FBI vine la București ca să dezlege misterul unui asasinat din Chicago. Istoria secretă

FBI vine la București ca să dezlege misterul unui asasinat din Chicago. Istoria secretă

Ioan Petre Culianu, profesor de istorie a religiilor, discipol și protejat al lui Mircea Eliade, a fost asasinat prin împușcare pe 21 mai 1991, în clădirea Universității din Chicago. După 30 de ani, asasinarea acestuia încă a rămas un mister.

Cu toate că fusese membru al Partidului Comunist Român, în iulie 1972, primește o bursă pentru a studia în Italia și cere ca, după încetarea cursurilor de vară, să i se ofere azil politic. Prin urmare, este internat într-un lagăr de refugiați unde suferă o depresie, motiv pentru care se apropie de arta religiei.

Un pericol pentru regimul de la București

După o perioadă de 10 ani în care a locuit în Olanda, loc în care, din punct de vedere profesional, a avut parte de o evoluție fulminantă, în 1986 se hotărăște să se stabilească în Statele Unite, devenind profesor titular la Chicago Divinity School.

Odată cu venirea lui Ion Iliescu la putere, Ioan Petre Culianu devenise unul dintre criticii săi, acesta transmițându-și nemulțumirile legate de noul regim în revista “Lumea liberă românească”, de la New York.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stelian Pleșoiu, informatician român, a declarat în cadrul emisiunii Culisele Statului Paralel că :

“La două săptămâni după ce am făcut o vizită, împreună cu Petre Culianu și Regele Mihai I, la fostul loc în care trăise Mircea Eliade, Petre Culianu primește un bilet cu litere tăiate din ziar, că va fi împușcat din cauza faptului că a deranjat diferite grupuri.”

Însă acest bilet nu a reprezentat singura amenințare pe care Culianu a primit-o. Îi declarase surorii sale că revista noii drepte “Vatra Românească”, împreună cu gruparea “Fiii lui Avram Iancu” îi aduceau adesea amenințări, el considerând că se tem de el din cauza posibilității sale de a transmite textele nepublicate ale lui Mircea Eliade.

Culianu avea în plan la acea dată, să scrie o Enciclopedie a Magiei, în trei volume, pentru Oxford University Press, o parte a ultimului volum din “Istoria ideilor religioase”, un studiu despre arta memoriei, conectată la inteligența artificială, precum și o carte despre utilizarea eronată a simbolurilor mistice în politică.

Stelian Pleșoiu: “Culianu era foarte priceput la cititul în tarot, îi plăcea hipnoza. Scria foarte multe articole despre cum încerca să intre în starea pe care o avea pictorul Botticelli în momentul în care făcuse o anumită operă. La Universitate, făcea hipnoză cu studenții.”

Despre morți, numai de bine

Rămânând un mare semn de întrebare atât motivul pentru care a fost omorât, cât și la ordinul cui, ceea ce se cunoaște despre asasinarea lui Ioan Petre Culianu este modalitatea în care a fost împușcat. Și anume în ceafă, cu o armă de calibru 9 mm, trăgând chiar din cabina alăturată.

Stelian Pleșoiu: “ Agentul pensionat din FBI care s-a ocupat de caz, mi-a spus că în ziua asasinatului, la trei patru ore după acest eveniment, primele avioane care pleacă de pe aeroportul din Chicago spre Europa, aveau ca pasageri doi cetățeni români cu nume palestiniene.”

Din informațiile celor prezenți în studioul ”Culiselor statului paralel”, FBI a încercat în două rânduri, oficial, să afle date despre cei doi palestinieni, dar nu s-a ajuns la arestări sau interogări.

În SUA s-a vehiculat (pe lângă pista unui exaltat pe teme religioase și cea  a ”mâinii lungi” a Securității) și versiunea unei crime din motive materiale, Culianu vânzând o casă în Europa, pentru o sumă în jurul a 100.000 de dolari.

Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro.