Dezastrul Caritas din '92 se poate repeta. Diferenţa: în locul lui Stoica sunt trei cetăţeni maghiari

Dezastrul Caritas din '92 se poate repeta. Diferenţa: în locul lui Stoica sunt trei cetăţeni maghiari

PERICOL. Mii de oameni disperaţi după un împrumut au fost ţepuiţi la Cluj. Trei firme conduse de cetăţeni unguri au dispărut cu tot cu bani. Poliţia n-a mişcat un deget.Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat că nu ştia despre această înşelătorie şi că va declanşa o anchetă.

Caritasul a reînviat la Cluj. Şi nu mai e unul singur, ci a căpătat mai multe feţe, infiltrându-se prin publicitate agresivă în media locală şi speculând disperarea multor familii care vor să facă rost de un ajutor financiar. Mii de amărâţi au rămas cu buzele umflate după ce au cotizat la nişte case de împrumut fantomă. Sunt acei oameni aflaţi practic în situaţia de faliment familial şi care caută o gură de oxigen venită de oriunde, pentru că au datorii la bănci, cheltuielile le depăşesc veniturile şi nu mai au acces la nicio formă de finanţare instituţională. Caritasurile vin acum din Ungaria, umflă banii şi dispar. Poliţia, DIICOT sau alte instrumente ale statului n-au avut nicio reacţie, deşi firmele care promiteau împrumuturi au stat în Cluj un an întreg.

Dai 1.360 de lei şi iei banii la Sfântu’ Aşteaptă

Proexeron SRL Cluj Napoca a convins 2.450 de oameni să cotizeze pentru a putea lua apoi un împrumut. Taxa de înregistrare, de intrare în joc, era de 1.360 de lei şi apoi plăteau lunar câte 156 de lei, sperând ca în scurt timp, 4-5 luni, să obţină un împrumut mult mai mare. Pentru că asta li se promite la început. Apoi apar amânările, clauzele neprevăzute şi în final firma dispare. Îşi mută sediul, nu mai găseşti decât o yală închisă şi-o panglică de hârtie pe care stă scris: "De închiriat".

Ne puteți urmări și pe Google News

E greu de estimat în acest moment câţi clujeni au fost în total ţepuiţi, pentru că firma s-a evaporat peste noapte cu tot cu datele contabile. La uşa Proexeron e lipit un afiş care anunţă că, pe 3 ianuarie, firma s-a mutat la o adresă neprecizată şi că şi-a suspendat activitatea pe o perioadă de două săptămâni. Nu se spune unde îi găseşti şi nu e lăsat în urmă nici măcar un număr de telefon.

Credite luate printr-o licitaţie înscenată

Camelia C., o păgubită, avea un număr de mobil mai vechi de la Proexeron. Un anume Istvan Sandor a răspuns dezinvolt: "Nu mai avem sediu. Firma a intrat în reorganizare şi timp de două săptâmăni nu mai mişcă nimeni. În momentul în care vom avea un sediu îi vom anunţa pe toţi". Una dintre casieriţele de la Banca Transilvania, unde cotizanţii mergeau lunar să îşi plătească ratele, spune că cei care vin să plătească sunt foarte mulţi, în timp ce nimeni nu a venit să ridice bani. Toţi plătesc pentru un vis.

Sunt păgubiţi din Cluj, Satu Mare, Sălaj, chiar şi Suceava. Camelia C. şi-a dat seama după şase luni că a fost înşelată. Nu dă vina pe nimeni, nu i-a băgat nimeni mâna în buzunar. "Am văzut reclama într-un ziar, aveam nevoie de bani ca să-mi termin casa aflată în construcţie. Am plătit taxa de intrare şi încă trei rate, în total 1.828 lei", povesteşte femeia. I s-a promis că în maxim 4-5 luni va lua 34.000 de lei. În noiembrie trebuia să primească banii, dar regula s-a schimbat: "Trebuia să cotizez 15 rate a 156 de lei". Apoi a intrat în malaxorul unui fel de licitaţii prin care se stabileşte, dintre cotizanţi, cine primeşte creditul. "Eu nu l-am primit pentru că alţii au licitat mai mult, aşa mi s-a spus. În decembrie am licitat din nou 60 de rate, adică sunt de acord să primesc 24.640 de lei din cei 34.000 care mi s-au promis iniţial. Nu am luat niciun ban. Mi s-a promis că se mai licitează o dată pe 27 decembrie. Fals. Pe 3 ianuarie firma a dispărut", a descris Camelia C. paşii prin care a fost "dusă cu preşul".

Nimeni nu câştigă, toţi sunt înşelaţi

În acte, firma Proexeron SRL este administrată de un anume Paczona Gyula, cetăţean maghiar pe care nu l-a văzut nimeni niciodată. A fost înfiinţată în luna iulie 2011 şi după doar câteva luni de activitate a dispărut fără urmă. Contractele-cadru sunt atât de incoerente încât nu se înţelege nimic. Dar absolut nimic. Jurişti cu experienţă le-au parcurs şi au concluzionat că sunt pline de inepţii. Firma nu are nicio obligaţie în contract, doar omul simplu are datoria de-a plăti cu sfinţenie rata lunară. Jocul e piramidal. Se adună banii de la un grup de persoane care, la sfârşitul fiecărei luni, se adună şi licitează pentru a primi creditul. Câştigă cel care îşi ia angajamentul să plătească rate mai mari sau într-un timp mai scurt. Totul e o înşelătorie, nimeni n-a văzut până acum să câştige cineva. "Dacă promiteam că plătesc 300 de rate poate aş fi câştigat. Dar aş fi luat de fapt zero lei", a concluzionat Camelia C.

Înainte de Proexeron, în Cluj au mai funcţionat Euro Credit Cassa SRL şi Favourit Solution SRL, ambele fiind firme ungureşti care au operat exact după aceleaşi metode. Prima a apărut în ianuarie 2011, dar şi-a luat tălpăşiţa în vară, după ce câţiva ţepuiţi s-au dus la Garda Financiară şi la OPC. Unul din asociaţi a continuat însă activitatea sub alt nume. A mai stat prin Cluj până prin septembrie, după ce a luat bani de la ultimii fraieri, după care s-a evaporat.

PROSTIE

Un poliţist: "Nu câştigă nimeni"

În regulamentul de participare semnat de fiecare participant este strecurată o frază prin care poţi primi împrumutul la Sfântu’ Aşteaptă.

"Data obţinerii dreptului de cumpărare (denumire generică purtată de credit – n.r.) nu poate fi stabilită în prealabil, există posibilitatea ca aceasta să aibă loc la sfârşitul perioadei de rambursare, respectiv după cinci, zece sau 15 ani".

Jucătorii au semnat aşa ceva neînţelegând prea bine despre ce-i vorba. Un poliţist spune că modul de acţiune a acestor firme este simplu: "Participanţii sunt împărţiţi pe grupuri. La finalul fiecărei luni, se trag la sorţi norocoşii. Apoi se desemnează aşa-zisul câştigător după o licitaţie care ţine cont de câteva reguli, care dă mai repede împrumutul înapoi, plăteşte rate mai mari sau dobândă mai mare. Eu încă nu am auzit pe cineva care să primească credit".

ACTIVITATE ILEGALĂ

Banca Naţională interzice clar aceste case de împrumut false

Oficialii Băncii Naţionale susţin că activitatea acestor firme este ilegală, dar Poliţia nu e niciodată pe fază pentru a împiedica înşelarea a mii de oameni.

"Colectarea şi gestionarea unor sume de bani provenite din ratele depuse de membrii grupurilor de persoane fizice constituite la iniţiativa societăţii comerciale, în vederea acumulării de fonduri colective şi acordării de împrumuturi se regăsesc în categoria activităţilor a căror desfăşurare este interzistă de OUG 99/2006", este punctul de vedere al BNR.

Această înşelătorie se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. La Poliţia Judeţeană Cluj s-au depus zeci de plângeri, dar ţeparii au dispărut. SURPRIZĂ. La începutul lui ianuarie, Proexeron dispăruse. Sediul e închis şi deja e scos la închiriat. ULTIMA ORĂ. Prezent aseară la emisiunea ''Ultimul cuvânt'', de la B1TV, moderată de Ion Cristoiu, ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat că nu ştia despre această escrocherie şi că va declanşa o anchetă. Totodată, Igaş a a precizat că ''întotdeauna am îndemnat populaţia să nu mai fie atât de naivă în faţa unor astfel de promisiuni de profit ''.