când va deveni membră a alianței noastre.”

Ucraina ar putea avea de furcă cu Fico și cu încă câțiva politicieni

Conform tratatului fondator al NATO din 1949, deciziile privind extinderea sunt luate „prin acord unanim,” ceea ce înseamnă că opoziția primului ministru slovac față de aderarea Ucrainei la alianță ar putea într-adevăr să blocheze aderarea acesteia cel puțin până la sfârșitul actualului mandat al liderului slovac în 2027.

Alți membri ai NATO prieteni cu Rusia ar putea, de asemenea, să încerce să frustreze aspirațiile Ucrainei de a deveni membră.

Zelenski NATO 2024 / sursa foto: captura YouTube

O situație similară s-a desfășurat după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, când Suedia și Finlanda au aplicat pentru a adera la NATO, dar au fost blocate de Turcia și Ungaria timp de un an și 10 luni. În timp ce Turcia s-a opus activităților activiștilor kurzi în Suedia și restricțiilor privind exporturile de arme din Occident către Ankara, motivele rezistenței Ungariei nu au fost niciodată făcute explicite. Stoccolma și Helsinki au fost în sfârșit incluse pe 4 aprilie anul acesta.

Cabinetul Fico caută să se apropie de Moscova

De când a câștigat realegerea toamna trecută, Robert Fico a inversat politica Cabinetului anterior de a oferi sprijin material Ucrainei în războiul său cu trupele ruse invadatoare și a promis în schimb că guvernul său nu va trimite „nici un glonț”. Toate acestea în timp ce caută să se apropie de Moscova, alături de premierul autoritar Viktor Orbán din Ungaria vecină.

Joia trecută, Fico a promis să „facă tot posibilul pentru reînnoirea relațiilor economice și standard cu Rusia.”

prim ministrul slovac intenționează să viziteze Moscova

După apariția sa de duminică la talk-show, Fico a reiterat acea promisiune, propunând să viziteze Moscova în luna mai a anului viitor pentru a marca cea de-a 80-a aniversare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, „atâta timp cât sunt invitat.”

Vorbind la o ceremonie pentru a marca sosirea trupelor din fosta Uniune Sovietică la 6 octombrie 1944 în Pasul Dukla, aproape de granița Slovaciei cu Polonia, Fico a subliniat că sacrificiile rusești au ajutat la eliberarea Slovaciei de sub dominația nazistă.

„Libertatea a venit din Est,” a spus el, „și absolut nimic nu poate schimba această adevăr.”