Femeile în politică sunt o mină de aur. Aduc bani partidelor

Femeile în politică sunt o mină de aur. Aduc bani partidelor

Politicienii curtează intens femeile, le promovează și dau impresia că fac asta deoarece sunt cuprinși de admirație față de capacitatea lor de a face politică.

De fapt, raționamentul poate fi și unul pragmatic. Partidele care au femei pe listele electorale primesc mai mulți bani de la stat.

Legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale stabilește că prezența femeilor pe liste, la alegeri, majorează substanțial bugetul formațiunilor. „Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei”, se arată în lege.

Numai în luna august,  partidele politice au primit, în total, subvenții de peste un milion de lei. Potrivit Autorității Electorale Permanente, cea mai mare sumă a fost virată către PSD, (623.459,69 de lei), urmat de PNL (285.645,72 de lei), USR (84.000,65 de lei), ALDE (62.088,06 lei), PMP (40.428,50 de lei) și  UDMR (1.667,28 de lei).

Ne puteți urmări și pe Google News

Social-democrații au cele mai multe femei în Parlament, 52 din totalul de 84. Urmează USR, PNL , iar la coada clasamentului UDMR, ALDE, PMP.

 

În Europa, România, cu aproape 20 de procente femei în Parlament, se află aproape de media europeană, care este de 27 la sută. În fruntea clasamentului este Suedia, unde femeile și bărbații sunt aproape la egalitate. România este la același nivel cu Bulgaria, Cehia și Slovacia și depășește Ungaria, care este la coada clasamentului.