Fetiţa premiantă care îşi doreşte să aibă lumină în casă

Georgiana Ionela Feraru este cea mai bună din clasa ei, însă viaţa a fost nedreaptă cu ea: tăticul ei a fost lovit de o maşină şi, în acel moment, i s-a încheiat copilăria.

O mare de zăpadă, o uliţă pe care se putea intra doar mergând pe jos şi o căsuţă care abia se zărea, lângă cimitir. Cam aşa a început prima noastră vizită la Georgiana Ionela Feraru, o fetiţă de opt ani, elevă în clasa a II-a, la şcoala generală din satul dâmboviţean Brezoaia. Am găsit-o în una din cele două camere ale casei, jucându-se cu fratele ei mai mic, Robert. Nu ştiau că mergem să îi vizităm.

De când tatăl ei a suferit un grav accident de maşină, în urma căruia a fost în comă de ultimul grad şi din cauza căruia a rămas cu sechele pe viaţă, familia a fost debranşată de la curentul electric. Pentru a se rebranşa, au nevoie însă de bani. Bani pe care nu îi au, fiindcă singurul venit al familiei se rezumă la alocaţia celor doi copii.

Tatăl, ţintuit în pat, are 31 de ani şi a muncit pe post de sezonier în construcţii. Nu are drept de pensie, iar pentru întocmirea unui dosar medical pentru un ajutor de la stat, femeia lui nu are bani. Curent cu prelungitor de la vecini

Rude în sat nu mai au, după ce tatăl bărbatului a murit, iar Elena este originară din judeţul Iaşi. Ar vrea să muncească ea, dar necazul i-a prins cu doi copii mici, pe care nu are în grija cui să-i lase. Când dorm, mai dă fuga pe la vecini să-i ajute la muncă şi primeşte în schimb alimente. Din când în când, i-a mai dat din buzunar viceprimarul comunei, Nicolae Tănase. Banii copiilor se duc, în mare parte, pe tratamentul lunar al tatălui, care nu are asigurare medicală.

Printre lacrimi, Elena, mama copiilor, ne spune: "Singura bucurie a mea este Georgiana. E cea mai bună la şcoală, e premiantă şi, deşi este doar în clasa a II-a, a participat la foarte multe concursuri, de unde s-a întors mereu cu câte un premiu".

Am întrebat-o dacă au provizii pentru a putea ieşi din iarna asta grea şi ne-a spus că a reuşit în vară, când a mai lucrat cu ziua pe la oamenii din sat, să mai strângă câte ceva. Într-un pat, soţul ei stă întins, cu ochii în tavan, impasibil la ce se întâmplă în jurul lui. Probabil că nici nu îşi dă seama că suntem în încăpere. "Ce să fac, trebuie să-mi duc crucea, să cresc singură copiii ăştia... să am grijă şi de el", şopteşte Elena, ca să n-o audă micuţii, înghesuiţi în faţa calculatorului pe al cărui monitor a apărut un joc.

Fiindcă era sâmbătă, o vecină i-a lăsat să "ia curent" cu un prelungitor de la ea din bucătărie. Iar pentru timpul acela limitat de joacă, Georgiana nu a putut să stea prea mult de vorbă cu noi. Robert, chiar dacă abia face trei ani, era şi el nerăbdător să vadă ce joc are surioara lui pe ecranul de pe birou.

Când lumina a fost tăiată, celor doi copii le-a fost furată şi singura bucurie pe care o mai aveau - calculatorul dat de la şcoală, într-un program educaţional.

"Mă pricep foarte bine să umblu pe calculator. Înainte aveam internet şi ştiam să intru pe site-uri, să îmi instalez singură jocuri, căutam poveşti pe care mai apoi le citeam. Îmi place foarte mult să învăţ. Temele mi le fac mereu singură, mama nu mă ajută deloc. Acum, însă, dacă s-a întâmplat accidentul cu tata... nimic nu mai e ca înainte", ne-a spus rapid Georgiana. Prea multă seriozitate în vocea ei, o fetiţă de doar opt ani!

Am întrebat-o dacă îşi doreşte ceva foarte tare şi ne-a spus că ar vrea să aibă iar lumină şi să meargă internetul, dar mai întâi de toate ar vrea ca mama ei să aibă bani pentru a-i putea cumpăra caietele speciale de care are nevoie la şcoală. I-am promis că vom face tot ce putem ca să aibă toate acestea şi că ne vom întoarce curând la ei. "Îmi place foarte mult să învăţ. Temele mi le fac mereu singură.“ GEORGIANA FERARU, elevă care are nevoie de ajutor

AJUTOR

Rebranşarea înseamnă "lumina minţii"

Pe drumul către Bucureşti am discutat între noi numai despre cum un copil, fie el şi de la ţară, îşi poate dori înainte de orice să aibă lumină în casă! Pentru Georgiana, 1.700 de lei (cât costă rebranşarea) înseamnă, de fapt, lumina minţii!

Ajutaţi-ne să o ajutăm pe Georgiana Feraru! 400 de euro nu e o sumă enormă pentru un om de afaceri sau pentru vreo firmă. Pentru Georgiana şi mama ei este, însă, o avere. Puteţi dona oricât de puţin în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, CUI 28373727. Pentru străinătate se foloseşte Swift BRDEROBU. "Evenimentul zilei" se implică în proiectul „O șansă copiilor de la țară” Citiţi şi:

  • Îngeraşii din casa cu acoperişul spart