Femeile şi minorităţile, discriminate pe piaţa muncii

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (OCDE) a dat publicităţii un raport în care se arată că femeile au cu 20% mai puţine şanse de a obţine o slujbă plătită în statele membre, câştigând în medie cu 17 la sută mai puţin decât bărbaţii, ca urmare a practicilor discriminatorii de pe piaţa muncii.

În consecinţă, statele membre OCDE au aderat la legislaţia împotriva discriminării, promovând o serie de politici echitabile.

În unele state OCDE, persoanele aparţinând minorităţilor etnice aşteaptă cu 40-50 la sută mai mult pentru a fi chemate la un interviu de angajare faţă de persoanele aparţinând comunităţii majoritare cu aceleaşi aptitudini.

Recomandările făcute de OCDE pentru lupta împotriva discriminării cuprind investiţiile pe termen lung în educaţie şi formare, reforma structurală în vederea promovării creşterii economice mai puternice şi susţinute, crearea unui mediu mai competitiv care îi obligă pe manageri să renunţe la practicile angajării şi promovării pe criterii discriminatorii şi promovarea legislaţiei antidiscriminatorii prin campanii de informare publică.

Astfel, conform raportului, trebuie depuse mai multe eforturi pentru stimularea finalizării educaţiei primare şi asistarea celor fără calificare să îşi găsească un loc de muncă.

Statele în care s-a înregistrat un grad mare de discriminare pe piaţa muncii sunt Cehia, Ungaria, Coreea, Mexic, Polonia, Slovacia şi Turcia.

(21:05)