Evenimentul Zilei > Actualitate > Fenomen rar și ciudat în masivul Ceahlău. Stafia proiectată pe nor – Gloria Spectrul Broken
Fenomen rar și ciudat în masivul Ceahlău. Stafia proiectată pe nor – Gloria Spectrul Broken

Fenomen rar și ciudat în masivul Ceahlău. Stafia proiectată pe nor – Gloria Spectrul Broken

În masivul Ceahlău un turist, în timp ce se afla la cota 1800 în fața cabanei Dochia, a surprins un fenomen rar și ciudat denumit Gloria Spectrul Broken, în care o siluetă umană este proiectată pe un nor.

Trebuie spus că umbra turistului, sau a unuia dintre cei care l-au însoțit în ascensiune a fost proiectată pe un nor, în Ceahlău, la acest lucru contribuind decisiv condițiile meteo.

Într-un filmuleț de câteva secunde postat de Gabriel Barlaţeanu,pe rețelele de socializare se aude cum cineva, dintre cei care au observat neobișnuite întâmplare, întreabă ce se vede. Urmează apoi discuții neinteligibile, ultima replică fiind „să așteptăm să mai iasă soarele”, informează Antena 3.

Fenomenul optic are o explicație științifică, se mai numește stafia proiectată pe nor, stafia proiectată pe cer sau Gloria Spectrul Broken și poate fi observat mai ales în munți.

Cum se produce fenomenul rar și ciudat denumit Gloria Spectrul Broken

Termenul de Spectrul Broken derivă de la punctul culminant al lanțului muntos german Harz: Broken situat la o altitudine de 1142 de metri și este un fenomen optic extraordinar.

Spectrul Broken este, de fapt, umbra mărită a unui obiect sau unei siluete privită din vârful unui munte și din direcția opusă soarelui situată deasupra norilor formați din picături de apă uniforme sau deasupra ceții.

În ce condiții asistăm la apariția stafiei

Umbra siluetei poate fi înconjurată, în cele mai multe cazuri, de un cerc luminos. Pentru a vedea umbra este necesar să ai soarele în spate, o perspectivă largă cum ar fi cea din vârful unui munte și, mai presus de orice, ceața sau nori în partea inferioară, adică să fii între Soare și nori sau ceață. Picăturile din apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate.

Cu cât picătura de nor se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mișcarea continuă a norilor va face ca ea să se miște dând impresia că este vie.

Formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui creând fenomenul colorat de dispersie.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: