Evenimentul Zilei > International > Fenomenele meteo extreme fac ravagii. 120 de persoane au murit. Zeci de oameni au fost dați dispăruți. VIDEO
Fenomenele meteo extreme fac ravagii. 120 de persoane au murit. Zeci de oameni au fost dați dispăruți. VIDEO

Fenomenele meteo extreme fac ravagii. 120 de persoane au murit. Zeci de oameni au fost dați dispăruți. VIDEO

Fenomenele meteo fac ravagii în lume. 90 de persoane au fost date dispărute în India, după manifestarea unui ciclon. În Turcia, zeci de vase au fost distruse, iar acoperișurile locuințelor au fost luate de vânt. 

Dezastre de proporții au avut loc, în Turcia și India, în urma manifestărilor unor fenomene meteo extreme. Mai multe case au rămas fără acoperiș, iar rafalele puternice de vânt au spart ferestrele locuințelor oamenilor. Sute de vase au fost distruse și 90 de persoane au fost date dispărute. În India, cel puțin 120 de oameni și-au pierdut viața în urma unui ciclon extrem.

Rafalele de vânt au făcut ravagii

În vestul și nord-vestul Turciei, o furtună a provocat un haos de nedescris. Zeci de vase maritime au fost scufundate, multe dintre ele au fost distruse. Fenomenul meteo a avut loc, vineri, 21 mai, și a fost soldat cu mai multe ambarcaţiuni folosite pentru pescuit şi scufundări distruse.

Cel puțin 60 de bărci și iahturi au fost răsturnate. Mai multe vase din provinciile Izmir şi Balikesir au fost distruse, anunță autoritățile locale. Locuitorii au încercat să salveze ambarcațiunile, însă valuri mari de apă au măturat drumul de pe coasta districtului Ayvalik din Balikesir.

Potrivit persoanelor din zonă, care au publicat diverse mesaje pe rețelele de socializare, majoritatea vaselor maritime s-au răsturnat. Rafalele puternice ale vântului au distrus stâlpi de electricitate.

Mai multe ferestre ale locuințelor oamenilor au fost distruse. Acoperișurile de pe casele din Dikili, un district din Izmir, au fost smulse de vânt. Numeroși copaci au fost dezrădăcinați – dintre aceștia, mulți măslini au avut de suferit, anunță jurnaliști TV, potrivit dcnews.

Serviciile de feribot din provincie au fost suspendate, pe fondul fenomenelor meteo extreme.

Cel puțin 120 de morți. 90 de persoane au dispărut

Un ciclon de proporții extreme – este vorba despre ciclonul Tauktae, cea mai puternică furtună ciclonică din ultimele decenii – a avut loc și în India. Cel puțin 120 de locuitori au fost declarați decedați de către autoritățile locale și alte 90 de persoane au fost date dispărute, potrivit Agerpres.

Statul Gujarat s-a confruntat cu consecințe devastatoare. Locuințele oamenilor au fost distruse, copacii au fost dezrădăcinați și mai mulți stâlpi de electricitate au fost doborâți la pământ. Locuitorii din zonă s-au refugiat în diverse adăposturi, relatează presa internațională.

Milioane de oameni au rămas fără energie electrică în Gujarat şi în statul vecin, Maharashtra. Sudul și vestul Indiei au fost cele mai afectate regiuni de către ciclonul Tauktae.

Fenomenul a debutat de weekend-ul trecut, conform presei străine, iar fenomenele extreme s-au manifestat și în zona centrului financiar Mumbai. Pe 18 mai, furtuna a început să se liniștească.

India este amenințată de un nou ciclon

Un nou ciclon se formează în Golful Bengal, în estul Indiei, avertizează meteorologii.

Potrivit Departamentului de Meteorologie indian, zona depresiunii ar urma să se formeze până sâmbătă în largul coastei de est a Indiei.

Este „foarte probabil” ca sistemul să se intensifice treptat şi să se transforme într-o furtună ciclonică care ar putea ajunge în statele Bengalul de Vest şi Odisha, în jurul datei de 26 mai, potrivit Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.