FBI, atac direct la Putin. Omul cel mai apropiat de Kremlin are o recompensă pe capul lui

FBI, atac direct la Putin. Omul cel mai apropiat de Kremlin are o recompensă pe capul lui

O decizie neașteptată a FBI

FBI atac la Putin. Fără mult zgomot săptămâna trecută, Biroul Federal de Investigații l-a plasat pe lista sa cea mai căutată pe Evgheni Prigozin, care este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui rus Vladimir Putin. Cunoscut drept „bucătarul-șef al lui Putin”, pentru că a oferit servicii de catering la Kremlin, Evgheni Prigozin a fost pus sub acuzare în februarie 2018 de procurorii Statelor Unite pentru presupusul său rol în amestecul Rusiei la alegerile prezidențiale din 2016.

Potrivit anchetei consilierului special, Robert Mueller, Evgheni Prigozin a finanțat Agenția de cercetare pe Internet (IRA), care, la rândul său, a jucat un rol central de coordonare în efortul de a influența rezultatul alegerilor.

Dar un lucru este să fie acuzat de guvernul SUA și altceva să fie plasat pe lista celor mai căutați FBI. Ce inseamnă asta? Și de ce a așteptat FBI trei ani să-l plaseze pe Evgheni Prigozin pe lista?

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu un tupeu caracteristic, Evgheni Prigozin s-a lăudat cu victoria împotriva FBI în martie 2020, când procurorii federali americani au solicitat respingerea dosarului penal din epoca Mueller împotriva Concord Management and Consulting (CMC). Fondată în 1995, CMC este compania emblematică a lui Evgheni Prigozin. Potrivit guvernului SUA, CMC a fost folosită pentru finanțarea activităților IRA în perioada premergătoare alegerilor din 2016 din SUA. Deși unii au fost surprinși de acea decizie, aceasta a avut sens din punct de vedere al informațiilor secrete.

Procurorii federali americani au declarat la acea vreme că nu ar fi posibil să se demonstreze acuzațiile împotriva CMC din cauza unei „determinări de clasificare”. Termenul însemna practic că guvernul SUA nu putea dovedi afirmațiile formulate împotriva CMC fără a dezvălui „metode și surse”. Termenul se referă la martori care au fost probabil recrutați ca spioni ai guvernului SUA, precum și la metode de supraveghere pe care guvernu lSUA dorește să le păstreze secrete.

Chiar dacă rechizitoriul împotriva lui Evgheni Prigozin nu a fost abandonat niciodată, rusul s-a lăudat la momentul respectiv că respingerea cazului împotriva CMC a dovedit că nu a fost implicat în alegerile din SUA. A devenit și mai lăudos după septembrie anul trecut, când Interpol i-a scos numele de pe lista sa internațională de căutați. Se pare că a început să călătorească din nou în afara Rusiei, lucru pe care nu l-a mai făcut după acuzarea din 2018, dintr-o prudență ușor de înțeles. La acel moment, toată lumea a presupus că procurorii americani vor renunța în cele din urmă și la cazul Evgheni Prigozin, din același motiv pentru care au renunțat la cazul CMC - și anume o „determinare de clasificare”.

De aceea, mulți observatori au fost extrem de surprinși săptămâna trecută, când de fapt s-a întâmplat exact opusul. Cum poate fi explicat?

Faptul că FBI-ul a adăugat acum numele lui Evgheni Prigozin pe lista sa „Most Wanted” înseamnă că acum crede că are suficiente dovezi pentru a-l urmări fără a compromite „metodele și sursele”. Acest lucru ar putea însemna că au apărut noi dovezi în ultimul an, care pot să fie împărtășite cu un juriu fără a compromite metodele. De asemenea, este posibil ca sursele acestor informații - probabil activele Agenției Centrale de Informații (CIA) - să fie acum în siguranță în SUA sau în altă parte și că guvernul SUA nu este preocupat de potențialele amenințări la adresa lor.

Cu toate acestea, merită să ne amintim aici că CMC nu este acuzat doar că se află în spatele IRA, ci și că se află în spatele Grupului Wagner al contractorilor militari privați ruși. Wagner este o firmă privată de securitate rusă despre care mulți susțin că operează ca un braț al informațiilor militare rusești. Personalul său operează în întreaga lume ca angajați ai unei entități paramilitare private, pentru a-și permite Kremlinului să nege amestecul în operațiuni din Orientul Mijlociu, Africa și chiar Europa de Est.

CMC se spune că este compania-mamă a Wagner și este folosită pentru a plăti contractanții Wagner. În acest fel, contractanții nu sunt plătiți direct de Kremlin. În schimb, Kremlinul contractează o varietate de servicii ale CMC, inclusiv catering, consultanță etc. Kremlinul plătește apoi CMC, care se presupune că deviază o parte din fonduri pentru a plăti angajații Wagner. În ultimul an, Wagner a devenit mai activ atât în ​​Siria, cât și - în special - în Libia, unde practic controlează Armata Națională Libiană (LNA) a generalului Khalifa Haftar.

Este de presupus că decizia de a-l plasa pe Evgheni Prigozin pe lista celor mai căutați oameni de către FBI ar putea fi, de asemenea, legată de presupusa sa legătură cu Grupul Wagner.

Pe scurt, mișcarea FBI a fost un mesaj către Rusia conform căruia guvernul SUA crede acum că are suficiente informații pentru a-l urmări oriunde în lume și, eventual, pentru a-l condamna pe Evgheni Prigozin fără a compromite „metodele și sursele”.

De asemenea, a fost un mesaj adresat lui Evgheni Prigozin că ar trebui să-și reducă activitățile în străinătate.

În cele din urmă, a fost probabil și un răspuns la situația din Libia, unde Wagner apare ca o forță majoră pe teren.

FBI atac la Putin.