F.C. Decepţia 2008-09

În urma unui sezon atât de slab pentru întreg fotbalul românesc - atât la nivel de club, cât şi la nivelul echipelor naţionale - alegerea celei mai decepţionante echipe pare ar fi o misiune aproape imposibilă. Vom încerca totuşi să vă oferim câteva sugestii, însă simţiţi-vă liberi să interveniţi în alcătuirea celui mai dezamăgitor “prim 11” al Ligii I.

Precizăm că toţi jucătorii incluşi în această echipă sunt - cel puţin în opinia noastră - jucători foarte talentaţi (altfel nu ar fi fost trecuţi la capitolul “decepţii”), dar care nu şi-au pus mai deloc în valoare calităţile în decursul acestui sezon al Ligii I.

Portar: Robinson Zapata (Steaua Bucureşti)

Columbianul din poarta Stelei a "păcătuit" mult în sezonul care stă să se încheie. În primul rând, şi-a pierdut statutul de portar sigur, fiind învins cu mare uşurinţă - uneori din afara careului - cu şuturi slabe sau parabile în partidele cu FC Vaslui, Gloria Bistiţa, FC Braşov, Oţelul Galaţi sau FC Argeş.

Mai mult, Steaua a pierdut siguranţa din apărare (echipa din Ghencea a primit 26 de goluri în 33 de etape, cele mai multe din ultimele cinci sezoane), iar Zapata este unul dintre cei "vinovaţi" pentru această statistică, apărătorul porţii "roş-albastre" evoluând în 32 de partide şi fiind învins de 25 de ori.

Fundaş dreapta: George Ogăraru (Steaua Bucureşti)

Revenit cu surle şi trâmbiţe la Steaua,  sub formă de împrumut de la Ajax Amsterdam, în septembrie 2008, George Ogăraru nu a arătat deloc ca jucătorul din urmă cu câteva sezoane. Folosit intens - 19 partide în acest sezon -, Ogăraru nu a convins, pierzând de câteva ori locul de titular în defavoarea lui Golanski, care însă a mers din accidentare în accidentare. La sfârşitul acestui sezon, Ogăraru se va întoarce la Ajax, însă va trebui să îşi dea silinţa mai mult pentru a reveni în prima echipă a “lăncierilor”.

Fundaşi centrali: Gabriel Tamaş (Dinamo Bucureşti) şi Marius Constantin (Rapid Bucureşti)

Marius Constantin şi Gabriel Tamaş ar fi, în condiţii normale, doi dintre cei mai valoroşi şi mai de temut fundaşi centrali români ai momentului. Chiar dacă sunt încă tineri, Tamaş (25 de ani), Constantin (24), cei doi braşoveni au acumulat deja experienţă, atât pe plan intern, cât şi internaţional. Cu toate acestea, în acest an, cei doi apărători nu au evoluat în "condiţii normale": Tamaş continuându-şi excesele, în special pe cele bahice (uneori şi în cantonamentul echipei), în timp ce Marius Constantin rămâne un jucător cu probleme de disciplină.

Totuşi, spre deosebire de Tamaş, Constantin are un alibi, el suferind o accidentare gravă în luna octombrie. Cel mai probabil, la sfârşitul sezonului în Liga I, ambii jucători vor părăsi România, Tamaş urmând să se întoarcă la Auxerre, grupare care l-a împrumutat în Ştefan cel Mare, în timp ce Marius Constantin va lua, conform ultimelor informaţii, drumul Rusiei, Spartak Moscova şi FC Staurn fiind foarte interesate de transferul acestuia.

Fundaş stânga: Vladimir Bozovici (Rapid Bucureşti)

Încheiem sectorul defenisv al echipei noastre cu un alt "petrecăreţ" pur sânge: Vladimir Bozovici. Exclus din lot în nenumărate rânduri, de cele mai multe ori, împreună cu prietenul de pahar Pierre Boya (cel din urmă fiind transferat forţat la Grenoble Foot 38) , muntenegreanul, care sezonul trecut a fost poate cel mai bun jucător pe postul său din Liga I, a avut un sezon foarte slab la Rapid. Bozovici a dezertat de la Rapid în urmă cu aproape două luni, însă, în ciuda suspendărilor şi a amenzilor primite din partea clubului, fundaşul stânga rapidist a evoluat totuşi de 17 ori în acest sezon. Cum sfârşitul sezonului se apropie în grabă, situaţia talentatului muntenegrean rămâne în continuare neclară, însă un lucru este sigur, va mai curge multă cerneală pe această temă.

Mijlocaş dreapta: Gabriel Torje (Dinamo Bucureşti)

Pentru a face tranziţia mult mai uşor între compartimente, primul jucător din linia mediană a "ultimului 11" al Ligii I este ocupată de Gabriel Torje, care a avut, asemenea lui Tamaş şi Bozovici, mai multe "derapaje" în viaţa extrasportivă. Adus în urmă cu un an şi ceva de la FC Timişoara, Torje (19 ani) nu a reuşit să se facă iubit deloc la Dinamo, Motivele sunt simple: jocul sub aşteptări al extremei dreapta (29 de meciuri - 3 goluri) şi petrecerile, una dintre ele fiind "încununată" chiar cu intonarea (alături de Pulhac şi Ropotan) manelei "Steaua e numai una". Se pare că Torje a trecut însă peste aceste incidente şi va evolua, aproape sigur, încă un sezon la Dinamo.

Mijlocaş defensiv: Florin Lovin (Steaua Bucureşti) Lovin nu a fost niciodată unul dintre favoriţii suporterilor din Ghencea, însă ex-băcăuanul şi-a făcut treaba cu iscusinţă în faţa apărării steliste în primele patru sezoane petrecute la Steaua. Ne-am fi dorit să spunem acelaşi lucru şi despre al cincilea, însă evoluţia mijlocaşului de 27 de ani şi 1,90 m înălţime în cele 22 de partide jucate în acest sezon al Ligii I nu au fost deloc la "înălţime". Confuz în joc, mai ales după plecarea lui Mirel Rădoi (cel pe care ar fi trebuit să îl suplinească), şi mult mai nervos decât în anii precedenţi (2 cartonaşe roşii şi 9 galbene), Lovin a pierdut complet simpatia suporterilor, iar viitorul său la Steaua nu este unul prea promiţător.

Mijlocaş ofensiv: Dayro Moreno (Steaua Bucureşti) Al doilea şi ultimul columbian din selecţia noastră (care îl putea cuprinde foarte uşor şi pe Carlos Toja - şi el o mare deziluzie columbiană a steliştilor) este Dayro Moreno, jucătorul care a costat 2 (două!) milioane de euro. Considerat omul care poate face diferenţa în faza ofensivă a jocului Stelei, Dayro a dezamăgit în acest sezon. Doar cinci goluri în 27 de jocuri şi de vreo două ori mai multe certuri cu antrenorii şi patronul echipei (ultima chiar zilele trecute) - acesta este bilanţul din acest sezon al columbianului aflat în spatele înaintaşilor "roş-albaştrii". Mai mult, se pare că zilele jucătorului în Ghencea sunt numărate, Gigi Becali anunţând că nu va mai conta pe el şi în sezonul următor.

Mijlocaş stânga: Juan Emmanuel Culio (CFR Cluj) Titlul de cel mai bun pasator al sezonului trecut de Liga I şi începutul fulminant de sezon - "dublă" pe Stadio Olimpico în victoria CFR-ului la debutul în Liga Campionilor, 2-1 cu AS Roma - îl anunţau pe Juan Emmanuel Culio drept unul din jucătorii "cheie" ai sezonului. Din păcate, jocul argentinianului s-a stins treptat, odată cu venirea toamnei în Liga I, aprinzându-se doar de două ori (în etapele 25 şi 26), când a adus, prin cele două goluri marcate, patru puncte echipei sale. Este totuşi prea puţin pentru Culio, care pare să parcurgă o perioadă mai slabă, mai ales, după ce, iarna trecută, transferul său la campioana Rusiei, Rubin Kazan, nu a mai avut loc. Argentinianul va continua probabil la CFR Cluj, alături de care va încerca să revină la forma bună arătată sezonul trecut.

Atacanţi: Radomir Djalovici (Rapid Bucureşti) şi Antonio Semedo (Steaua Bucureşti) Semedo şi Djalovici sunt doi atacanţi cu stiluri de joc complet diferite, însă, în acest sezon, au evoluat într-o notă la fel de dezamăgitoare. Portughezul Antonio Semedo (30 de ani),  venit în Ghencea după un sezon foarte reuşit cu CFR Cluj şi considerat de Gigi Becali drept unul dintre cei mai buni atacanţi din Liga I, a marcat doar trei goluri în 24 de partide pentru Steaua în acest sezon. "Pantera", cum este poreclit "vitezistul" Semedo, nu a mai înscris pentru Steaua din septembrie 2008. De celalată parte, muntenegreanul Radomir Djalovici a ajuns în Giuleşti la recomandarea compatriotului Bozovici, dar şi a celor 18 goluri marcate cu un sezon înainte pentru echipa croată Rijeka. Cu toatea acestea, în cele 21 de meciuri jucate pentru Rapid, Djalovici a înscris doar două goluri şi, în ciuda jocului său foarte însufleţit, nu şi-a confirmat cartea de vizită. În concluzie, cei doi înaintaşi au marcat împreună tot atâtea goluri câte a reuşit Dayro Moreno, ceea ce nu este tocmai un motiv de laudă.

Antrenor: Jose Peseiro (Rapid Bucureşti)

Poreclit şi "Domnul aproape", Jose Peseiro a venit la clubul de lângã Podul Grant beneficiind de o carte de vizită mult peste media tenicienilor din Liga I, însoţit de o "armadã" de jucãtori portughezi şi brazilieni promiţãtori şi primit cu braţele deschise în Giuleşti atât de Fathi Taher, cât şi de suporterii rapidişti. Cele 235 de zile petrecute de Peseiro la Rapid au reprezentat câte un episod dintr-o veritabilã "telenovelã", tehnicianul fiind acuzat de jucãtori, conducãtori - într-o perioadã în care nu se ştia cine conduce de fapt clubul -, dar şi de suporteri. Portughezul a condus echipa în 20 de partide, înregistrând 10 victorii, 5 remize şi 5 eşecuri. Un bilanţ pozitiv, însã "domnul aproape" nu a reuşit sã se adapteze deloc la standardele “dure” de la Rapid şi a preluat echipa naţională a Arabiei Saudite, cu care este foarte aproape de o calificare la Cupa Mondială de anul viitor. Patron: Cornel Penescu (FC Argeş Piteşti)

Poate cea mai grea alegere dintre toate. Totuşi, omul de afaceri din Piteşti, o copie destul de reuşitã a lui Gigi Becali, omul care l-a "inspirat" sã intre în fotbal, îşi depãşeşte, cel puţin în topul nostru, mentorul. Penescu a fost arestat, în urmã cu o lunã şi jumãtate, împreunã cu şeful arbitrilor români, Gheorghe Constantin, pentru dare de mitã, transformând nou-promovata FC Argeş din surpriza campionatului într-o formaţie în derivã, fãrã perspective şi cu un viitor incert, oarecum în nota întregului pluton al Ligii I din acest sezon.