Festivalul de Umor de la Cluj. Adrian Andronic, caricaturistul care a surprins regimul lui Ceaușescu cu „reportajele din Iad”

Festivalul de Umor de la Cluj. Adrian Andronic, caricaturistul care a surprins regimul lui Ceaușescu cu „reportajele din Iad”

Festivalul de Comedie de la Cluj Napoca, care se desfășoară în perioada 14 - 21 octombrie, a debutat cu o expoziție de caricatură, cu lucrări semnate de unul dintre cei mai mari caricaturiști români, Adrian Andronic. În cadrul festivalului de umor vor fi proiectate peste 80 de filme de comedie, dar vor fi și multe reprezentații de stand-up comedy.

În prezența unui public pasionat, artistul grafician Alexandru Ciubotariu, organizatorul expoziției, a prezentat lucrările expuse în sala Palatului Urania, semnate de Adrian Andronic. Cu un mesaj actual și azi, caricaturile sau benzile desenate au stârnit un mare interes pentru cei prezenți. „Mă bucur să fiu cu această expoziție în cadrul acestui festival, care vrea să aducă noi componente unui festival de comedie. Partea vizuală este o parte importantă a unui festival de umor. Mă bucură că expoziția pe care am propus-o este parte componentă și nu ceva periferic a unui festival”, a spus Alexandru Ciubotariu.

Artistul a povestit că Adrian Andronic a fost mentorul său și că a ținut mult să organizeze expoziția pentru ca publicul tânăr, care este prezent în număr mare la Festivalul de Umor, să știe cum se făcea caricatură, ilustrație de carte sau presă înainte de 1989 și după. „E vorba de caricatură, film de animație și ilustrația de carte, domenii în care România a performat și care sunt în continuare considerate cenușărese ale artelor majore. Această expoziție mi-am dorit-o de foarte mult timp, de când am avut onoarea să-l întâlnesc pe Adrian Andronic, unul dintre cei mai mari autori de artă satirică de la noi din țară, un nume cât o instituție, fiind și unul dintre idolii mei, la rândul meu fiind grafician. Mi s-a părut ca acest festival este un bun pretext pentru a scoate la lumină lucrări pe care multă lume le știe sau pe care aș vrea să le descopere cei care încă nu au luat contact cu arta lui Adrian Andronic”, a mai spus Ciubotariu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desenul era viața lui

În cadrul expoziției de caricaturi, semnate de Adrian Andronic, există două lucrări premiate în cadrul unor festivaluri de gen, premiul special al juriului la un festival din Japonia și altul din România.

La deschiderea expoziției a participat și Daniela Rădulescu Andronic, soția regretatului Adrian Andronic, care a vorbit despre talentul și harul artistului. „Desenul era viața lui, desena de dimineața până seara. El era arhitect ca pregătire, și eu la fel, dar nu am văzut pe cineva să deseneze cu așa o rapiditate, cu un așa talent. Nu folosea radiera, nu retușa nimic. El tot timpul spunea că are tot desenul în cap. Îl întrebam de culoare și zicea: „O am în minte”. Tot timpul începea de jos și parcă croșeta până sus. Oamenii, animalele, dialogurile toate erau la locul lor. Noi, arhitecții, facem o schiță prima dată, dar el nu făcea așa. La el venea totul din talentul său și din harul său”, a povestit Daniela Andronic.

Adrian Andronic s-a făcut remarcat la 17 ani, când a fost premiat cu un important premiu la un festival. De atunci și până la decesul său, în anul 2013, a publicat peste 100 de cărți de gen, dintre care 80 de cărți de desenat pentru copii. A publicat mai multe cărți care conțin celebrele BD-uri, benzi desenate, care au fost făcut deliciul a generații întregi de copii născuți înainte de 1989.

„Studentul din anul V”

Adrian Andronic s-a născut în anul 1939 și a decedat în anul 2013. A fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști din genul satiric ai României, publicând caricaturi de presă în mai toate ziarele românești, de dinainte și după 1989. A publicat mult și în Evenimentul zilei. A studiat arhitectura la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Un episod memorabil a fost povestit de Sandu Florea, fost coleg de institut, care a suprins talentul lui Adrian Andronic. „În această atmosferă am păşit pe porţile Institutului în 1965. Îmi amintesc că, în holul de la intrare, o mulţime de studenţi se înghesuiau în fața unui panou uriaş şi se amuzau copios. Panoul era plin ochi cu caricaturi ce ilustrau evenimentele zilei din viaţa studenţilor şi a profesorilor. Desenele erau semnate de studentul din anul V Adrian Andronic, care devenise deja cunoscut prin caricaturile sale din Urzica, ce se bucurau de un succes monstru printre studenţi

Reporter din Rai

În cadrul expoziției de la Cluj mai sunt expuse cărți, semnate Adrian Andronic, foarte rare, cum sunt cele două cărți gemene, antiteze, Reportaj din Iad și Reportaj din Rai, care surprind în mai multe zeci de caricaturi, regimul lui Nicolae Ceaușescu, și ceea ce a urmat după, adică primii ani de după 1989, când președinte a fost Ion Iliescu. „A lucrat mult la cele două cărți. Îmi spunea că și-a dorit mult să portretizeze cele două regimuri”, mai spune Daniela Andronic.

Unul dintre participanții la deschiderea expoziției, Ioana Danciu, studentă la Arte Plastice, a declarat că este impresionată de lucrările lui Adrian Andronic. „De exemplu, una dintre benzile desenate care m-a surprins se învârte în jurul PSD. Cred că deși are mai bine de zece ani vechime, mesajul este foarte actual. Și cele două cărți cu caricaturi din vremea lui Ceaușescu m-au surprins, mai ales pentru că sunt foarte bine executate și mai ales pentru faptul că surprind scene, care pentru mine sunt necunoscute complet”, a declarat Ioana Danciu.