Evenimentul Zilei > Sport > FCSB se apropie de faliment. Nici icoanele nu-l mai salvează pe Becali
FCSB se apropie de faliment. Nici icoanele nu-l mai salvează pe Becali

FCSB se apropie de faliment. Nici icoanele nu-l mai salvează pe Becali

FCSB, echipa patronată de latifundiarul Gigi Becali se îndreaptă spre colaps financiar, veniturile obținute în acest sezon fiind insuficiente pentru a susține activitatea fotbalistică.

După două luni ale noului sezon competițional, datele financiare nu arată deloc bine pentru Gigi Becali. Estimările arată că veniturile FCSB se vor înjumătăți, în acest sezon, comparativ cu cele obținute anul trecut. Astfel, clubul nu a reușit să vândă nici un jucător, iar veniturile obținute din participarea în competițiile europene abia dacă se ridică la 500.000 de euro. Sunt singurii bani pe care i-a adus eliminarea celor două echipe, Șirak și Backa Topola.

În plus, FCSB va câștiga cam cu 30% mai puțin din drepturile de televiziune, pierderea situându-se la aproximativ 800.000 de euro.

Acest lucru se datorează faptului că nu s-au mai disputat ultimele meciuri ale Astrei din play-off, cu FCSB și Craiova, iar clasamentul a fost înghețat fapt ce se va vedea și la distribuirea banilor. De altfel, dat fiind că numărul echipelor din Liga 1 s-a mărit la 16, iar suma plătită a rămas aceeași, 28 de milioane de euro, cluburile vor obține mai puțini bani din drepturile de televizare, cu aproape 200.000 de euro pentru fiecare, după cum arată o analiză a GSP.

O altă pierdere pentru FCSB, estimate la 600.000 de euro, va veni din faptul că meciurile din acest sezon se vor disputa fără spectator în tribună. Suma reprezintă bugetul pentru salariilor jucătorilor pe două luni.

În aceste condiții, Gigi Becali se bazează doar pe jumătate din veniturile pe care le-a obținut în urmă cu un an, când a vândut jucători de aproape 3 milioane de euro și a încasat alte trei milioane din drepturile de televizare.

Ce a însemnat ratarea grupelor europene

Pentru FCSB calificarea în grupele UEFA Europa League ar fi fost o gură de oxigen având în vedere că astfel și-ar mai fi rotunjit conturile. Dacă ar fi trecut de Slovan Liberec și de APOEL Nicosia, ar fi încasat 280.000 de euro pentru accesul în play-off, la care s-ar fi adăugat și bonusul pentru grupe, în valoare dd 2,92 milioane de euro. În plus, s-ar fi ales, alături de CFR, cu o cotă din market pool care ar fi însemnat alte 1,5 milioane de euro. Practic, în afara eventualelor sume pe care le-ar fi încasat în contul punctelor realizate în grupe, FCSB s-ar fi ales cu un buget de aproape 4,5 milioane de euro.

Becali prevestea falimentul

De altfel, în urmă cu câteva luni, Gigi Becali estima că situația financiară a FCSB se va înrăutăți și nu excludea falimentul clubului, precizând că are de recuperat în jur de 11 milioane de euro de la echipă. Declarațiile datează dinainte că FCSB să piardă calificarea în grupele europene și luau în calcul toate aspectele analizate mai sus.

„După ce că nici nu avem bani, suntem vai de capul nostru de săraci şi abia ne ajung banii de la televiziune pentru 14 echipe… Suntem vai de capul nostru în 14 echipe! De unde să gasim încă două echipe pentru Liga 1? De unde bani? Care alte surse de venit? Eu nu ştiam… Credeam că am 6 milioane datorie”, se plângea Gigi Becali.